PerunaseittiAhvenniemi, P. Suomen Perunaseura. Kesäseminaaari 2002. Seminaarin esityksiä ja alustuksia Perunaseittiä
aiheuttava Rhizoctonia
solani -sieni vioittaa perunan maanalaisia osia ja
aiheuttaa pahimmillaan voimakkaan sadon määrän ja laadun
heikkenemisen. Tauti iskee sekä maasta että siemenmukulasta
käsin. Maassa se elää joko sienirihmastona tai
rihmastopahkana, joka on sienen kestomuoto. Mukulassa
rihmastopahkoja kutsutaan seittiruveksi. Sieni voi olla
mukulan pinnassa myöskin paljain silmin näkymättömänä
sienirihmastona. Taudinkulku Ensimmäinen
näkyvä seitin oire perunassa on itujen kuoleminen jo
itukuoppaan tai itujen kärkien vioittuminen ennen kuin peruna
ehtii pintaan. Tämän seurauksena varsiluku jää usein
normaalia pienemmäksi ja varret ovat eri vahvuisia ja ikäisiä.
Ituvaurioiden seurauksena tapahtuvaa kasvun myöhästymistä
ja kasvuston heikkenemistä pidetään suurimpana syyllisenä
seitin aiheuttamiin sadon menetyksiin. Pintaan
asti selviytyneiden versojen tyviosiin muodostuu seitin
aiheuttamaa vioitusta, jota kutsutaan versolaikuksi. Pääosa
versolaikusta on näkyvissä jo perunan tullessa pintaan,
mutta määrä voi kuitenkin jopa kaksinkertaistua myöhemmässä
vaiheessa. Versolaikku haittaa nestevirtauksia varsien läpi:
veden ja ravinteiden virtausta varsistoon ja yhteyttämistuotteiden
(sokerin) kulkeutumista mukuloihin. Pahoin vioittuneissa
varsissa yhteys mukuloiden ja varsiston välillä voi katketa
lähes kokonaan ja kasvi joutuu sijoittamaan yhteyttämistuotteet
ilmamukuloihin. Versolaikut heikentävät kaiken kaikkiaan
kasvin elintoimintoja, ja niiden määrällä on sen myötä
ainakin jossakin määrin vaikutusta sadon määrään. Penkin
pimennossa seitti jatkaa tuhojaan vioittamalla maavarsien kärkiä
sitä mukaa kuin niitä muodostuu ja estämällä siten
mukuloiden muodostumisen maavarsien päihin. Myöskin
kehityksen alkuvaiheessa olevat mukulat voivat vioittua.
Pitkin maaavarsia muodostuu lisäksi samanlaista
versolaikkuvioitusta kuin varsien tyveen. Pahoin seittisessä
kasvissa on niukasti normaalisti mukuloita muodostavia
maavarsia ja kaikkien yhteyttämistuotteiden kerääntyessä
harvoihin mukuloihin ne kasvavat ylisuuriksi. Mukulat
muodostuvat normaalia lyhyempien maavarsien päihin, minkä
seurauksena seittisen kasvin mukulapesä on tiiviinä ryppäänä
lähellä vartta ja penkin pintaa. Tämä lisää osittain
mukuloiden epämuotoisuutta ja etenkin vihertyneiden
mukuloiden määrää. Maavarsien vioittuminen
on pääasiallien syypää seitin aiheuttamiin
laatuvikoihin. Vaikka
seitti vioittaakin perunaa vain penkin sisässä, taudin
oireet näkyvät myös varsistossa. Lehdykät laskostuvat ja
kellastuvat ja kasvi saa harittavan ulkonäön. Ilmamukuloiden
lisäksi varren tyveen muodostuu vaaleaa rihmastomattoa. Se on
perunan kasvun kannalta haitaton sienen itiöemä, vastaten
