Ahvenniemi,
P. Maatilan Pirkka
1999(5):16.
Columbo on uusin tulokas
varhaisperunalajikkeiden joukossa. Se oli
virallisissa lajikekokeissa vuosina 1997-98 ja
hyväksyttiin kansalliseen lajikeluetteloon
tänä vuonna. K-koetilan lajikekokeissa se on
ollut mukana jo vuodesta 1989 asti. Columbo on
yhteistyökumppanimme Svalöf Weibullin
kehittämä lajike. Se polveutuu risteytyksestä Sv 76127 x Matilda.
Hyvä
tärkkelyspitoisuus on Columbon valtti
Columbon on selkeästi
varhaisperunalajike ja soveltuu pääasiassa
kesäajan käyttöön. Hyvä tärkkelyspitoisuus
varhaisnostoissa on sen suurin valtti (Taulukko).
Aikaisissa nostoissa se voittaa siinä suhteessa
selvästi kaikki muut varhaisperunalajikkeet.
Kasvukauden lopulla ja perunan tuleentuessa ero
muihin varhaisperunoihin kuitenkin pienenee.

Columbo pysyy
sadonmuodostuksessa mukavasti muiden
varhaisperunoiden tahdissa. Satotaso pysyy
kohtuullisen kilpailukykyisenä koko kesän ajan.
Se tekee kuitenkin runsaahkosti mukuloita eikä
isojen osuus nouse ensimmäisessä
varhaisnostossa esimerkiksi isomukulaisen Timon
tasolle. Myöhemmin kesällä mukulakoko
kuitenkin kääntyy Columbon eduksi. Se tekee
tällöin useimpia muita varhaisperunoita
vähemmän isoja mukuloita ja suurempi osa
sadosta on kokonsa puolesta kauppakelpoista.
Ovathan loppukesän isokokoiset ja keitettäessä
vetiset varhaisperunahirvitykset aika
luotaantyöntävä näky kaupan myyntitiskissä
ja omiaan vähentämään perunan arvostusta ja
käyttöä.
Säännöllinen
ulkonäkö etu irtoperunatiskissä
Columbon mukula
on pyöreänsoikea, matalasilmäinen ja
säännöllinen. Myöskin siinä mielessä se on
parannus vallitsevaan tilanteeseen. Kuori on
paksuhko ja matildamaisen karhea (Matildahan
onkin toinen vanhemmista). Matildalta tulee
ilmeisesti myöskin Columbon melko suuri
ruvenalttius. Rupisuus ei kuitenkaan yleensä ole
kovin suuri ongelma varhaisperunalle. Muutoin
Columbon ulkoinen laatu näyttäisi olevan aika
moitteetonta.
Columbolla on
taipumusta saada tietyissä olosuhteissa
suhteellisen herkästi pieni ruskea laikku
mukulan keskelle. Loppukesästä keskusta saattaa
revetä ontoksi. Ruskolaikku puhkeaa, jos
mukulanmuodostuksen alkupuolelle, pari kolme
viikkoa varhaisperunan pintaantulosta, sattuu
voimakas sade edeltävän kuivan kauden jälkeen.
Tasaisissa kosteusoloissa ilmiötä ei esiinny
lainkaan. 20-25 millin sadetus viimeistään 10
päivää Columbon pintaantulosta takaa
mukulanmuodostuksen alkuun sopivat kosteusolot
sekä ruskolaikun että rupisuuden torjumiseksi.
Columbon
keittolaatu on aika tyypillistä varhaisperunan
laatua. Mallon väri on kuitenkin tavanomaista
keltaisempi. Maku on aika voimakas.
Keittotummumista saattaa esiintyä, mutta sillä
ei liene kovin suurta merkitystä
varhaisperunalle, joka yleensä syödään aika
nopeasti keittämisen jälkeen. Varhaisnostojen
sadon hyvä tärkkelyspitoisuus on iso plussa ja
vähentää toivottavasti käytännön
viljelyssä edes vähän varhaisperunalle muutoin
niin ominaista vetisyyttä. Tuleentuneen Columbon
tärkkelyspitoisuus nousee normaalisti 14 %:n
tienoille ja se on keitettynä luonnollisesti
kiinteämaltoinen. Sillä tärkkelystasolla se
saattaa olla käyttökelpoinen myöskin
ympärivuotiseen käyttöön kiinteämaltoisten
lajikkeiden (vihreä väri) ryhmässä.
|