Perunan tärkeimmät sairaudetAhvenniemi, P. Pelto-Pirkan Päiväntieto 1990:112-113. Peruna on hyvä kasvualusta monille kasvintuhoojille. Erilaiset virukset,
bakteerit ja sienet haittaavat kasvua ja pienentävät sadon määrää.
Ne voivat myös tunkeutua pellossa tai varastossa mukulaan ja heikentää
säilyvyyttä ja perunan laatua. Seuraavassa käsitellään perunan
tauteja, joilla on huomattavin vaikutus perunanviljelyn taloudelliseen
tulokseen. Virustaudit Virukset ovat luomakunnan pienimpiä eläviä yksiköitä, Joutuessaan
esimerkiksi perunakasvin elävään solukkoon ne monistavat itseään,
leviävät kasvin kaikkiin osiin, myös mukuloihin, ja häiritsevät
solukon normaaleja elinntoimintoja. Tällöin perunan kasvu hidastuu
ja mukulasato pienenee. Virustaudeilla ei yleensä ole vaikutusta
perunan laatuun. Virukset leviävät terveisiin perunakasveihin viroottisista kasveista tai
kasvustoista lehtikirvojen avulla tai mekaanisesti koneiden välityksellä.
Ylivoimaisesti suurimmat tappiot perunan viljelyssä aiheuttaa
kirvalevintäinen perunan Y‑virus. Muita oloissamme
merkityksellisiä viruslajeja ovat virukset X, A, S, M sekä
moptopvirus, joka iskeytyy muista viruksista poiketen maasta käsin
perunaan ja aiheuttaa pääasiassa laadullisia tappioita. Virustauti laskee satotasoa karkeasti ottaen puolet kasvustossa olevien
viroottisten kasvien määrästä. Esimerkiksi 50 prosenttia
viroottisia kasveja aiheuttaa noin 25 prosentin satotason laskun.
Virusten "siedossa" on kuitenkin lajikekohtaisia eroja ja myös
eri viruslajit ovat erilaisia voimakkuudeltaan. Niinpä virustauti voi
jäädä perunassa lieväksi mosaiikkiviroosiksi, jolloin vaikutus
kasviin on vähäinen, tai ilmetä voimakkaana kurttuviroosina,
jolloin kasvin tuottama mukulasato saattaa jäädä aivan
olemattomaksi. Virustautien merkitys jää vähäiseksi, jos samaa siemenkantaa viljellään
tilalla korkeintaan kaksi vuotta. Pahoina kirvakesinä Etelä-Suomessa
terve siemen voi kuitenkin saastua jo ensimmäisenä kesänä käyttökelvottomaksi.
Siemenen jatkuva uusiminen ja uusien erien viljely siemeneksi
mahdollisimman eristettynä muusta perunasta on edullisin tapa pitää
siemenkannat kunnossa. Siemenen uusimistarve on tällöin
400-500 kg viljeltyä perunahehtaaria kohti.
Y-viruksenkestävät lajikkeet Matilda ja Hertha taantuvat muita
lajikkeita hitaammin, ja niiden siemenen uusimistarve on vastaavasti vähäisempi. Perunarupi Perunarupea aiheuttaa maasta käsin mukulaan iskevä Streptomyces
scabies -sädesieni. Rupi iskeytyy perunaan mukulanmuodostuksen
alkuvaiheessa, kun perunan koko on pippurin ja herneen välillä.
Lajikkeen aikaisuudesta, vuodesta ja viljelyalueesta riippuen
mukulanmuodostus alkaa talviperunalajikkeilla juhannuksen ja heinäkuun
puolivälin välillä.Sädesieni viihtyy ilmavassa ja kuivassa maassa,
jonka pH on suhteellisen korkea. Meillä on runsaasti viljelyssä
juuri tällaisia karkeita kivennäismaita. Sädesientä on yleisesti
olemassa peltomaassa, mutta määrä, ja tartuntariski, lisääntyy
yksipuolisessa perunanviljelyssä. Rupisen siemenen käyttö sensijaan
ei lisää tavallisen perunaruven määrää. Perunarupi huonontaa perunan ulkonäköä ja käsiteltävyyttä.
Nykyaikainen kuluttaja syö perunoita myös silmillään ja jättää
rupiset mukulat kaupan irtoperunalaariin. Teollisuudessa rupista
perunaa täytyy kuoria paksulti, jolloin saanto heikkenee.
Ruokaperuna‑asetuksen mukaan rupiseksi luokitellaan peruna,
jonka pinnasta yli neljäsosa on ruven peitossa. Erikoisluokan perunaa
lajiteltaessa rajana on kymmenen prosenttia. Ruven aiheuttama lajittelutappio vaihtelee suuresti lajikkeesta ja
kasvuoloista riippuen. Arimmilla lajikkeilla, kuten Bintjellä, koko
sato saattaa olla ruven vuoksi käyttökelvoton. Paras ruven
torjuntakeino on kastelu mukulanmuodostuksen alussa. Ensimmäinen 30
milliä vettä tulisi antaa juhannuksen tienoilla ja seuraavat kaksi
sadetusta siitä noin kymmenen vuorokauden välein. Sadetuksella on
muutenkin niin edullinen vaikutus perunan määrään ja laatuun, että
sen tulisi olla rutiinitoimi nykyaikaisella perunatilalla. Lajikkeista
Hertha, Sabina ja Pito ovat kestävimmät rupea vastaan. Muita ruven
torjuntakeinoja on muun muassa viljelykierto, syvä istutus,isot
perunapenkit sekä hyvän mangaani- ja mangesiumtilan ylläpito
maassa. Perunarutto Kasvukauden aikaista lehtiruttoa ja mukulaan iskeytyvää mukularuttoa
aiheuttaa Phytopthora infestans -sieni. Varsistoon rutto iskee
kosteissa, lämpimissä oloissa. Ensimmäiset lehtilaikut näkyvät
ruttovuosina arimpien lajikkeiden lehdillä heinäkuun lopulla.