morfologisesti metsämaasta esiin
työntyviä lakkisieniä. Kasvukauden
lopulla kasvin maanalaisiin osiin muodostuu uusia
rihmastopahkoja (seittirupea), joiden avulla tauti siirtyy
kasvukaudesta seuraavaan sekä maahan jääneissä
kasvinosissa että siemenperunassa. Seittiruven muodostumiseen
riittää aina vähäisempi siemenen tai maan tartuntamäärä
kuin muihin seitin oireisiin. Mukuloiden pinnalla olevan
sienirihmaston muuntuminen rihmastopahkoiksi alkaa vasta
perunan tuleentumisen myötä. Seittirupi
on ruokaperunassa vain lievä ulkonäköhaitta,
mutta siemenperunassa merkki seuraavan kesän
odotettavissa olevista tautiongelmista. Seitin vaikutukset sadon määrään ja laatuun Seittirupinen siemen laski K-koetilan settikokeissa kokonaissadon määrää 16 %. Tällöin verrattiin seittirupista siementä samasta erästä valittuihin seittiruvettomiin, jotka lisäksi upotuspeitattiin Moncutilla. Kokeissa oli kahtena vuonna yhteensä 19 eri perunalajiketta. Tärkkelyspitoisuus laski keskimäärin 0.8 %-yksikköä. Seitti heikentää voimakkaasti sadon laatua. K-koetilan kokeissa I-luokan osuus sadossa laski 15 %-yksikköä. Pahimmat seitin aiheuttamat laatuviat ovat mukuloiden epämuotoisuus, kasvuhalkeamat ja vihertyminen. Myöskin onttous saattaa lisääntyä ja mukuloiden pintaan muodostuva seittirupikin on osaltaan laatuvika. Seitin aiheuttamat laatuviat ovat yleensä lajikespesifisiä. Eli jos lajikkeella esimerkiksi on taipumusta kasvuhalkeamien muodostumiseen niin seitti korostaa ongelmaa. Seitin aiheuttamat laatuvauriot syntyvät myöskin aina vuorovaikutuksessa kasvuolosuhteiden kanssa, joten niiden voimakkuus vaihtelee vuosittain. Seitti
aiheuttaa hormonaalisia häiriöitä perunassa, mikä näkyy
mukuloiden second growth -tyyppisenä epämuotoisuutena. Epämuotoisuutta
lisää vielä seittisen kasvin mukuloiden kasvu lähellä
toisiaan ja perunan vartta. Tartuntalähteet: siemen/maa Jos
siemenperunassa on runsaasti seittirupea, kasvi sairastuu
seittiin takuuvarmasti. Sienirihmasto kasvaa siemenmukulasta käsin
kehittyvän idun ja myöhemmin maavarsien mukana ja aiheuttaa
kaikki edellä mainitut vauriot. Lopputuloksena on sekä sadon
määrän että laadun voimakas heikkeneminen. Seitti voi olla
perunan pinnassa myöskin näkymättömänä sienirihmastona
ja pystyy silloinkin aiheuttamaan vaurioita. Voidaan kuitenkin
olettaa, että jos siemenessä ei ole lainkaan näkyvää
seittirupea, myöskin näkymättömän tartunnan määrä on
suhteellisen pieni. Lisäksi siemenen peittaus tehoaa hyvin
rihmastona esiintyvään tartuntaan. Maasta käsin
iskevä seitti ei ehdi aiheuttaa ituvaurioita siinä määrin
kuin siemenperunasta peräisin oleva, joten kasvusto on vähemmän
aukkoinen ja vaikutukset varsilukuun ja kasvin kehitysrytmiin
ja sen myötä sadonmuodostukseen jäävät hieman vähäisemmiksi.
