Perunan Puolustus
Ahvenniemi, P.
2010. Tuottava Peruna 2/2010:
Perunalle on
annettu viime aikojen ruokakeskustelussa konnan rooli. Se
onkin nyt peruna, joka on syypää suomalaisten
paino-ongelmiin. Keskustelun on vienyt näille urille ns.
glykeeminen indeksi, joka kuvaa ravinnon vaikutusta
verensokeriin. GI:n ja lihottavuuden välille on laitettu
yhtäläisyysmerkki, vaikka se juuri perunan kohdalla on
mahdollisimman kaukana totuudesta.
Vesi ei
lihota
Hiilihydraatteja pelkääviltä ns. karppaajilta on unohtunut
se yksinkertainen tosiasia, että glykeeminen indeksi ei
lihota ketään vaan se, miten paljon ruoassa on energiaa, ja
perunassa sitä on moniin muihin tavallisiin ruoka-aineisiin
verrattuna hyvin vähän (Taulukko
1). Perunahan on suurimmaksi osaksi vettä ja vesi ei
lihota. Lasketaanpa. Perunaa syödään kesakimäärin 60 kiloa
vuodessa, eli päiväkulutus on vaatimattomat 165 grammaa,
mistä tulee noin 104 kilokaloria. Se on alle 5 %
päivittäisestä kalorinkulutuksesta. Voiko se aiheuttaa
paino-ongelmia? Tuskin.
Mikä
glykeeminen indeksi on?
Glykeeminen
indeksi (GI) kuvaa ruoan vaikutusta verensokeriin. Määritys
suoritetaan siten, että koehenkilöt nauttivat 50 g
hiilihydraattia sisältävän ruoka-annoksen ja sen vaikutusta
seurataan 2-3 tunnin ajan verinäyttein. Myöhemmin samat
koehenkilöt nauttivat 50 g puhdasta glukoosia ja
verensokerin muutosta seurataan samalla tavoin. Glykeeminen
indeksi kertoo, kuinka monta prosenttia ruoka-aineen
aiheuttama verensokerin muutos on puhtaan glukoosin
aiheuttamasta.
Mikä
vaikuttaa GI:hin?
Se, miten
paljon jokin ruoka-aine nostaa verensokeria, riippuu
pohjimmiltaan siitä, miten helposti ja nopeasti
alfa-amylaasi pystyy pilkkomaan vatsassa tärkkelystä
glukoosiksi. Monet seikat vaikuttavat siihen, esimerkiksi
tärkkelyksen amyloosi/amylopektiinisuhde, tärkkelysjyväsen
koko ja rakenne ja ruoan valmistustapa, varsinkin se, miten
voimakkaasti tärkkelys liisteröityy ja pilkkoutuu ruokaa
kuumennettaessa ja työstettäessä. Kuumentamisen jälkeinen
viilentäminen taas kiteyttää tärkkelystä uudelleen, jolloin
sen hajoaminen vatsassa hidastuu. Myös muu tärkkelyksen
kanssa nautittava vaikuttaa tärkkelyksen hajoamiseen,
esimerkiksi kuitu ja rasva suojaa tärkkelystä.
Perunan
glykeeminen indeksi
Ruoka-aineen
alkuperällä ja valmistustavalla ja sillä, mistä ruoka-annos
hiilihydraattien ohella koostuu, on siis suuri vaikutus
glykeemiseen indeksiin. Niinpä eri perunatuotteilla
suoritettujen 79 glykeemisen indeksin testin GI on
vaihdellut peräti välillä 23-118! (Taulukko
2). Kaikkien perunatestien keskimääräinen glykeeminen
indeksi on ollut 70,9. Perunaa mustamaalaavilla tuntuu
olevan pyrkyä valita monien tutkimusten joukosta sellaiset,
joissa GI on ollut poikkeuksellisen korkea, todisteeksi
perunan vahingollisuudesta. Niinpä aivan yleisesti perunan
glykeemiseksi indeksiksi esitetään lähellä sataa olevia
arvoja. Jos tuijotetaan pelkästään glykeemiseen indeksiin,
perunalastut olisivat kaikkein terveellisin perunatuote,
koska niiden glykeeminen indeksi on ollut testeissä kaikkein
matalin, vain 54. Se kertoo koko karuudessaan, miten pieleen
keskustelu on mennyt.
Glykeeminen kuorma
Glykeemisen
indeksin synnyttämä harhakuvitelma perunan lihottavuudesta
johtuu pohjimmiltaan siitä, että siinä ei ymmärretä ottaa
määriä huomioon. Taas on kyse samasta asiasta kuin yllä
energiapitoisuuden kanssa: koska peruna on suurimmaksi
osaksi vettä, sitä voi syödä poikkeuksellisen paljon ennen
kuin on saanut glykeemisen indeksin määrityksessä
käytettävän 50 grammaa hiilihydraattia. Niinpä useimmat muut
hiilihydraattipitoiset ruoka-aineet, esimerkiksi
aamiaishiutaleet, leipä tai riisi, aiheuttavat huomattavasti
enemmän glykeemistä kuormaa kuin peruna.
Pelko pois
Perunasta ei
siis saa millään ilveellä sellaista hirviötä millaiseksi se
GI-keskustelussa on haluttu leimata. Kaloreita siinä on niin
vähän, että sitä ei kerta kaikkiaan jaksa syödä niin paljoa
että siitä oikeasti lihoisi. Ja hiilihydraattejakin siinä on
niin vähän, että sitä ei jaksa millään syödä niin paljon
kerralla, että verensokeri nousisi haitallisessa määrin.
Vaikka se olisi kuinka hyvää.
|