Ruiskuttamaton varsisto ehtii tällöin tuhoutua syksyyn mennessä
kokonaan. Sieni-itiöt huuhtoutuvat sateella lehdiltä maahan ja
edelleen penkissä olevien mukuloiden pinnalle aiheuttaen jo penkissä
niiden maitoon ruskolaikkuja. Lisäksi terveet mukulat joutuvat
nostokoneessa kosketuksiin sairaan varsiston kanssa ja saavat
pinnalleen sienisaastuntaa, josta aiheutuvat tauti näkyy mukuloissa
vasta muutaman päivän jälkeen varastossa. Arimpien lajikkeiden sato
saattaa pilaantua tällä tavoin täysin käyttökelvottomaksi heti
varastoinnin alussa. Ruston torjunnan perustana on lajikkeiden luontainen taudinkestävyys, jota
tuetaan tarpeellisella määrällä ruttoruiskutuksia. Ruiskutuksista
tärkein on ensimmäinen, joka tulisi suorittaa ennen varsiston
sulkeutumista yleensä heinäkuun ensipuoliskolla, Uusi systeeminen
torjunta-aine ridomil vastaa suunnilleen kahta maneba- tai
mankozebruiskutusta. Jos käyttää ridomiliä ruiskutukset tulisi
alkaa sillä, jotta kestävien kantojen syntymisen riski olisi
mahdollisimman pieni . Matilda ja Hertha ovat kestävimmät ruokaperunalajikkeet. Ne säilyvät
useimpina vuosina rutottomina ilman ruiskutuksiakin, mutta kestävyyden
murtumisen estämiseksi kertaruiskutus ennen varsiston sulkeutumista
on niillekin suositeltavaa. Rekord ja Pito saavat lehtiruttoa edellisiä
selvästi herkemmin ja niiden ruiskutustarve on suurempi. Rekord on
kuitenkin varsin kestävä mukularuttoa vastaan. Bintle ja Sabina ovat
hyvin arkoja sekä lehtiettä mukularutolle. Ne joutuu yleensä
ruiskuttamaan ensimmäisen ridomilruiskutuksen jälkeen heinä-elokuun
vaihteessa uudelleen ridomililla ja vielä elokuulla tilanteesta
riippuen kerran tai kaksi maneballa. Jos ruttoa ilmestyy niiden
varsistoon kemiallisesta torjunnasta huolimatta edes vähänkin, täytyy
varsisto hävittää kemiallisesti Reglonella ennen nostoa. Näin
tuhotaan kaikki saastunta varsistosta ja estetään mukuloiden
saastuminen nostossa. Varastotaudit Varastotauteja ovat Erwinia-bakteerien aiheuttama tyvimätä/ märkämätä
sekä Phoma- ja Fusarium-sienten aiheuttamat kuivamädät.
Mukulasadon saastuminen tapahtuu pääasiassa pellossa vanhasta
siemenmukulasta käsin. Näistä taudinaiheuttajista vain Fusarium on
myös normaaliin maan elimistöön kuuluva ja voi saastuttaa mukuloita
maasta käsin. Tyvimätää aiheuttava bakteeri tuhoaa maassa vanhan siemenmukulan. Sen jälkeen
bakteerit tuhoavat varren tyven jolloin koko kasvi kuolee. Bakteerit
jatkavat matkaa maavarsia pitkin uusiin mukuloihin ja saattavat mädättää
jo pellossa osan niistä. Lisäksi mädänneestä siemenestä leviää
bakteereja maan kautta uusien mukuloiden pinnalle piileväksi
saastunnaksi. Märässä maassa mukuloiden korkkihuokoset avautuvat ja
bakteerit uivat niiden kautta mukulan sisään. Tällaisten perunoiden
varastoinninkestävyys on erityisen huono. Kuivamätää aiheuttavat sienet muodostavat maassa vanhaan siemenmukulaan
sieni-itiöitä. Kosteassa maassa itiöt uivat uusien mukuloiden
pinnalle piileväksi saastunnaksi. Varastotaudit pystyvät
tunkeutumaan perunan kuoren läpi vain kolhujen kautta. Siksi perunan
hellävaraisella nostolla on ratkaiseva merkitys näiden tautien
torjunnassa. Erityisesti myöhäissyksyn viimeiset nostot ovat
riskialttiita. Tautia on levinnyt runsaasti vanhasta siemenestä
maaperään ja kylmien, märkien säiden vuoksi kolhuja tulee
runsaasti. Varsinkin seuraavana vuonna siemeneksi käytettävät erät
tulisi nostaa mahdollisimman aikaisin. Elokuun lopulla
tautipotentiaali maassa on vielä alhainen ja ilmat suosivat nostotyötä. Varastossa tärkein torjuntatoimi on sadon nopea kuivatus pakkotuuletuksella
ja sen jälkeen parin viikon mittainen lämpökäsittely 15 asteessa.
Lämpökäsittelyn ansiosta kolhuihin muodostuu nopeasti korkkikerros,
joka estää taudin liikkeellelähdön ja etenemisen. Tämä pätee
niin kuivamätätauteihin kuin märkämätäänkin. |