Perunan sadetus
Ahvenniemi,
P.Pelto-Pirkan
Päiväntieto 1994:108-110.
Perunan vesitalouden
tärkeyden unohtaminen on yksi niistä monista
laiminlyönneistä, joiden vuoksi meidän
nykyiset perunasatomme ovat sitä mitä ovat.
Veden puute on kaikkein yleisin syy pieneen
perunasatoon ja vaikuttaa myöskin sadon laatuun
monin tavoin negatiivisesti. Sadetuskaluston
hankinta onkin varmasti yksi tuottoisimmista
sijoituksista, mitä perunanviljelyssä voi
ylipäätään suorittaa.
Vettä
selkärangassa?
Perunan mukulasta noin
80 prosenttia on vettä. Sadetuksen tarkoitus ei
kuitenkaan lainkaan ole juottaa mukuloille
vettä. 40 tonnin perunasatoon "sopii"
nimittäin vain noin 3.5 millin sade. Kuitenkin
peruna tarvitsee kasvukauden aikana vettä
kaikkiaan 300 milliä, eli lähes sata kertaa
enemmän kuin mitä satoon mahtuu.
Todellisuudessa vesi
tekeekin vain pikavisiitin perunakasviin. Vesi on
perunan kuten muidenkin kasvien selkäranka.
Vesi kulkee jatkuvana virtana maasta kasvin
juurien ja varren kautta lehtiin, pitää yllä
solujen nestejännitystä ja poistuu lopulta
vesihöyrynä lehtien alapinnalla olevien
ilmarakojen kautta.
Kasvin ympäristön
ilman suhteellinen kosteus on lähes aina
matalampi kuin kasvin soluvälien ilman, joka on
aina täysin vesihöyryn kyllästämää.
Vesihöyry pyrkii siirtymään suuremmasta
vesipitoisuudesta pienempään ja tästä
aiheutuu imu, joka pitää koko
haihtumistoimintoa yllä. Jos vettä on maassa
niukasti tai sitten ilman "imu" on
tavanomaista suurempi, kasvi vähentää veden
haihtumista pienentämällä ilmarakoja tai
lopulta kokonaan sulkemalla ne.
Vedenpuute
pysäyttää yhteyttämisen
Mikä sitten on se
mekanismi, jolla kasvin vesitalous vaikuttaa
sadon määrään niinkin voimakkaasti kuin mitä
se tekee? Selitys löytyy yhteyttämisestä.
Kasvi liittää lehtien viherhiukkasissa auringon
energian avulla vettä ja hiilidioksidia yhteen,
jolloin syntyy ensin yksinkertaisia
sokeriyhdisteitä ja niistä lopulta perunalla
varastotärkkelystä. Yhteyttämisessä
tarvitsemansa hiilidioksidin kasvi ottaa ilmasta
samojen ilmarakojen kautta, joista vesi haihtuu
toiseen suuntaan.
Kun kasvi sulkee
kuivissa oloissa ilmaraot, hiilidioksidin saanti
samalla estyy. Sen seurauksena yhteyttäminen
pysähtyy hiilidioksidin puutteeseen ja
yhteyttämistuotteita, eli perunalla
tärkkelystä, lakkaa syntymästä. Siis perunan
vesitaloudesta tulee huolehtia ensisijaisesti
siksi, että kasvi saisi yhteyttämiseen
tarvitsemansa hiilidioksidin.
Vettä jää uupumaan
herkästi
Kasvi sulkee ilmaraot
maan vesivarojen vähetessä tai ilman imun
lisääntyessä. Lämpiminä kesäpäivinä,
jolloin kuvittelisi perunan kasvavan parhaalla
mahdollisella tavalla, yhteyttäminen saattaa
todellisuudessa olla aivan nollassa ja kasvi on
kuivuusstressin kourissa. Ilman imu on tällöin
suhteellisen kosteuden laskiessa saattanut
käydä niin suureksi, että peruna ei ehdi saada
kosteastakaan maasta haihduntaa korvaavaa
määrää vettä ja on siksi sulkenut ilmaraot.
