Kolhutonta perunaaAhvenniemi, P. Maatilan Pirkka 1993(4):8-9.
Sadonkorjuu on varmasti yksi tärkeimmistä vaiheista ruokaperunan viljelyssä.
Siinähän perunan laatu voidaan pilata muutamassa sekunnissa ja samalla
mitätöidä kaikki työ mitä hyvänlaatuisen sadon hyväksi siihen mennessä
on tehty. Peruna on tunnetusti parhaimmillaan penkissä juuri ennen
nostovannasta. Siitä eteenpäin kaikki on mukularaukoille yhtä alamäkeä.
Kolhut kuriin
Kolhiintuneisuus on perinteisesti ollut perunan pahin laatuvika. Sen
osoittaa esimerkiksi vuoden 1984 perunasadosta K-kaupoissa tehty
kuluttajatutkimus. Kolhut nimettiin rasti ruutuun -menetelmällä
suoritetussa kyselyssä selvästi muita vikoja useammin perunan vaivaksi.
Kolhu voi olla joko pinnan rikkova avohaava tai salakavala, vain kuoren
alapuolisen solukon rikkouma. Kolmas kolhutyyppi on kuoriutuminen, jota
tapahtuu nostettaessa perunaa liian heikkokuorisena.
Kuluttajatutkimuksen tulos pitänee paikkansa erinomaisen hyvin vielä
tänäkin päivänä. Perunan koko tuotantoketjussa on tehtävä kaikki
mahdollinen kolhujen välttämiseksi. Nostotyön teknisesti oikea
suorittaminen hellävaraisella ja oikein viritetyllä koneella on
toinen puoli kolhujen torjuntaa. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin
sellaisten edellytysten luominen, että hellävarainen nosto on yleensä
millään virityksillä mahdollista.
Tätä viljelyteknistä puolta ei voi millään liikaa painottaa. Todelliset
syyt kolhiutumiseen löytyvät lähes poikkeuksetta sieltä. Hyvissä
oloissahan perunan nosto on aika simppeliä, mutta niiden hyvien olojen
luominen on se taitoa vaativa laji.
Enimmät kolhut tojutaan suunnittelulla
Tulevan sadon kolhujen määrä lyödään useimmiten lukkoon jo viljelyn
suunnitteluvaiheessa. Perunaa yritetään viljellä liian paljon ja osa
joudutaan sijoittamaan lohkoille, joilla hellävaraiseen nostoon ei ole
edes teoreettisia mahdollisuuksia. Liian hiesuisilla jäykillä mailla
nostomaton kierroksia ja täristystä täytyy lisätä, jolloin perunat saavat
myöskin automaattisesti enemmän kyytiä ja kolhuja. Jos perunalohkon
vesitalous ei ole kunnossa, niinkuin valitettavan usein on asianlaita,
noston onnistuminen on aivan arpapeliä. Märkinä syksyinä, joita meillä
kyllä riittää, hellävaraisesta nostosta ei tällöin voi puhuakaan. Kysymys
on vain siitä, saadaanko peruna yleensä ylös maasta. Myöskin pellon
kivisyys on varma tae kolhujen määrän lisääntymiselle.
Liian suuri peruna-ala aiheuttaa myöskin sen, että osa sadosta joudutaan
vääjäämättä nostamaan liian huonoissa sääoloissa. Ruokaperunan noston
pitäisi olla suoritettu viimeistään syyskuun 20 päivän tienoilla. Siitä
eteenpäin sekä lämpötila että kosteusolosuhteet käyvät useimpina syksyinä
liian huonoiksi, jotta hellävarainen nosto voisi onnistua. Kylmä peruna
kolhiutuu moninkertaisesti herkemmin lämpimään verrattuna. Ruokaperunaa
saatetaan nostaa vielä lokakuulla iltapäivisin, kun aurinko on sulattanut
yöllä jäätyneen penkinpinnan. Jos huomaa tekevänsä näin, voi kysyä
itseltään, onko suunnittelupuolella mennyt jotakin pieleen.
Kun perunaa viljellään 10-15 vuotta yhtäjaksoisesti samalla lohkolla,
mikä on meillä aivan tavanomaista, maan rakenne jauhautuu piloille ja
maan vesitalous menee epäkuntoon. Maa tiivistyy ja tulee vuosi vuodelta
herkemmäksi loppukesän sateille. Myös maan kuivatuksen puutteet tulevat
monokulttuuripelloilla aikaa myöten näkyviin. Pelloille ilmestyy vuosi
vuodelta isonevia silmäkkeitä, joihin nostokone uppoaa akselia myöten.
Perunamaan päisteet jäävät usein liian lyhyiksi ja perunat litistyvät
penkissä monen metrin matkalta koneita käännettäessä. Monokultturipeltojen
päisteet lisäksi tilttautuvat raskaiden koneiden painosta vuosien saatossa
niin, että nostossa joka penkin päässä koneen läpi tulee pitkään pelkkää
kokkaretta. Kovin lyhyiden lohkojen penkit taas ovat melkein pelkkää
päistettä. Mitä enemmän nostokoneen tyhjennyksiä, sitä enemmän syntyy
kolhuja.
