Perunalajikkeen valinta kotitarvepalstalle
Ahvenniemi, P. Pelto-Pirkan Päiväntieto 1994:111-113.
Peruna on perinteisesti jokamiehen viljelyskasvi. Maalla on joka talossa
perunapelto, josta saadaan peruna omaan käyttöön ja kaupunkilaisserkkujenkin
iloksi. Kaupunkilainen taas vähintäänkin osallistuu kerran vuodessa
maalla perunannostotalkoisiin tai sitten vuokraa kaupungin liepeiltä
oman puutarhapalstan, jossa viljelee - perunaa. Vaihtoehtoviljelyn
kärpänen on myöskin puraissut monia, ja silloinkin ensimmäinen, mitä
aletaan viljellä, on luonnollisesti peruna. Kaiken kaikkaan noin
neljäsosa kotitalouksien perunasta (perunajalosteet poislukien) tullee
kotitarveviljelmiltä.
Omasta pellosta ympäri vuoden
Omatarveviljelijä haluaa käyttää varsinkin kesäaikaan oman pellon
tuotetta, mutta monet viljelevät perunaa myöskin talvea varten. Siksi on
tärkeää tietää, että on olemassa erityyppisiä lajikkeita eri vuodenaikoja
varten. Jos haluaa saada uutta perunaa jo juhannuspöytään omasta pellosta,
kannaattaa pitää viljelyssä jotakin nopeakasvuista varhaisperunalajiketta.
Kaikkein nopeimmin kookkaita mukuloita tekee Timo. Jos on käytettävissä
nopeasti kuivuva ja lämpiävä perunamaa, johon perunan pystyy istuttamaan
harson tai muovin alle jo huhtikuun puolella, voi ensimmäiset uudet perunat
kaivaa omasta maasta jo juhannuksena.
Varhaisperunalajikkeiden ongelmana on matala tärkkelyspitoisuus ja sen
seurauksena vetisyys. Tähän asiaan tuo parannusta uusi kesä- ja
syysperunalajike Amazone. Sen tärkkelyspitoisuus on koko kesän ajan
selvästi muita varhaisperunoita parempi. Loppukesästä Amazone tulee
niin jauhoiseksi, että se täytyy keittää hyvin varovasti. Herkästi
hajoavat lajikkeet olisikin paras keittää kattilan pohjalle asetettavan
vihannestenkeittoritilän päällä käyttäen niin vähän vettä, että vain
alimmat mukulat koskettavat veteen.
Jos haluaa viljellä vain yhtä lajiketta ja käyttää perunaa vain
kesäaikaan ja aloittaa oman perunan käytön aikaisin, paras vaihtoehto
varhaisperunoiden joukossa olisi Amazone.
Nopeakasvuisimmista talviperunalajikkeista saa käyttökelpoista satoa jo
elokuun alkupuolella. Jos ei ole tarvetta päästä nauttimaan oman pellon
tuotteista sitä aikaisemmin, voi unohtaa varhaisperunat kokonaan ja
viljellä pelkästään talviperunalajikkeita. Talviperunan mukulat ovat
tosin vielä elokuun alussa pienikokoisia ja heikkokuorisia, mutta
yleensä varhaisperunalajikkeita maukkaampia. Siitä eteenpäin aina
seuraavaan kesään asti voikin sitten käyttää pelkästään talviperuna-
lajikkeita, jotka vastaavat kaikkein parhaiten meidän kotoisia
makutottumuksiamme.
Lajikkeita eri käyttötarkoituksiin
Perunan käyttö kotitalouksissa on vähitellen monipuolistumassa.
Perinteisten keittoperunoiden osuus on vähentymässä ja perunasta
tehdään lisääntyvässä määrin esimerkiksi erilaisia maustettuja
paistoksia ja laatikoita. Perunalajikkeet soveltuvat eri tavoin
erilaisiin käyttötarkoituksiin, johtuen lajikkeiden erilaisista
keitto-ominaisuuksista.
Lajikkeen tärkein keitto-ominaisuus on jauhoisuus, joka puolestaan
määräytyy hyvin pitkälle, mutta ei kuitenkaan täysin orjallisesti,
lajikkeen tärkkelyspitoisuuden mukaan. Sellaiset lajikkeet, joilla
on matala tärkkelyspitoisuus, ovat vetisiä tai kiinteämaltoisia, kun
taas hyvin jauhoisilla lajikkeilla on lähes poikkeuksetta korkea
tärkkelyspitoisuus. Lisäksi myöskin viljelypapa, varsinkin lannoitus,
vaikuttaa jauhoisuuteen. Niukka typpilannoitus lisää jauhoisuutta,
voimakas lisää vetisyyttä ja heikentää yleistä keittolaatua.
