Matilda & Hertha panevat Rekordin kovaan kilpailuunAhvenniemi, P. Maatilan Pirkka 1989(2):12-14. Suomalainen
perunanviljely etsii lääkkeitä tilansa kohentamiseksi. Erityisesti
ruokaperunan heikko laatu on säännöllisin välein julkisen huomion
kohteena. Etsittäessä parannuskeinoja laatuongelmiin lajikekysymys
on syytä nostaa voimakkaasti esiin. Lajikerintamalla on tapahtunut tällä
vuosikymmenellä yllättävän vähän: tänään samoin kuin 70-luvulla
yleisin ruokaperunalajike on Rekord. Varsinkin niillä, jotka joutuvat
käyttämään tätä lajiketta ravinnoksi, on usein sanomista.
Rekordin ulkonäkö, käsiteltävyys ja keittolaatu eivät ole
nykyajan vaatimuksia vastaavia. Rekordin
korvaajat Markkinoille
tulossa olevat uudet perunalajikkeet Matilda
ja Hertha muuttavat ratkaisevasti lajiketilannetta. Näiden
lajikkeiden myötä kuluttajan saatavilla on nykyaikaisia, käyttäjäystävällisiä
perunalajikkeita, ilman että perunan tuottajan täytyy tinkiä siitä
viljelyvarmuuden tasosta, mihin hän on Rekordia viljellessään
tottunut. Hyvät
ominaisuudet Taulukossa
1. on esitetty ruokaperunalajikkeiden tärkeimpiä ominaisuuksia
Rekordiin verrattuna virallisten kokeiden tulosten pohjalta (Mustonen
& Kangas, Koet.Käyt. 45:23). Ruotsalaisen
Svalöfin kasvinjalostuslaitoksen Matilda on Rekordia selvästi
satoisampi lajike, joka tekee runsaasti ruokaperunakokoa olevia
keskikokoisia mukuloita. Matilda on jonkin verran Rekordia aikaisempi
ja tärkkelyspitoisuudeltaan hieman alle Rekordin. Mukula on hyvin
matalasilmäinen ja pyöreänsoikea, kaiken kaikkiaan miellyttävä
katsella ja käsitellä. Matildan jauhoisuus on, Rekordia
alhaisemmasta tärkkelyspitoisuudesta huolimatta, Rekordin luokkaa.
Ongelmia keittotummumisen tai vetistymisen suhteen ei Matildalla tähän
mennessä saatujen kokemusten perusteella ole. Maku on kokeissa
arvioitu useimpia muita lajikkeita paremmaksi. Hollantilaisen
Agricon Hertha on sekä satoisuudeltaan että tärkkelyspitoisuudeltaan
Rekordin luokkaa. Mukulakoko on keskimäärin hieman Rekordia
pienempi, mutta kokojakauma Rekordin tyyppinen. Mukula on matalasilmäinen,
pyöreänsoikea, kuitenkin hieman Matildaa pyöreämpi. Kuori on
vaalea ja ohut kuin Bintjellä. Malto on jauhoinen, mutta
rikkikiehuminen on Rekordia vähäisempää. Hollantilaisten
kokemusten mukaan Hertha soveltuu ruokatalouskäytön lisäksi
mainiosti ranskanperunan ja perunalastujen valmistukseen. Taudinkestävyys Perunanviljelyn
onnistumisessa on taudinkestävyydellä tärkeä sijansa. Tässä
suhteessa Matilda ja Hertha tuovat selvää parannusta vallitsevaan
tilanteeseen. Menneen ruttokesän kokemukset vielä tuoreessa
muistissa on miellyttävää todeta, että Matilda ja Hertha ovat tämän
hetken ylivoimaisesti rutonkestävimmät ruokaperunalajikkeet. Toinen
molemmille lajikkeille yhteinen vahvuus on hyvä Y‑viruksen kestävyys.
Sen ansiosta näiden lajikkeiden siemenkannat taantuvat normaalia
hitaammin. Hertha on lisäksi ainakin osittain ankeroisenkestävä.
Matildan perunaruven kestävyys on vain Rekordin luokkaa kun taas
Hertha lukeutuu tässä suhteessa kestävimpiin lajikkeisiin. Perunan
pitkän tautilistan uusimmalle tulokkaalle maalevintäiselle moptop -virukselle
Matilda on suhteellisen arka, Hertha puolestaan eräs kestävimmistä
lajikkeista. Ammattiviljelijän
viljelyohjeet Heti
aluksi on korostettava näiden uusien lajikkeiden hyvää
viljelyvarmuutta. Matilda on ollut satoisa koko maassa Lappia myöten
ja molemmat lajikkeet menestyvät koko nykyisellä ruokaperunan
tuotantoalueella. Hyvä
kestävyys ruttoa ja Y-virusta vastaan merkitsevät sitä, että
lajikkeet soveltuvat erityisen hyvin maan eteläosiin. Viruskestävyyden
ansiosta siemenkannan tuotantokyky pysyy kauan hyvänä, mistä seuraa
tasaisen korkea satotaso ja säästöä siemenkustannuksessa.
Ruttoruiskutuksista voidaan muihin lajikkeisiin verrattuna
huomattavasti tinkiä ilman, että sadon määrä tai laatu vaarantuu.