Sen sijaan maavarsiin ja mukuloihin kohdistuva tautipaine on
jopa suurempi kuin siementartunnassa ja sen kautta
maatartunnan laatuvaikutukset ovat voimakkaita. Maatartunta
pystyy myöskin aikaansaamaan voimakkaan seittirupisuuden
uuteen satoon. Hollantilainen perusteellinen viljelykiertokoe
80-luvulta osoitti, että seitti lisääntyy perunaa perunan jälkeen
viljeltäessä maassa nopeasti, vaikka käytettäisiin täysin
seittivapaatakin siementä. Vasta kun perunaa viljellään
lohkolla niin harvoin kuin joka neljäs tai joka viides vuosi,
maan seittitaso pysyy vakiona matalalla tasolla. K-koetilan kokeessa, jossa maa tartutettiin seittirupisella siemenellä ja toisaalta seittirupisesta erästä valikoidulla seittiruvettomalla ja lisäksi upotuspeitatuilla, havaittiin, että jo pari vuotta riittää seittikannan vahvistumiseen. Seittirupisesta erästä valikoiduilla seittiruvettomalla ja peitatuilla siemenillä maa saastui kahdessa vuodessa jopa pahemmin kuin samojen erien seittirupisella siemenellä. Viljelylohkojen
välillä saattaa olla joko maalajista tai joistakin muista
kasvutekijöistä johtuvia eroja siinä, kuinka voimakas
seittisaastunta maahan pesiytyy. Ei-patogeeniset seiitikannat
kilpailevat elintilasta sekä maassa että kasvin pinnalla ja
muutkin mikro-organismit, kuten seittiä jopa ravintonaan käyttävät
muut sienilajit ja erilaiset bakteerit, rajoittavat seitin
kasvua. Monokulttuurissa muodostuu lopulta lohkokohtainen
tasapainotila. Lähes ikuisesti perunalla olleella lohkolla ei
siksi välttämättä ole seittitartuntaa yhtään enempää
kuin muutaman vuoden ikäisessä perunamaassa. Seitin torjunta Siemenperunan seitittömyys on torjunnan keskeinen osa. Seittirupea voi muodostua
hyvinkin vähäisestä maatartunnasta, määristä, joita voi
olla maassa hyvässäkin viljelykierrossa. Tämän tartunnan
aktivoituminen seittiruveksi mukuloiden pinnalle täytyisi
pystyä estämään.
Tärkeitä seikkoja seitittömän siemenperunan tuotannossa on
kantasiemenen seitittömyys, riittävä viljelykierto matalan
maasaastunnan tason takaamiseksi, mahdollisimman aikainen
perunan nosto ja mahdollisimman lyhyt väli varsiston hävityksestä
nostoon. Myöskin kaksivaiheinen green crop -nosto, jossa
perunasadosta poistetaan aikaisessa vaiheessa varret,
maavarret ja juuret ja perunat haudataan uudelleen penkkiin
tuleentumaan, vähentää seittiruven muodostumista
mukuloihin. Tehoa voisi vielä
paarantaa siemenen ruiskuttaminen ensimmäisessä
nostovaiheessa seittiruven muodostumista hillitsevällä
aineella (Verticilllium biguttatum –suspensio). Kuten K-koetilan
nostoaikakoekin osoittaa, seittiruvetonta siementä on
mahdollista tuottaa, jopa pahoin seittirupisestakin erästä,
kun viljelytoimet ovat oikeita. M = Moncut-upotuspeittaus Jos siemenessä kaikesta huolimatta on seittitartuntaa, seittipeittaus parantaa huomattavasti tilannetta. Upotuspeittaus Moncutilla, jota K-koetilan kokeissa on käytetty, poistaa lähes kaiken piilevän seittitartunnan siemenestä ja tappaa suuren osan seittirupenakin ilmenevästä tartunnasta. Kuten ao. taulukosta ilmenee, parhaimmillaan sadon määrä ja laatu nousee terveen siemenen sadon tasolle. Upotuspeittauksessa täytyy kuitenkin ottaa tyvimätäriskit huomioon ja välttää tyvimädänarkojen lajikkeiden ja riskierien siemenen liiallista kastelua. Peittausmenetelmien kehittäminen on yksi seitintorjunnan suuria haasteita.