Lajikkeet voidaan jaotella niiden jauhoisuuden ja aikaisuuden
perusteella käyttötarkoituksen mukaisiin ryhmiin. Se, kuinka montaa
eri tyyppiä pitää viljelyssä, riippuu tietenkin omasta kiinnostuksesta.
Minimivaihtoehto on se, että viljelee vain yhtä lajiketta.
Jos perunaa käytetään vain kesäaikaan, nopeasti satoa tuottava
varhaispreruna on suositeltavin, parhaana vaihtoehtona Amazone, kuten
edellä todettiin. Jos peruna käytetään pääasiallisesti syksyllä ja
talvella ja halutaan vain yksi lajike, valinta riippuu omista
makutottumuksista ja perunan käyttötavasta. Jos pitää kiinteämaltoisesta
salaattiperunan tyyppisestä lajikkeesta, on Nicola paras valinta.
Jos taas halajaa hieman jauhoisempaa lajiketta, jokin yleisperunoiden
ryhmän lajikkeista on paras vaihtoehto.
Nimensä mukaisesti yleisperunat soveltuvat kohtalaisen hyvin kaikenlaisiin
ruokiin. Varsinaisesti jauhoisiksi luokiteltavat Pito ja Puikula taas
ovat moniin tarkoituksiin liian jauhoisia, mutta hyvät keittoperunat
ja muusin niistä saa. Parasta uuniperunaa taas saa punakuorisesta
Rosamundasta.
Lajikkeet poikkeavat toisistaan myös muilta ominaisuuksiltaan kuin
jauhoisuutensa puolesta. Esimerkiksi mukulan muoto ja silmien syvyys
vaikuttavat ratkaisevasti perunan käsiteltävyyteen. Tässä suhteessa on
tapahtunut viime vuosina hyvää kehitystä, ja kaupan on lukuisia uusia
matalasilmäisiä, pyöreänsoikeita tai soikeita lajikkeita. Esimerkiksi
Matilda, Hertha, Sabina, Nicola ja Amazone ovat tällaisia lajikkeita.
Myöskin lajikkeiden raaka- ja keittotummumisominaisuuksissa on jonkin
verran eroja. Nämä erot peittyvät kuitenkin usein vuodesta ja
kasvuolosuhteista johtuviin eroihin. Esimerkiksi runsas typpilannoitus
lisää ongelmia, runsas kaliumlannoitus vähentää niitä.
Taudinkestävyys takaa tuloksen
Lajikevalinnan tärkeimpiä perusteita on taudinkestävyys. Omatarveviljelyssä
ei yleensä haluta panostaa kemialliseen taudintorjuntaan, jolloin
taudinkestävyys nousee suureen arvoon. Tärkeimmät taudinkestävyydellä
torjuttavat taudit ja tuholaiset ovat perunarutto, perunarupi ja
peruna-ankeroinen.
Rutto on kautta aikojen ollut perunan ylivoimaisesti pahin vitsaus.
Kotitarveviljelijän perunat loppuvat yleensä ruttokesien jälkeen hyvin
lyhyeen. Sato jää pieneksi, kun rutto tappaa varsiston ennenaikaisesti.
Varastoon korjattu sato taas mätänee mukularuton seurauksena.
Ammattiviljelijä joutuu välttämättä ruiskuttamaan ruttoa vastaan,
muuten viljelyn riski muodostuu kohtuuttoman suureksi. Omiksi tarpeiksi
viljeltäessä hävikkiä voi kompensoida lisäämällä viljelyalaa. Varsinkaan
maaseudulla peltoala ei yleensä ole rajoittava tekijä.
Lajikkeista ylivoimaisesti paras rutonkestävyys on Matildalla. Se on
ainoa lajike, jota ylipäänsä voi suositella viljeltäväksi ilman
ruttotuiskutusta. Kaikkien muiden lajikkeiden kanssa ottaa
ruiskutuksista luopuessaan eriasteisen riskin. Matildakaan ei ole
täysin immuuni rutolle, mutta vauriot jäävät yleensä pahimpinakin
ruttovuosina vähäisiksi. Jonkin verran rutonkestäviä lajikkeita ovat
Hertha ja Nicola. Viimeksi mainittu saa tosin varsistoon aika herkästi
ruttoa, mutta mukulat ovat kestäviä mukularuttoa vastaan. Myöskin
Rosamundalla ja takavuosien suosikkilajikkeella Rekordilla on hyvä
kestävyys mukularuttoa vastaan.
Paitsi rutonkestävällä lajikkeella, ruttoa voi torjua myöskin oikealla
viljelytekniikalla. Loppukesästä, kun ruttoa alkaa olla runsaasti
varsistossa, varsien niitto ja poiskuljetus vähentää mukularuton vaaraa.