Etelä-Suomessa Hämettä myöten riittänee pahoinakin ruttokesinä
varmistukseksi oikeaaikaisesti juuri ennen varsiston umpeutumista
suoritettava yksi Ridomil-ruiskutus Pohjanmaalla,aivan eteläisimpiä
osia lukuunottamatta, ja Savossa Matilda ja Hertha selviytyvät yhdellä
Maneba-ruiskutuksella. Sadontuottokykyä
ajatellen Matilda ja Hertha eivät ole erityisen vaativia kasvualustan
suhteen. Jotta perunaruven suhteen ei tulisi pettymyksiä, Matildaa ei
kuitenkaan tuli viljellä kaikkein ruvenarimmilla lohkoilla. Sinne on
syytä istuttaa Herthaa, joka on ruvenkestoltaan lajikkeiden
parhaimmistoa tai Pohjanmaan oloissa Sabinaa. Hertha puolestaan
aristaa hyvin jäykkiä, tiiviitä maita, joilla viljeltynä se
saattaa tulla lievästi epämuotoiseksi ja heikentyä
keittolaadultaan. Tällaiset lohkot ovat tosin enemmän tai vähemmän
sopimattomia kaikille lajikkeille. Matilda,
kuten useimmat muutkin lajikkeet, antavat hyvän palautteen oikea-aikaisesti
suoritetusta kastelusta. Perunaruven torjumiseksi suoritettava kastelu
tulisi aloittaa heti juhannuksen jälkeen, jotta maa olisi kostea
ensimmäisten mukulanaiheiden muodostuessa kesä-heinäkuun
vaihteessa. Sateiden
puuttuessa (kuten yleensä on asianlaita siihen aikaan kesästä)
sadetus tulisi uusia kaksi kertaa 7-10 vuorokauden välein. Sopiva
kerta-annos on 30 mm, mikä kastelee penkin läpimäräksi. Ennen heinäkuun
puoliväliä suoritettavilla sadetuksilla on edullinen vaikutus myös
muihin perunan laatuominaisuuksiin, puolivälin jälkeen sadetus ei
ole suositeltavaa. Sadetuksen tulisi kuulua nykyaikaiseen
perunanviljelyyn itsestäänäselvänä osana Ruokaperunalajikkeiden
joukossa on vähän valinnanvaraa peruna-ankeroistiloille, sillä
Hertha on Stinan ohella ainoa ankeroisenkestävä lajike. Herthan
suosio onkin ollut jo muutaman vuoden ajan nousussa Hämeessä
ankeroisen saastuttamilla alueilla. Viljelykierto yhdessä kestävän
ja aran lajikkeen vuorottaisen viljelyn kanssa pudottaa saastuneen
maan ankeroismäärän vähitellen sellaiselle tasolle, että
saastunnasta ei aiheudu mainittavaa sadonalennusta. Moptop
virus on muodostunut ongelmaksi tiloilla ja perunalohkoilla, joilla on
viljelty pitkään Saturnaa. Virus on ilmeisesti levinnyt Saturnan
mukana tärkkelystuotantoon keskittyneille tiloille. Muualla tauti on
toistaiseksi lähes merkityksetön eikä aiheuta erityisiä
toimenpiteitä. Lohkoilla, joihin voi epäillä Saturnan istuttaneen
moptop -viruksen, ei ole syytä käyttää arkoja lajikkeita, joihin
mm. Matilda kuuluu. Herthan viljely on myös tässä
erikoistapauksessa riskitöntä. Kotipalstoille
ja luonnonmukaisesti Peruna
kuuluu niiden kasvien joukkoon, joiden viljely ns. luonnonmukaisesti,
ilman torjunta‑aineita ja epäorgaanisia lannoitteita on
mahdollista. Tämän luonteista on myös palstaviljely, joka tänäkin
päivänä tuottaa merkittävän osan kotitalouksien perunasta. Pahin
este luonnonmukaisen perunanviljelyn onnistumiselle on ollut rutonkestävien
lajikkeiden puute. Matilda ja Hertha ovat tässä suhteessa merkittävä
parannus. Molempia lajikkeita voi viljellä suhteellisen riskittömästi
ilman ruttoruiskutuksia eteläisintä Suomea myöten. Matildan
rutonkestävyys on tämänhetkisen tietämyksen perusteella ns. kenttäkestävyyttä,
minkä ei pitäisi murtua kovassakaan saastuntapaineessa. Toisaalta on
otettava huomioon, että rutonkestävyys ei ole sataprosenttinen ja
joidenkin prosenttien mukularuton riskiin tulee tietyissä oloissa
varautua. Suhteellisen niukka typpitalous luonnonmukaisessa viljelyssä
saattaa aiheuttaa näillä lajikkeilla sinänsä positiivista
jauhoisuuden lisääntymistä, minkä seurauksena kuitenkin myös
rikkikiehumisen riski lisääntyy. Uudet, koetuloksien ja ensimmäisten käytännön viljelykokemusten mukaan hyvät perunalajikkeet antavat omalta merkittävältä osaltaan mahdollisuuden tuoda suomalainen peruna jälleen kuluttajan sydämenasiaksi. Toivottavasti perunan tuottajat myös ottavat uudet lajikkeet sydämenasiaksi ja kokeilevat niitä mahdollisimman laajasti eri osissa maata, erilaisissa pelloissa ja kasvuolosuhteissa, jotta saisimme mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman oikean kuvan niiden menestymisestä käytännön viljelyssä. |