Perunaseitti - potun pahin vihollinen?Ahvenniemi, P. Maatilan Pirkka 2(2001):16-18. Perunaseitti on salakavala
perunan tauti. Sen ilmenee monella eri tavalla ja sen vaikutukset
sekoittuvat usein epäsuotuisien kasvuolosuhteiden aiheuttamien kasvuhäiriöiden
kanssa. Seitin torjunta on monimutkaisempaa kuin ”yksinkertaisten”
tautien, joille saattaa riittää terveen siemenperunan käyttö tai
torjuntaruiskutus. Seitin vaikeus piilee ehkä myöskin siinä, että
se iskee perunanviljelyn arkaan kohtaan, nimittäin monokulttuuriin. Seitin aiheuttamia ongelmia on
selvitelty muutaman vuoden ajan K-koetilalla Hauholla. Tartuntalähteenä
on käytetty seittirupista siemenperunaa. Seuraavassa keskitytäänkin
pääasiassa siemenperunasta peräisin olevan tartunnan vaikutusten
kuvaamiseen. Koetuloksia ja seitin torjuntamahdollisuuksia tullaan
selvittämään tarkemmin myöhemmissä artikkeleissa. Seitti
tuhoaa idut Seitti iskee perunaan joko seitin
tartuttamasta siemenperunasta tai maasta käsin. Siemenperunassa
seittitartunta ilmenee tummina möykkyinä, seittirupena, perunan
pinnassa (Kuva 1). Ensimmäiset
seitin oireet uudessa kasvissa tulevat esiin heti kun peruna on
istutettu. Tässä vaiheessa seitti tuhoaa systemaattisesti ituja. Itu
kuolee usein jo itukuoppaan tai sitten seitti tappaa idun kärjen
ennen kuin se saavuttaa maan pinnan (Kuva
2). Tautisen kasvin varsiluku jää pieneksi, varret tulevat
pintaan eriaikaisesti ja osa varsista jää heikkokasvuisiksi. Epätasaisiin
varsiin muodostuu kooltaan ja iältään epätasainen mukulasato. Versolaikku kuroo varret poikki Seittisen kasvin varsiin muodostuu versolaikkua (Kuva 3). Tauti vioittaa varren pintasolukkoa ja kuroo varren miltei poikki. Suurin osa versolaikusta kehittyy varsiin jo heti perunan tullessa pintaan. Myöhemmin varsi sitkistyy ja muuttuu kestäväksi seittitartunnalle. Sitten menevät maavarret Seuraavaksi setti iskee maavarsiin. Tämä vaihe alkaa noin parin viikon kuluttua perunan pintaantulosta, heti kun maavarsia alkaa muodostua. Tauti tappaa maavarsien kärjet samalla tavoin kuin aiemmin kävi itujen kanssa (Kuva 4). Suurin osa seittirupisesta siemenestä kehittyneen kasvin maavarsista tuhoutuu ennen kuin ne ehtivät muodostaa mukulan. Myöhemmin kesällä sellaisissa maavarsissa, joihin mukula on ehtinyt muodostua, saattaa näkyä versolaikun tapaista vioitusta. Vaikka seitti jyllää penkin sisässä ja tekee selvää jälkeä maavarsista ja iduista, niin perunan juuret se jättää melko lailla rauhaan. Seittisen perunan juuristo on suunnilleen saman kokoinen kuin terveen. Varretkaan
ei säästy taudilta Seitin vaikutukset näkyvät tietenkin myöskin varsistossa. Ravinteiden, veden ja yhteyttämistuotteiden kulkeutuminen seitin kuromien varsien läpi on vaivalloista, jopa siinä määrin, että kasvi joutuu hätävarastoimaan tärkkelystä varren tyvelle ilmamukuloihin. (Kuva 5). Seittisen kasvin lehdet kellastuvat ja ylimpien lehtien lehdykät kääntyvät suppuun. Kosteissa oloissa varren tyvelle muodostuu seittimäistä vaaleaa kasvustoa, josta tauti on saanut alun perin nimensä. Sato
menee piloille Perunaseitti haittaa luonnollisesti melkoisesti sadonmuodostusta. Tuotanto- ja kuljetuskoneiston vaurioituminen laskee satotasoa noin 20 %. Sadon laatu menee myöskin yleensä täysin piloille. Ne yhteyttämistuotteet, jotka pääsevät seitin kuromien varsien ja maavarsien läpi, kerääntyvät muutamaan harvaan mukulaan. Sadon kokojakauma on siten aivan erilainen kuin normaalin terveen kasvuston. Pienten ja isojen mukuloiden osuus kasvaa keskikokoisten kustannuksella. Mukulat muodostuvat lyhyihin maavarsiin lähelle varsia, jolloin varsien ja toisten mukuloiden mekaaninen vastus aiheuttaa sen, että ne kasvavat epämuotoisiksi. Kullekin lajikkeen tyypilliset laatuongelmat korostuvat. Herkästi halkeilevat lajikkeet halkeilevat voimakkaasti, onttoudelle tai maltovioille alttiit lajikkeet saavat runsaasti sen tyyppisiä vikoja. Tiukkaan ryhmään lähelle varren tyveä ja pintaa muodostuvat mukulat ovat yleensä voimakkaasti vihertyneitä. Seitti pudottaa I-luokan osuutta vähintään 20 %, mutta vauriot voivat sopivissa olosuhteissa olla vielä paljon isommatkin. Lajikekestävyydestäkään ei näytä olevan kovin paljoa iloa. Jos lajike sattuukin välttymään joltakin seitin vaurioista niin se on mitä todennäköisimmin vastaavasti sitäkin arempi jollekin toiselle. Niin kuin kaikki edellämainittu ei jo riittäisi niin seitti vielä kaiken lisäksi laskee tärkkelyspitoisuutta. Seittisen kasvin sadon tärkkelyspitoisuus on vähintään prosenttiyksikön verran terveen kasvin tärkkelystä matalampi. Tärkkelyspitoisuuden putoaminen puolestaan heikentää perunan keittolaatua. Seitin vaivaaman kasvin mukulat ovat keitettäessä vetisiä. Runsas seittisyys perunakasvustossa tekee keittolaatua kuvaavien värikoodien soveltamisen erään aivan turhanaikaiseksi. Uutta
seittirupea Aivan kasvukauden lopulla
seittisen perunasadon mukuloiden pintaan muodostuu uutta seittirupea (Kuva
7), joka vie tautia eteenpäin seuraavaan vuoteen. Myöskin
perunan maahan jääviin osiin kertyy lisääntyvässä määrin
tautia, mikä varmistaa maasaastunnan määrän kasvun. Kierre jatkuu. Mutta miten seittikierteestä pääsee eroon, se onkin joa aivan toisen jutun aihe. |