Uudet rypsilajikkeet tulevatAhvenniemi, P.
Käytännön Maamies 1990(3):44-45. Rypsi ja siitä
saatavat tuotteet ovat viime aikoina nousseet arvoon arvaamattomaan.
Aina siitä asti, kun 70‑luvun puolivälissä siirryttiin
erukahapottomiin ns. 0-tyypin lajikkeisiin, on nimenomaan
kasvinjalostus ollut uusien mahdollisuuksien avaajana rypsille.
Seuraavassa tarkastellaan, niitä rypsin jalostuksessa on tällä
hetkellä tapahtumassa. 0-tyypin lajikkeiden myötä rypsiöljyn rasvahappokoostumus muuttui olennaisesti (taulukko l). Erukahapon hävitessä tilalle tuli runsaasti öljyhappoa ja linolihappoa. Niinpä rypsiöljyssä on nyt kaikista kasviöljyistä eniten tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja, eli öljyhappoa, linolihappoa ja linoleenihappoa. juuri siinä on rypsiöljyn terveellisyyden salaisuus. Glukosinolaatit
pois
0-tyypin
lajikkeita seuraava kehitysvaihe olivat 00-lajikkeet, joissa on
matalan erukahappopitoisuuden lisäksi matala
glukosinolaattipitoisuus. Glukosinolaatit ovat rikkipitoisia yhdisteitä,
jotka sijaitsevat rypsinsiemenen rouheosassa. Rypsirouhehan on hyvä
rehuraaka-aine, jossa on lähes 40 % aminohappokoostumukseltaan
erinomaista valkuaista. Glukosinolaatit ovat haitallisia
yksimahaisille, kuten sioille ja kanoille. Ne aiheuttavat häiriöitä
eläimen kilpirauhasen toiminnassa ja sen myötä kasvuhäiriöitä ja
painotappioita. Märehtijöiden pötsi pystyy eliminoimaan
glukosinolaatit, minkä vuoksi niistä ei aiheudu lehmille mainittavaa
haittaa. 00-tyypin
lajikkeet pystyivät lopullisesti syrjäyttämään
glukosinolaattilajike Emman vasta kun ne saatiin kehitettyä
satoisuudeltaan ja viljelyvarmuudeltaan Emman veroisiksi. Läpimurto
tapahtui Kovan myötä (kaavio).
Vanhat 0-tyypin lajikkeet ovat nyt nopeasti haviämässä viljelystä.
Myös 00-tyypin lajikkeiden glukosinolaattipitoisuus vaihtelee
jossakin määm mikä johtuu jalostuksen pohjana käytettyjen määritysinenetelmien
eroista. Siirtymävaiheen
tilanteen hallitsemiseksi ollaan eri maissa säätämässä rajoja
glukosinolaattipitoisuudelle. Koska glukosinolaattipitoisuus vaihtelee
vuodesta toiseen ja vaihteluihin, vaikuttavia tekijöitä ei taysm
tunneta, pitäisi rajat asettaa nimenomaan siemenerille eikä
puristamoille toimitettavalle sadolle. Kaiken
kaikkiaan uusien rypsilalikkeiden luontainen glukosinolaattipitoisuus
on niin matala, että niillä pystytään alittamaan tiukatkin rajat
ja niiden käyttö erilaisiin rehuvalmisteisiin on täysin
turvallista. Vanhojen 0-tyypin lajikkeiden mahdollisimman nopea häviäminen
viljelystä olisi nyt hyvin toivottavaa siitä syystä, että
glukosinolaattiominaisuuden sekoittuminen ja risteytyminen 00-tyyppeihin
käytännön viljelyssä saataisiin mahdollisimman nopeasti pienenemään. Keltasiemenisyys
Rouheen
käyttökelpoisuuden edelleen parantamiseksi on kehitetty
keltasiemenisiä, ohutkuorisia lajikkeita. Siemenen kuitupitoisuus on
näin saatu putoamaan normaalista 11-13 prosentista alle 10
prosenttiin. Näitä lajikkeita on alettu kutsua hieman erheellisesti
000-lajikkeiksi. Muutaman prosenttiyksikön kuitupitoisuuden lasku ei
kuitenkaan pudota sitä vielä lähellekään nollaa, mikä antaisi
oikeutuksen uuden nollan käyttöönotolle. Keltasiemeniset
lajikkeet jäävät satoisuudeltaan jonkin verran normaaleja
tummasiemenisä heikommiksi (taulukko
2). Öljysato on kuitenkin yleensa hyvän öljypitoisuuden
ansiosta vähintään satoisimpien mustasiemenisten kaltainen. Varren
lujuus on selvästi Kovaa heikompi, mutta Emmaa parempi.
