Ruvetonta perunaaAhvenniemi, P. Pelto-Pirkan Päiväntieto 1992:96-97. Perunarupi on harmillisimpia perunan vikoja. Sehän on
pelkästään mukulan ulkonäköä heikentävä tauti, joka ei yleensä
vaikuta sadon määrään eikä myöskään aiheuta varastotappioita.
Tosin rupisen perunan haihduntatappiot varastossa ovat eheäkuorista
suuremmat ja rupinen peruna täytyy kuoria normaalia syvemmältä. Perunarupea aiheuttava sädesieni elää peltomaassa ja lisääntyy, kun
perunaa viljellään useita kertoja peräkkäin samassa pellossa. Noin
kymmenen perättäisen perunan jälkeen rupisuus tosin alkaa vähentyä.
Ilmeisesti jotkin sädesienille antagonistiset bakteerit lisääntyvät
vähitellen maassa ja muodostavat peltoon rupea torjuvan biologisen
tekijän. Harvapa kukkaro taitaa kuitenkaan kestää
monokuittuuriviljelyä ensin nekymmenen rupista vuotta. Peltomaan "ruvenalttius" riippuu ennen muuta maan pH:n ja
ilmavuuden yhteisvaikutuksesta. Imavilla karkeilla hiedoilla ja
hiekkamailla rupea tulee jo kun pH nousee yli 5,5:n. Hienoilla
hiedoilla ja sitä tiiviimmillä mailla saattaa vielä yli kuuden pH-arvoilla
saada aivan ruvetonta perunaa. Ruvenaroilla lohkoilla täytyy varoa kalkitusta Pienikin pH:n nousu saattaa
lisätä ratkaisevasti rupisuutta. Peruna viihtyy onneksi hyvin
happamassakin maassa, joten kalkitustarve on vähäinen.
Kalsiumvajauksen, mikä kalkitsemattomassa perunamaassa vähitellen
syntyy, voi hoitaa uudella Kemiran täydennysiannoksella. Erikoisuutena mainittakoon, että myöskin hyvin kovalla kaikituksella,
jolloin pH nostetaan lähelle kahdeksaa, voidaan ruvesta päästä
eroon. Hivenravinteiden käyttännön merkitys ruventorunnassaon kyseenalainen.
Perunatutkimuslaitoksen kokeissa magnesium on vähentänyt rupisuutta,
mutta selitys löytynee siitä, että magnesium annettiin maata
happamoittavana sulfaattina. Mangaanilla on ollut astiakokeissa selvimmin vaikutusta rupeen, mutta
peltomittakaavassa tätä vaikutusta ei ole saatu kovin vakuuttavasti
esiin. NPK-lannoituksen antaminen yksiravinteisina happamina
lannoitteina on joka tapauksessa avuksi ruven torjunnassa. Kosteus torjuu rupea Rupisuus vaihtelee hyvin suuresti vuodesta toiseen. Se johtuu kosteuden
ratkaisevasta merkityksestä perunaruvelle. Rupihan on tunnetusti
kuivien kesien vitsaus. Vuosina, jolloin mukulanmuodostuksen
alkupuolella on riittävän kosteata, rupea tulee vähän. Mukulan
korkkihuokoset, joihin rupiorganismi työntyy, ovat herkkiä ruvelle
hyvin aikaisessa kehitysvaiheessa ja suhteellisen lyhyen ajan. Sadetus onkin tehokkain ruven kuritustapa. Sadetus täytyisi aloittaa aivan
mukulanmuodostuksen alussa. Nyrkkisääntönä voi pitää
noinkahtaviikkoaperunan pintaantulosta. Käytettäessä idätettyä
siementä tai aikaista lajiketta sadetuksen joutuu siis aloittamaan jo
ennen juhannusta. Paras mahdollinen torjuntatulos saavutetaan, kun maa
sadetetaan ensimmäisellä kerralla läpimäräksi ja sadetus uusitaan
aina, kun 20 milliä vettä on haihtunut maasta, eli 5-7 vuorokauden välein.
Jokainen 4-5 millin sade siirtää seuraavaa sadetuskertaa päivällä. Käytännössä 3-4 sadetuskertaa 30 millin kerta-annoksin viikon välein
juhannuksesta heinäkuun 20. päivän tienoille suojaa mukulat
ruvelta. Lisäksi on huomattava, että sadetuksella yleensä saa yli
20 % sadonlisän. Sadetuksen vaikutus rupisuuteen jää puolinaiseksi,
jos ensimmäinen kerta viivästyy tai viivytellään seuraavia kertoja
liikaa sateiden toivossa. Jos penkin sisus kuivuu liian kuivaksi ennen sadetuksen aloitusta, voi olla
vaikeaa saada sitä uudelleen kunnolla märäksi. Varsinkin
turvemailla on sadetuksen teho rupeen jäänyt joissakin tapauksissa tästä
syystä heikoksi. Kehittyvien mukuloiden ympäristöhän on se
oleellinen alue penkistä, joka täytyisi pitää kosteana. Erilaisia viljelykiertokokeita ruven torjumiseksi on tehty eri puolilla
maailmaa hyvin runsaasti. Meillä kyseeseen tulevilla
viljelyskasveilla on ollut yleensä vain hyvin vähäinen vaikutus
rupisuuteen. Jos välikasvista jää maahan runsaasti maan ilmatilaa
lisäävää jätettä, saattaa se jopa lisätä rupisuutta.
Ratkaisevinta ei olekaan se, mitä välikasvia viljellään, vaan
kuinka usein perunaa viljellään. Puna-apilalla, sinimailasella ja
lupiinilla saattaa kuitenkin olla jonkin verran merkitystä ruven
torjujina, jos ne kynnetään maahan viheriannoitukseksi. Soijapapu
torjuu kaikista kasveista selvästi tehokkaimmin rupea. Lajikkeiden ruvenalttius Myös lajikevalinnalla on merkitystä ruven torjunnassa. Kestävimpiä
talviperunalajikkeita ovat Sabina, Pito ja Hertha. Rekord kuuluu
keskiryhmään ja Matilda ja Bintje puolestaan ovat suhteellisen
ruvenarkoja. Matildasta tulee kuitenkin myyntikelpoista satoa (1-luokkaa)
selvästi muita lajikkeita enemmän, johtuen sen erittäin korkeasta
satoisuudesta. K-ryhmän koetilan lajikekokeissa (Taulukko
1)
Matildasta on saatu hehtaarilta myyntikelpoista satoa noin 3000 kiloa
enemmän kuin Rekordista ja 4000 kiloa enemmän kuin Bintestä. Tilan perunanviljelyä ja lajikevalintoja suunniteltaessa perunarupi on
otettava huomioon. Kaikkein ruvenarimmilla lohkoilla kannattaa viljellä
Sabinaa, Herthaa tai Pitoa Pettymyksien välttämiseksi tulee
kuitenkin muistaa että nekin saattavat varsinkin kuivina kesinä
saada runsaastikin rupea. Matilda soveltuu varsin laajaan viljelyyn
muilla lohkoilla, varsinkin kun se enemmän kuin riittävästi
kompensoi hyvällä satoisuudella ruvenarkuuttaan. Jos tilalla on
tehty järkevä investointipäätös ja hankittu sadetuslaitteet,
poistuvat kaikki lajike- ja lohkorajoitukset ja ru pi voidaan torjua
sadetuksella |