Möhöjuurta kestävä lajike tuo pontta rypsinviljelyn elvytykseenAhvenniemi, P. Maatilan Pirkka 2001(2):22-24. Möhöjuuri on kannattavan rypsinviljelyn yksi
kompastuskivistä, mutta nyt ongelmaan näyttää tulevan parannusta.
Svalöf Weibullin kasvinjalostuslaitoksella on onnistuttu nostamaan
ratkaisevasti kevätrypsin möhöjuuren kestävyyttä. Tämä tuo
alavireiseen öljykasvien viljelyyn uutta rohkaisua. Svalöf Weibullin ponnistelut möhöjuurta kestävien rypsilajikkeiden
kehittämiseksi näyttävät onnistuneen. Lajikkeiden hyvä kestävyys
tuli todistettua ensi kertaa myöskin Suomen olosuhteissa viime kesänä
K-koetilalla Hauholla järjestetyssä tutkimuksessa, jossa verrattiin
kestäviä SW-linjoja ja normaaleja möhöjuurenarkoja lajikkeita möhöjuuren
saastuttamassa maassa. Mikä tauti möhöjuuri on? Möhöjuuri on maalevintäinen monokulttuuritauti, jota esiintyy vain
ristikukkaisissa kasveissa, esimerkiksi kaalissa, rypsissä ja
rapsissa. Tarkkaa tietoa taudin yleisyydestä ja merkityksestä
Suomessa ei ole, mutta se on aina uhkana siellä, missä rypsiä
viljellään samalla lohkolla useammin kuin viiden vuoden välein.
Ruotsissa 90-luvulla tehdyssä selvityksessä möhöjuurta esiintyi lähes
80 prosentilla tutkituista lohkoista. Möhöjuuri siirtyy puhtaille pelloille pääasiassa koneiden mukana
kulkeutuvassa maa-aineksessa. Se elää maassa lepoitiöinä jopa
seitsemän vuoden ajan. Kun pellossa viljellään ristikukkaisia,
lepoitiö herää eloon ja muodostaa parveiluitiön, joka ui rypsin
juurikarvan kärkeen ja tartuttaa sen. Jonkin ajan kuluttua
infektiokohtaan on muodostunut uusia parveilijoita, jotka iskevät eri
puolille juuristoa. Tauti kiihdyttää juuren solut voimakkaaseen
kasvuun ja jakautumiseen ja lopputuloksena on isoja äkämämuodostelmia,
joista tauti on saanut möhöjuuri-nimensä (Kuva
1). Parveiluitiövaiheessa tauti tarvitsee muutamaksi tunniksi
hyvin märän maan. Varsinkin pelloilla, joiden salaojitus ei toimi
tai maa on tiivistynyttä, yksikin kova sadekuuro jättää maan riittävän
pitkäksi ajaksi märäksi. Äkämät tukkivat juuren johtosolukkoja, jolloin veden ja ravinteiden
kulkeutuminen varteen häiriintyy. Kasvi nuutuu, jää pienikokoiseksi
ja kellastuu ennen aikojaan. Sato jää pieneksi ja öljypitoisuus
laskee. Syksyllä äkämät lahoavat ja isoja määriä uusia lepoitiöitä
vapautuu maahan tulevien vuosien riesaksi. Mitä Hahkialan koe osoitti? Svalöfin möhöjuurenkestävät
lajikkeet Pegasus ja SW C3160 antoivat kokeessa selvästi suuremman
keskisadon (11%) kuin normaalit rypsilajikkeet (Kulta, Agat, Harmoni,
Kantor).
Muuta koetta kosteamassa kokeen osassa satoero kestävien
ja normaalien lajikkeiden välillä nousi lähes 30 prosenttiin. Tässä
osassa aluetta tauti alkoi selvästi pakkotuleennuttaa normaalien
lajikkeiden kasvustoa heti kukinnan loputtua (Kuvat
2), selvästi nopeammin kuin kestävää lajiketta (Kuva
3). Myöskin juuriäkämien määrissä oli selvä ero. Kestäviin
lajikkeisiin niitä muodostui keskimäärin vain viiteen prosenttiin
kasveista (Kuva 4),
normaaleilla lajikkeilla noin 60 prosenttiin (Kuva
5). Möhöjuurenkestävyydessä ei ole pyritty täydelliseen taudinkestävyyteen.
Ruotsalaisissa tutkimuksissa keskimäärin 2-10 % kasveista on saanut
möhöjuuritartunnan. Täydelliseen kestävyyteen onkin hyvin vaikea päästä,
koska tauti ilmenee lukuisina eri rotuina. Meidän kokeessamme kestävistä
lajikkeista löytyi äkämiä alle kymmenessä prosentissa kasveista
pahitenkin saastuneessa kokeen osassa. Kestävyys meikäläisiä
tautikantoja vastaan vaikuttaa siis hyvin samanlaiselta kuin Ruotsissa
ja riittää pitämään taudin hyvin kurissa. Normaaleilla
lajikkeilla äkämiä oli tutkimuksessamme pahimmillaan jopa 80
prosentissa kasveista. Jos pellossa on möhöjuurta, taudinkestävä lajike parantaa satoa hyvin
merkittävästi. Harvoinpa muutoin päästään pelkästään
lajiketta vaihtamalla yli kymmenen prosentin sadonlisiin. Lisäbonuksena
tulee selvästi korkeampi öljypitoisuus. Voi vain kysyä, mikä osuus möhöjuurella on viime vuosien heikohkoihin
rypsisatoihin? Rypsibuumin aikana tiloilla on saatettu tinkiä viiden
vuoden viljelykierrosta, jolloin möhöjuuri on väistämättä
pesiytynyt peltoon. Kun maa on tiivistynyttä ja salaojitus toimii
huonosti, niin kuin usein ilmeisesti asianlaita on, pellossa on möhöjuurelle
mainiot olosuhteet iskeä sopivien kosteusolosuhteiden tullen. Sateen
sattuessa maa on sitten pitkäänkin juuri möhöjuurelle suotuisassa
märkyyden tilassa. Miten pitäisi toimia? Möhöjuurenkestäviin lajikkeisiin siirtyminen ei luonnollisestikaan tee
mahdolliseksi nykyistä viiden vuoden viljelykiertosuositusta tiheämpää
rypsinviljelyä. Siitä pitävät huolen ne tautirodut, joita vastaan
uudet lajikkeet eivät ole kestäviä. Niiden osuus lisääntyisi
nopeasti tiheään toistuvassa kestävien lajikkeiden viljelyssä ja
kestävyys olisi muutaman rypsisadon jälkeen tipotiessään. Sen sijaan kestävien lajikkeiden käyttö mahdollistaa kannattavan
rypsinviljelyn jatkamisen saastuneilla lohkoilla hamaan
tulevaisuuteen, kunhan samalla pidetään viljelykierrosta huolta.
Kestävästä lajikkeesta saadaan tautisilta lohkoilta todistettavasti
ainakin kertaalleen aivan normaali sato. Sen jälkeen lohkolla viljelläänkin
neljä vuotta viljaa, jolla välin aika tekee tehtävänsä ja vähentää
taudin määrää maassa. Nyt vain rypsipellot tarkkaan syyniin ensi kesänä ja lapion kanssa kaivamaan juuria ylös. Tauti on helposti tunnistettavissa (vrt. kuvat). Jos oireita ilmenee, taitaa olla suositeltavaa vaihtaa rypsilajike möhöjuurenkestävään. |