Aikaisuudeltaan ne asettuvat yleensa Kovan ja Emman väliin. Ohutkuorisuudesta
on seurannut joitakin ongelmia, jotka tuntuvat tällä hetkellä
olevan keltasiemenisten yleistymisen esteenä. Ohuen kuoren johdosta
keltasiemeniset ovat herkkiä itämisvaurioille, jolloin säädösten
mukaisia siemenerien itävyyksiä on vaikea ylläpitää. Peittaus on
joissakin tapauksissa edelleen heikentänyt itävyyttä. Myös
keltasiemenisten prosessoinnissa on ilmennyt ongelmia. Risteytyminen
tummasiemenisten kanssa käytönnon viljelyssä alentaa
keltasiemenisyysastetta ja pienentää siten niistä saatavaa hyötyä.
Nämä syyt yhdessä sen kanssa, että ruokinnallinen hyötykin
saattaa olla marginaalista, on johtanut ainakin osittaiseen
keltasiemenisten lajikkeiden hyllyttämiseen. Palmitiinirypseistä
marganiinia
00-tyypin
rypsilajikkeista saatava öljy ei täysin sovellu marganiinin
valmistusprosessiin. Öljy koostuu tätä tarkoitusta ajatellen liian
yksipuolisesti 18-hiiliatomista rasvahapoista, joiden osuus rypsiöljyssä
on yli 90 %. Tällaisen öljyn kovetuksessa muodostuu kidettä, joka
ei ole edullista margariinin laadulle. Tämän niin sanotun
ryyniintymisilmiön seurauksena margariinin levittyvyys heikkenee ja
margariini tuntuu suussa hiekkaisen karkealta. Nykyisessä
margarinin valmistustavassa ongelma ratkaistaan lisäämällä
kovetettavaan rypsiöljyyn palmuöljyä jossa on runsaasti 16-atomista
palmitiinihappoa. Palmuöljy on luonnollisista syistä tuontiraaka-aine
ja vähentää osaltaan kotimaisen rypsiöljyn käyttöä, Svalöfin
kasvinjalostuslaitoksella on onnistuttu kehittämään
rypsilajikkeita, jotka poistanevat tämän ongelman, Niiden öljyssä
on palmitiinihappoa ja palmitoleiinihappoa yhteensä lähes 15
prosenttia (taulukko
l). Näin margariinin kovetuksessa hyödyllinen palmitiini on
rakennettu valmiiksi rypsiöljyyn. Kun margariinin kovetettavan osan
raaka-aineena voidaan käyttää tällaisesta palmitiinirypsistä
saatavaa öljyä, pystytään koko margariini silloin valmistamaan puhtaasti
kotimaisesta raaka-aineesta. Pahnitiinilajikkeiden
omaisuuksista on jo runsaasti tietoa. K-ryhmän koetilan kokeissa niitä
on ollut vuodesta 1985 ja virallisissa kokeissa vuodesta 1987.
Lajikkeet ovat osoittautuneet viljelyominaisuuksiltaan kelvollisiksi
ja satoisuudeltaan aivan Kovan veroisiksi (taulukko
3). |