Kasvustossa ei näy tällöin välttämättä
vielä mitään ulkoisia merkkejä
vedenpuutteesta.
Peruna onkin useimpia
muita kasveja herkempi vesitalouden häiriöille.
Perunan juuristo ei ulotu mitenkään erikoisen
syvälle, korkeintaan noin metrin syvyyteen, ja
pääosa juurista rajoittuu vain muokkaus-
kerrokseen. Perunan juuret ovat lisäksi
suhteellisen ohuita.
Vedentarve eri
kasvuvaiheissa
Veden haihtuminen
perunapellosta on hyvin erilaista kesän eri
aikoihin. Perunan pintaantuloon asti kesäkuun
alkuviikoille haihdunta on suhteellisen
vähäistä. Vettä haihtuu paljaan muokatun
pellon pinnasta vain murto-osa siitä, mitä
myöhemmin kasvuston kautta.
Pintaantulon jälkeen
haihdunta lisääntyy samaa tahtia
lehtipinta-alan kasvun kanssa. Perunan varsisto
saavuttaa lopullisen kokonsa kukintavaiheen
alussa, lajikkeesta riippuen kesä-heinäkuun
vaihteesta eteenpäin. Samoihin aikoihin myöskin
maavarsien muodostuminen päättyy ja
mukulanmuodostusvaihe on alkamassa.
Mukulanmuodostuksen alku on tärkeä rajakohta,
jolloin sadetus useimmiten täytyy aloittaa.
Varsinkin ruventorjuntasadetuksen täytyy alkaa
tarkalleen silloin.
Siitä eteenpäin aina
varsiston tuleentumisen alkuun asti elokuun
puoliväliin peruna haihduttaa keskimäärin
neljän millin sadetta vastaavan vesimäärän
vuorokaudessa. Lämpiminä, tuulisina päivinä
haihdunta saattaa kohota 2-3 milliä sitäkin
korkeammaksi.
Heinäkuun alkupuoli on
mukulanmuodostusvaihetta, jolloin maavarsien
päät paisuvat, kunnes peruna saavuttaa kullekin
lajikkeelle ominaisen mukulamäärän, johon
kasvuolot tietenkin myöskin vaikuttavat. Tässä
vaiheessa kiloja muodostuu vielä hyvin hitaasti.
Heinäkuun loppupuolella tämä vaihe kääntyy
vähitellen mukulankasvuvaiheeksi, jolloin
yhteyttämiskalusto, eli lehdet ja varret, on
tehokkaimmillaan ja tuotevarasto eli mukulat on
rakennettu.
Sato kasvaa tässä
vaiheessa parhaimmillaan yli kuukauden ajan
tasaisesti jopa tuhat kiloa päivässä
hehtaarilta. Riittävä vedensaanti nimenomaan
tässä vaiheessa vaikuttaa ratkaisevimmin sadon
määrään. Elokuun puolivälissä, aikaisilla
lajikkeilla jo aikaisemminkin, alkaa
tuleentumisvaihe, jolloin varsisto alkaa
ränsistyä ja sadonmuodostus hidastuu. Varsiston
pieneneminen ja ilmojen viileneminen
vähentävät siinä vaiheessa perunan
vedentarvetta.
Sadetuksella
määrää ja laatua
Kuten edellä on
todettu, vedellä on aivan ratkaiseva merkitys
sadonmuodostukselle. Keskimäärin perunalta
puuttuu vettä noin 100 mm kesässä. Tasainen
hyvä maan kosteus koko kasvukauden ajan lisää
perunan satoa varmasti joka vuosi kaksinumeroisen
prosenttiluvun verran. Veden vaikutuksen perunan
sadonmuodostukseen lasketaan olevan hyvissä
kasvuoloissa 2 tn/ha per 10 mm vettä. Kun peruna
kuluttaa vettä koko kesän aikana noin 300
milliä, voidaan hyvissä kosteusoloissa ja
muiden kasvutekijöiden ollessa kunnossa
päästä yli 60 tonnin satoihin. 100 millin
vedenpuute laskee tällöin satoa pahimmillaan
yhden kolmasosan.