M = siemenen upotuspeittaus Moncutilla
Maa on
siemenen ohella toinen tärkeä seitin tartuntalähde.
Siemenen seittipeittaus tehoaa jossakin määrin myös maatartuntaan,
mutta ei kuitenkaan nosta sadon määrää eikä varsinkaan
laatua läheskään neitseellisen maan sadon tasolle.
Peittausaineen ruiskuttaminen suuttimien kautta osittain
istutusvakoon tehostaa jonkin verran peittauksen
maavaikutusta, mutta mukulat saavat toisaalta tällä käsittelyllä
tehottomamman suojan kuin upotuspeittauksessa. Seittipeittaus
ei vaikuta juuri lainkaan sadon seittirupisuuden määrään,
kun tartunta on peräisin maasta. Maatartunnan
torjunta onkin seitin todellinen ongelmakohta.
Perunaa peruan jälkeen viljeltäessä maatartunnasta
aiheutuu sekä määrällisiä että varsinkin laadullisia
sadonmenetyksiä. Maasaastunnan laskeminen kasvinvuorottelulla
niin matalalle tasollle, että siitä
olisi todellista merkitystä
edellyttäisi niin tiukkaa viljelykiertoa, perunaa ehkä
3-4 vuoden välein, että se tuskin on mahdollista
pientilavaltaisessa perunan tuotannossamme. Välikasvien
merkitys tunnetaan huonosti. Se kuitenkin näyttää melko
selvältä, että orgaanisen aineen lisäys maahan auttaa
seitin kilpailijoita ja on siksi hyödyllistä seitin
torjunnassa. Maahan lisättävän aineksen laadulla saattaa
kuitenkin olla merkitystä. Seitin on
havaittu viihtyvän eri tavoin
eri kasvilajeista olevilla kasvinjätteillä.
Toistaiseksi täysin tuntematonta on vanhojen perunamaiden
seittiantagonistisuus, eli missä määrin seitti on nujertanut niissä itse itsensä. Siementuotannossa
puolestaaan jopa hyvässäkin viljelykierrossa olevassa maassa
saattaa olla riittävästi tartuntaa aiheuttamaan satoon
seittirupea. Tämänhetkisen tiedon valossa tällainen
seittiruven muodostus on lähes torjunnan tavoittamattomissa.
Varsinaista
lajikekestävyyttä
sienen infektiota tai seittiruven muodostumista vastaan
viljelyssä olevissa lajikkeissa ei
ole, mutta kylläkin
eriasteista setin oireiden sietoa. Sen seurauksena
seitin vaikutukset ovat erilaisia eri lajikkeille. Tämä on
ilmeisesti sen ansiota, että vaikka seitin kestävyyttä ei
varsinaisesti jalosteta missään, valintaa seitin oireita
vastaan on aina suoritettu. Oikeilla viljelytoimilla
sekä keväällä että syksyllä on vaikutusta seittiin. Jos
peruna saadaan pintaan riittävän nopeaksi, alle 10 päivässä,
seitin vaikutus varsiston kehitykseen ja sen kautta sadon määrään
jää vähäiseksi.Tätä edesauttaa siemenen idätys, hieman
myöhäistetty istutus lämmenneeseen maahan ja pieni,
korkeintaan 5 sentin paksuinen maakerros siemenmukulan päällä.
Kuitenkin, jos siemenessä on runsaasti seittirupea, nämä
ponnistelut ovat lähes hyödyttömiä, koska silloin seitti
vioittaa joka tapauksessa hyvin voimakkaasti. Ja maavarsien
vioittumiseen ja sen kautta laadun heikkenemiseen,
ja seittiruven muodostumiseen, nopeallakin
pintaantulolla on vain marginaalinen vaikutus. Yllä
esitetyillä kasvukauden loppuvaiheen oikeilla toimilla on
puolestaan ratkaiseva vaikutus pyrittäessä seittiruvettomaan
siemenperunaan. |