Paavon Perunasivu

Perunalajikkeen valintaperusteista

 Ahvenniemi, P.  Pelto-Pirkan Pääiväntieto 1989:108-110.

Takaisin tekstiin
VARHAIS- JA SYYSPERUNALAJIKKEITA  

AMINCA

  • vaikainen varhais- ja syyspe­runalajike

  • mukulat sileitä, ulkonäkö ja satoisuus hyvä

  • maito vaaleankeltainen, laatu hyvä

  • säilyttää laatunsa myös syyspuolella, 1luokan ruokaperuna

  • altis siemenkantojen taantumiselle ja perunaruvelle; viljelyssä tärkeää terve siemen. Liiallista N-lannoitusta vältettävä.

OSTARA

  • aikainen, sadoltaan hyvä varhais- ja syysperuna

  • mukulat suuria, litteän soikeitä, ulkonäkö hyvä

  • maito vaaleankeltainen, laatu melko hyvä

  • tärkkelyspitoisuus alhainen

  • taudinkestävyys ja säilyvyys hyvä

  • I-luokan ruokaperuna, joka soveltuu myös laitoskäyttöön

  • viljeltäessä eduksi tiheä istu­tus ja alhainen N-lannoitus

BARIMA

  • aikainen varhaisperuna, jonka mukulat kooltaan suuria

  • satoisuus melko hyvä, tärkkelyspitoisuus alhainen

  • ruokaperunalaatu tyydyttävä, soveltuu parhaiten aikaisen varhaissadon tuottamiseen

  • vältettävä liiallista N-lannoitusta

SIIKLI

  • melko aikainen, suosittu syysperuna

  • mukulat pitkulaisia, maitokeltainen, ei jauhoinen, laadultaan hyvä

  • erikois- ja I-luokan peruna, jonka satoisuus melko hyvä

  • altis virustaudeille ja peruna rutolle

  • liiallista N-lannoitusta vältettävä

TALVIPERUNALAJIKKEITA  

BINTJE

  • melko aikainen, erittäin satoisa lajike

  • mukulat sileitä, ulkonäkö hyvä

  • maito väriltään vaalea, ei jauhoinen

  • erikois- ja i-uokan ruokaperunalajike, joka soveltuu myös teollisuus- ja laitoskäyttöön hyvän keittolaatunsa ja tummumiskestävyyden johdosta

  • tärkkelyspitoisuus alhainen, viljelyteknisesti vaativa lajike

  • varastotautien kestävyys heikko, altis perunarutolle ja –ruvelle

  • terve siemen ja rutontorjunta viljeltäessä tärkeitä

PUIKULA

  • Pohjois-Suomesta peräisin oleva maatiaislajike, melko myöhäinen

  • mukulat pienehköjä ja pitkulaisia, ruokaperunalaatu erinomainen

  • maito jauhoinen, hajoaa keitettäessä, laatu hyvä

  • erikois- ja i-luokan ruokape­runalajike

  • soveltuu parhaiten Pohjois­Suomessa viljeltäväksi

  • satoisuus tyydyttävä, altis perunarutolle ja siemenkantojen taantumiselle

  • huolehdittava siementen idätyksestä

HERTHA

  • melko myöhäinen, sadoltaan hyvä uusi lajike

  • mukulat sileitä, ulkonäkö hyvä, I-luokan ruokaperunalajike

  • maito jauhoinen, laadultaan hyvä

  • ruton ja virustautien kestävyys hyvä

  • ankeroisenkestävä lajike.

 

REKORD

  • melko myöhäinen, satoisa lajike

  • mukulat suuria ja pyöreänsoikeita, ulkonäkö tyydyttävä

  • suosittu yleislajike, jonka maito jauhoinen ja laadultaan hyvä

  • altis onttoudelle

  • tärkkelyspitoisuus melko korkea

  • viljelyvarmuus hyvä, samoin mukuloiden käsittelyN- ja varastointikestävyys

  • erikois- ja I- luokan ruokape­runalajike

  • altis siemenkantojen taantumiselle, viljeltäessä vältettävä liiallista N-lannoitusta.

OLYMPIA

  • melko myöhäinen, satoisuudeltaan hyvä lajike

  • mukulat pyöreitä, melko kookkaita, ulkonako hyvä

  • maito laadultaan hyvä, ei jauhoinen

  • erikois- ja i-luokan ruokaperuna, soveltuu myös laitoskäyttöön

  • perunaruvenkestävyys on hyvä

  • viljelyvarmuus hyvä, liiallista N-lannoitusta vältettävä

ROSAMUNDA

  • melko myöhäinen, sadoltaan hyvä I-luokan ruokaperunalalike

  • mukulat kooltaan suuria ja punakuorisia

  • hyvä yleisperuna

  • sopii uuniperunaksi ja myös laitoskäyttöön, maito jauhoinen

  • taudinkestävyys on hyvä

MATILDA

  • uusi, erittäin satoisa, melko aikainen lajike

  • mukulat sileitä, ulkonäkö hyvä

  • maito jauhoinen, laadultaan hyvä

  • rutonkestävyys erinomainen

  • I-luokan ruokaperuna

  • hyvä Y-viruksen kestävyys

 

SABINA

  • melko aikainen, satoisa lajike

  • mukulat sileitä, ulkonäkö hyvä

  • laitoskäyttöön sopiva yleislajike, maito jauhoinen, laadultaan hyvä

  • erikois- ja i-luokan ruokaperuna

  • altis siemenkantojen taantumiselle, perunarutolle ja virustaudeille

  • viljelyvarmuus tyydyttävä, terve siemen ja riittävä rutontorjunta tärkeätä viljeltäessä

  • hyvä ruvenkestävyys.

PITO

  • erittäin myöhäinen, sadoltaan verrattain hyvä lajike

  • mukulat melko kookkaita ja sileitä, ulkonäkö hyvä

  • maito jauhoinen, keitettäessä hajoava

  • erikois- ja i-luokan ruokaperuna, suosittu kotitalouksissa

  • tärkkelyspitoisuus on korkea

  • varastointikestävyys melko hyvä, mutta rutonkestävyys heikko

  • viljeltäessä tärkeää huolehtia idätyksestä

 

STINA

  • hyvin satoisa, myöhäinen talviperuna

  • mukulat pyöreänsoikeita, malto vaaleankeltainen ja jauhoinen

  • I-luokan ruokaperuna, hyvä sose- ja uuniperuna

  • virustautien, ruton ja ankeroisen kestävyys hyvä

  • hyvä varastointikestäyyys melko hyvä rutonkestävyys