Sadon kasvu tietysti keskeytyy, mutta penkissä jo olevat mukulat
saattavat säästyä mukularutolta. Toisaalta suoraan pellolta ruokapöytään
menevälle perunalle rutolla ei ole juuri merkitystä. Jos penkistä nousee
ruttoisia mukuloita, ne voi heittää pois ja käyttää vain kelvolliset.
Myöskin peruna-ankeroista ja rupea voi torjua oikeilla lajikevalinnoilla.
Ankeroinen on vanhojen perunamaiden, varsinkin kaupunkien vuokrapalstojen
ongelma. Ankeroiset imeskelevät perunan juuria, jolloin kasvu jää
heikoksi sato hyvin pieneksi. Jos tällaisessa paikassa ylipäätään
täytyy perunaa viljellä, normaalia satoa saa ainoastaan ankeroisen-
kestävästä lajikkeesta. Meillä viljelyssä olevista lajikkeista
ankeroisenkestäviä ovat Hertha, Nicola, van Gogh ja Amazone.
Perunarupi on ainoastaan perunan ulkonäköä heikentävä tauti. Sitä
esiintyy omatarveviljelyssä varsinkin sellaisissa paikoissa, jossa
maahan on lisätty suuria määriä tuhkaa, jolloin maan pH on noussut
ruven kehitykselle suotuisalle tasolle. Kuivuus on korkean pH:n ohella
toinen rupisuutta lisäävä tekijä. Varsinkin kuivuus juhannusta seuraavina
viikkoina mukulanmuodostuksen alussa on haitallista. Penkkien riittävä
kastelu juhannuksesta heinäkuun puoliväliin yleensä torjuu pääosan
ruvesta.
Perunaruvella ei ole ulkonäköhaitan lisäksi juuri muuta negatiivista
vaikutusta perunan laatuun. Jos peruna kuoritaan ennen käyttöä, ei sen
rupisuudella ole sanottavaa merkitystä. Rupisen perunan kuorintatappio
on tietysti jonkin verran suurempi kuin ruvettoman ja kuorintatyö
vaivalloisempaa. Lajikkeista Hertha, Sabina, Nicola ja Pito kestävät
parhaiten rupea.
Vanhoista siemenkannoista eroon
Kotitarveperunaa viljellään edelleen hyvin paljon vanhoilla,
kelvottomilla siemenerillä. Siemen voi olla niin vanhaa, että
lajikenimikin on jo jäänyt unohduksiin. Usein myöskin monta lajiketta
on sekoittunut, jolloin kasvustossa saattaa näkyä punaisia ja valkoisia
kukkia sekaisin tai mukuloiden mallossa on värieroja. Vanhaa siementä
käytettäessä perunan kasvu on myöskin usein hyvin kituliasta ja sato
jää pieneksi. Todennäköisin syyllinen tällöin on virustauti.
Uusi, täysin tervekin siemen pysyy virustaudittomana vain 2-3 vuotta.
Virustaudit pudottavat satotasoa viruslajista ja perunalajikkeesta
riippuen 10-50 %. Talvella varastotaudit vievät loput, mitä kesäisten
tautien jäljiltä jää jäljelle. Varastotaudit saavat alkunsa lähes
yksinomaan sairaasta siemenperunasta. Kaikista edellämainituista
vaivoista pääsee eroon uusimalla siemen parin vuoden välein.
Lajikevalinta on monesta kiinni
Kuten kaikesta edelläolevasta käy ilmi, omatarveviljelyn lajikevalinta
riippuu loppujen lopuksi varsin monesta asiasta. Jos haluaa mahdollisimman
hyvää viljelyvarmuutta, on mahdollisimman rutonkestävä lajike, varsinkin
Matilda, suositeltava. Muun taudinkestävyyden suhteen lajikevalinta on
tapauskohtainen. Jos esimerkiksi rupi on jatkuvasti ongelmana, kannattaa
koettaa vaihtaa kestävämpään lajikkeeseen. Ruven- ja rutonkestävyys
yhdistyvät parhaiten Nicolassa, Herthassa ja Pidossa.
Edelleen lajikevalinta riippuu sadon käyttötarkoituksesta ja yleensäkin
makutottumuksista, eli minkätyyppistä lajikkeen tulisi olla keitto-
ominaisuuksiltaan. Ja jos haluaa varhaisperunaa, siihenkin on olemassa
omat lajikkeensa. Ja kaiken kaikkiaan: Siemen kannattaa joka tapauksessa
vaihtaa uuteen vähintään 2-3 vuoden välein. Se on kaikkein paras takuu
viljelyn onnistumiselle. |