Hyvä kosteus tekee
perunasta tasamuotoista ja sileäkuorista.
Sadetuksen vaikutus tärkkelyspitoisuuteen taas
ei ole puoleen eikä toiseen kovin suuri. Kuivan
loppukesän jälkeen sadettamaton peruna saattaa
olla sadetettua tärkkelyspitoisempaa, mutta
runsaat sateet kuivan jakson jälkeen saattavat
heilauttaa tilanteen tasan päinvastaiseksi.
Sadetus lisää perunan
jauhoisuutta ja rikkikiehumista ja vastaavasti
vähentää vetisyyttä ja jossakin määrin
keittotummumista. Sadetetun sadon typpi- ja
nitraattipitoisuus laskee selvästi
sadettamattomaan verrattuna. Mukulan
fosforipitoisuus taas nousee selvästi ja
kaliumpitoisuu laskee lievästi.
Sadetus ja taudit
Sadetus pitää maan
kosteana ja saattaa siksi lisätä kosteissa
oloissa puhkeavan tyvimädän määrää. Kun
siemen uusitaan riittävän tiuhaan, ei
tyvimädästä kuitenkaan sadetettaessakaan
muodostu minkäänlaista ongelmaa. Kaikkein
selvin ja tärkein laadullinen vaikutus
sedetuksella kuitenkin on perunaruven
määrään. Kun maa pidetään heti mukulan-
muodostuksen alusta asti tasaisen kosteana 3-4
viikon ajan, rupisieni ei pääse iskeytymään
arassa vaiheessa olevaan perunan mukulaan ja
perunaruvelta säästytään.
Nimenomaan uusien,
muodostumassa olevien mukuloiden ympäristö, eli
penkin sisus, on se kriittinen alue, jonka tulisi
olla kostea. Liian myöhään, vasta
mukulankasvuvaiheessa, aloitettu sadetus ei torju
rupea vaan saattaa päinvastoin jopa lisätä
sitä.
Rytmihäiriöt kuriin
sadetuksella
Sadetuksen oikealla
rytmityksellä voidaan säädellä sadon
kokojakaumaa käyttötarkoituksen mukaiseksi.
Runsas mukulaluku saadaan, kun sadetus aloitetaan
aikaisin, isoja mukuloita puolestaan suhteellisen
myöhäisellä aloituksella. Jos sadetus
aloitetaan hyvin aikaisin, jo maavarsien
muodostuessa, varsiston kehitys nopeutuu ja
tuleentuminen aikaistuu. Myöhäisille
lajikkeille ja meidän pohjoisissa oloissamme se
on usein vain eduksi.
Jos taas hyviä
kasvuoloja on tiedossa pitkälle syksyyn,
maksimisato saadaan pitämällä maa suhteellisen
kuivana mukulanmuodostuksen alkuun asti.
Tällöin varsiston kehitysrytmi hidastuu ja
sadonmuodostuskausi pitenee.
Milloin tykit tanaan?
Sadetus suunnitellaan
ensinnäkin edelläesitetyllä tavoin sadon
käyttötarkoituksen mukaiseksi. Ensimmäisellä
sadetuskerralla kasvualusta täytyy sadettaa
kenttäkapasiteettiin eli läpimäräksi.
Karkeilla hiedoilla maassa on tällöin maan
multavuudesta riippuen kasville käyttökelpoista
vettä 45-60 mm, hienoilla hiedoilla jopa 80 mm.
Hyvä multavuus parantaa maan
vedenpidätyskykyä.
