Ruokateollisuusperunan lannoitusAhvenniemi, P.
Leipä Leveämmäksi 1987(2):10-11.
(Eripainos) Ammattiviljelijä haluaa
tietää maan ravinnetilan ja suorittaa siksi säännöllisesti, vähintään
kolmen vuoden välein,viljavuustutkimuksen. Erityisesti perunan monokulttuurissa
"normaalia" perunan lannoitusta käytettäessä maan
ravinnesuhteet vinoutuvat, peruna imee loppuun tietyt ravinteet
maasta. Seuraavassa joitakin
ajatuksia perunan tärkeimpien ravinteiden oikeasta käytöstä
ruokateollisuusperunan viljelyssä. Typpi Typpi
vaikuttaa kaikista ravinteista. eniten sadon määrään ja laatuun.
Typpilannoituksen määrä riippuu monesta tekijästä, mm. maan
multavuudesta, istutustiheydestä, lajikkeesta, siernenen idätyksestä
ja kastelumahdollisuuksista. Typen yliannostus myöhästyttää
tuleentumista, laskee tärkkelyspitoisuutta, lisää keittotummumista
ja heikentää perunan makua. Erityisesti
ranskanperunan raaka-aineeksi tarvittavan ison perunan tuottaminen ei
saa siksi missään nimessä tapahtua yksipuolisesti
typpilannoitustasoa nostamalla, vaan viljelytekniikan
kokonaisvaltaisella muuttamisella, jossa tarkennetun lannoituksen lisäksi
on tekijöinä mm. siernenen kunnollinen idätys, oikean istutusetäisyyden
käyttö ja järjestelmällinen sadetus. Fosfori Fosfori
on pohjoisessa viileässä ilmanalassamme erityisen tärkeä ravinne
perunalle. Runsas fosforilannoitus edistää erityisesti kylminä keväinä
ja kylmillä maalajeilla perunan alkukehitystä ja aikaistaa tätä
kautta tuleentumista ja nostaa tärkkelyspitoisuutta.
Ruokateollisuusperunan lannoituksessa ei ole syytä kovin herkästi
siirtyä kloorivapaasta vähäfosforisiin lannoitteisiin, vaikka maan
fosforitila olisi runsaastikin vihreän puolella. Päinvastoin Iisäfosfori
superfosfaattina on monessa tapauksessa perusteltua. Kalium Erityisesti
viljeltäessä perunaa monokulttuurissa karkeilla kivennäismailla
maan kaliumtila huononee vuosi vuodelta. Tällaisessa tapauksessa
kloorivapaa kalium ei riitä perunan tarpeisiin, vaan kaliumia täytyy
lisätä, esim. kaliumsulfaattina tai syksyllä annettavana PK-lannoksena.
Jos viljavuustutkimuksen kaliluku putoaa huomattavasti alle sadan, täytyisi
kalin vuotuisannos olla vähintään 150 kg hehtaarille. Runsas
kaliumlannoitus parantaa erityisesti mukulan kolhunkestävyyttä,
pienentää mustelmoitumisherkkyyttä ja vähentää raaka- ja
keittotummumista. Runsas kalilannoitus erityisesti silloin, kun maan
kalitila on muutoinkin suhteellisen hyvä, laskee jonkin verran tärkkelyspitoisuutta,
mutta edellä mainitut hyödyt painavat vaakakupissa enemmän.
Kalilannoituksella onkin erittäin suuri merkitys
ruokateollisuusperunan laadulle. Kaislum Rupisuuden
lisääntymisen pelossa perunamaita ei uskalleta kalkita riittävästi,
minkä seurauksena peruna syö vähitellen maan kalsiumvarat loppuun.
Ruven suhteen sietääkin olla varuillaan, mutta kalkitus varovaisin 3-5
tonnin kerta‑annoksin kolmen vuoden välein ei kuitenkaan nosta
oleellisesti maan pH:ta eikä lisää rupiriskiä. Vaihtoehtoinen
malli saattaisi olla vuotuiskalkitus 1000 kg kerta‑annoksina. Kalsiumin
puutoksella on havaittu olevan yhteys mukulasadon alttiuteen
ruskolaikkuisuudelle. Esimerkiksi ruskolaikuille aran Satuman
viljelyssä perunalastun raaka-aineeksi tämä seikka on hyvä ottaa
huomioon. Magnesium Kalkituksen
laiminlyömisen myötä maan magnesiumvarat vähenevät perunan
tehoviljelyssä. Kloorivapaassa ei ilmeisesti ole magnesiumia aivan
perunan tarvetta vastaavaa määrää. Puutostilanteessa magnesiumlisäyksellä
on positiivinen vaikutus tärkkelyspitoisuuteen. Runsas
magnesiumlannoitus ilmeisesti myös torjuu jossakin määrin rupea.
Voimakas magnesiumpuutos maassa aiheuttaa ennenaikaisen tuleentumisen
ja satotason laskun. Kupari,
mangaani ja boori Hivenravinteiden
vaikutuksesta perunan kasvuun ja laatuun tiedetään suhteellisen vähän.
Runsas mangaanilannoitus joka tapauksessa vähentää jonkin verran
rupiriskiä ja samansuuntaisia tuloksia on boorista.
Viljavuustutkimuksessa kupari on hivenravinteista useimmin punaisen
puolella. Kuten edellä olevasta on käynyt ilmi, oleellisin asia
ruokateollisuusperunan lannoituksessa on viljavuustutkimuksen tulosten
pohjalta tapahtuva maan ravinnetilassa olevien vinoutumien
oikaiseinen. Seurauksena on perunaraaka-aineen laadun paraneminen. |