Sen jälkeen aletaan
laskea päivittäin vesisaldoa. Normaali
kesäpäivä vie kosteutta noin 4 milliä, kovin
kuuma päivä jopa 5-7 milliä. Kun kullekin
maalajille ominainen kriittinen kuivumisaste on
saavutettu, sadetetaan. Sadekuuro luonnollisesti
vähentää sadetustarvetta vastaavassa määrin.
Jokainen 4-5 millin luonnonsade siirtää
seuraavaa sadetusta päivällä. Myöskin
myöhemmillä sadetuskerroilla maa sadetetaan
läpimäräksi, eli kenttäkapasiteettiin.
Sadetus on tarpeen, kun
noin 40 % maan kasveille käyttökelpoisista
vesivaroista on haihtunut. Karkeilla hiedoilla
joudutaan näin sadettamaan 4-5 päivän välein,
hikevillä mailla 5-7 päivän välein. Hyvin
lämpiminä ja samalla tuulisina päivinä
haihdunta saattaa nousta 5-6 milliin päivässä.
Tällaisissa oloissa jo 25 %:n vedenpuute
kenttäkapasiteetista aiheuttaa ilmarakojen
sulkeutumisen. Tällöin sadetusta täytyisi
tehostaa vielä entisestäänkin ja antaa vettä
maalajista riippuen 2-4 päivän välein.
Miten onnistuneeseen
ruventorjuntaan?
Perunaruven torjumiseksi
tärkeintä on, että maa saadaan märäksi heti
mukulanmuodostuksen alkaessa. Käytännössä
ruventorjuntasadetus täytyy aloittaa kuivina
alkukesinä jo ennen mukulanmuodostuksen alkua,
koska läpikuivaneeksi päässyttä penkkiä on
hyvin vaikea saada uudelleen kosteaksi. Hyvän
torjuntatuloksen saavuttamiseksi vedenpuute ei
saisi karkerilla kivennäismailla nousta yli 20
mm:n ja hikevillä mailla yli 30 mm:n. Noin
kuukauden kuluttua mukulanmuodostuksen alusta
peruna on ohittanut ruvenaran vaiheen.
Kuinka pitkään
sadetusta sitten yleensä pitäisi jatkaa?
Mukulasadon kasvu alkaa hidastua lehdistön
tuleentumisen alkaessa, eli talvilajikkeilla
elokuun puolivälissä. Se on takaraja, jonka
jälkeen ei kannata sadettaa. Toisaalta elokuu on
usein varsin sateinen kuukausi, joten
käytännössä sadetustarve usein loppuu jo
heinä-elokuun vaihteeseen. Niin kauan kuin
peruna on täydessä kasvussa, eli vähintään
elokuun puoliväliin, kannattaa kuitenkin laskea
päivittäin vesisaldo ja sadettaa tarvittaessa.
Huippusatoon oikea
lannoitus
Sadetus tehostaa
erittäin selvästi perunan ravinteiden ottoa.
Typen, fosforin ja kaliumin otto on
sadetuskokeissa lisääntynyt 18, 30 ja 55 %. Se
on tietenkin luonnollistakin, liikutaanhan
sadetettaessa aivan erilaisilla satotasoillakin.
Tehostunut ravinteiden käyttö täytyy ottaa
huomioon lannoitusta suunniteltaessa. Ravinteiden
puute varsinkin yhdessä tuleentumista
jouduttavan hyvin aikaisen sadetuksen aloituksen
kanssa johtaa muuten aivan liian aikaiseen
tuleentumiseen ja siten kasvukauden
puutteelliseen hyväksikäyttöön.
Kaikkein tärkeintä
sadetuksessa on, että se lähes 100 millin
vesivajaus, mikä perunalla kesän aikana on,
tulee tavalla tai toisella täytettyä. Mitä
tasaisempana pellon kosteus sitten pidetään,
eli mitä useampaan sadetuskertaan tämä 100
milliä jaetaan, sitä parempi laadullinen ja
määrällinen satotulos saavutetaan.
|