Oikealla viljelytekniikalla aikaiseen nostoon
Moni kasvukauden aikainen viljelytoimenpide vaikuttaa nostotyön
onnistumismahdollisuuksiin. Ennen muuta täytyisi tehdä kaikki mahdollinen
tuleentumisen ja sadonkorjuun aloituksen aikaistamiseksi. Mitä suurempi
osa perunasta päästään nostamaan kuivissa, lämpimissä oloissa, mieluiten
jo elokuun puolella, sitä vähemmän kolhuja. Aikaisilla lajikkeilla ja
siemenen idätyksellä on tähän asiaan erittäin merkittävä vaikutus. Myöskin
aikaisin, jo ennen mukulanmuodostusvaihetta aloitettu sadetus jouduttaa
tuleentumista. Tuleentuneiden perunoiden nosto elokuun lopulla lämpimissä
kuivissa oloissa on toista ja muuta kuin syyskuun lopun kurasäissä
räpeltäminen.
Runsas typpilannoitus myöhästyttää tuleentumista ja siirtää nostoa
myöhäisempään. Ylenmäärin typpeä saaneen perunakasvuston mukulat myöskin
mustelmoituvat herkästi. Runsas kaliumlannoitus puolestaan vahvistaa
mukulan solukkoja rikkoutumista ja mustelmoitumista vastaan. Varsinkin
monokulttuuripelloilla maan kaliumvarat on usein kulutettu tyystin
loppuun ja perunasato on saatettu hyvin kolhunaraksi.
Myöskin rikkaruohoisuus lisää kolhiintumista. Varsinkin juolavehnä
ja monokulttuurissa yleistyvät valvatti ja pähkämö tukkivat helposti
nostokoneen ja pakottavat kierrosten lisäämiseen ja nykivään ajoon.
Entä varsiston hävitys ?
Varsiston hävityksen tarpeellisuudesta on käyty kädenvääntöä iät ja ajat.
Siitä perinteisistä ajattelusta, että varsisto pitäisi hävittää kolme
viikkoa ennen nostoa, jotta kuori ehtisi vahvistua, on luovuttu. Varsiston
hävitykseen jouduttaisiin aivan liian aikaisin ja sadonmuodostus katkeaisi
kesken. Nykyisen suuntauksen mukaan pyritään sensijaan lajikevalinnalla,
idätyksellä, oikealla sadetustekniikalla ja kohtuullisella lannoituksella
aikaistamaan tuleentumista niin, että päästään luontaisesti tuleentuneen
hyväkuorisen perunan nostoon hyvien säiden vallitessa.
Perinteisen varsistonhävitysideologian tilalle on kuitenkin syntynyt uusi,
joka loppujen lopuksi puoltaa varsiston hävitystä entistä pontevammin
ja paremmin perustein. Varsisto kannattaa poistaa nostotyön helpottamiseksi.
Nostokoneen varsienerottelulaitteisto aiheuttaa huomattavan osan perunan
kolhuista. Kun varsisto poistetaan niin paljon ennen nostoa (parista
päivästä yli viikkoon, vasiston vahvuudesta riippuen), että varret ehtivät
kuivettua, koko varsienerottelukoneisto käy tarpeettomaksi eikä kolhi
perunaa. Kun varsisto on poissa, perunoita suojaavan mullan säätely
nostomatolla niin, että sitä riittää aivan maton yläosaan asti, on helppoa
ja perunoiden kulkureitin vaarallisin vaihe on hallinnassa. Kun varsisto
on hävitetty, perunan kulku nostokoneen läpi on kaikin tavoin paremmin
hallinnassa.
Varret pois mukularuton uhatessa
Mukularutolle arkojen lajikkeiden varsisto kannattaa hävittää aina, ja
kemiallisesti. Niin pieni ruttoisuus varsistossa, että sitä ei juuri
silmin havaitse, riittää saastuttamaan aran lajikkeen mukulasadon nostossa.
Mukulat joutuvat suoraan kontaktiin ruttoisen varsiston kanssa ja vahinko
on tapahtunut hetkessä. Vielä varastoon vietäessä virheettömän näköisiä
perunoita ajetaan syksy syksyn jälkeen joitakin viikkoja myöhemmin
kaatopaikalle tai parhaassa tapauksessa tärkkitehtaalle. Vakavia
epäonnistumisia on tapahtunut nyt jatkuvasti niin monen vuoden ajan,
että varsiston hävittämisestä mukularuton torjumiseksi olisi jo syytä
tulla jokasyksyinen rutiini, josta ei tingitä.
Periaatteena mukularuton torjumiseksi suoritettavassa varsiston
hävityksessä on, että kun kaikki vihreä on kuollut penkin päältä,
myöskin ruttosaastunta on kuollut ja nosto on turvallista. Jos kasvusto
on pitkälle tuleentunut tai lajikkeella on pieni varsisto, se tapahtuu
viikossa ruiskutuksesta. Pelkkä varsiston murskaus ei tässä yhteydessä
mitenkään riitä. Mukularutto saattaa jopa lisääntyä mekaaninta varsiston
hävityksen seurauksena. Pienillä kotipalstoilla ruttoiset varret kannattaa
nyhtää ja kuljettaa pois pellolta. Sen jälkeen noston voi suorittaa parin
päivän päästä.
Varsiston hävitykseen ei kannata rynnätä heti, kun ensimmäisiä ruton
merkkejä alkaa ilmetä kasvustossa. Sadonmuodostus keskeytyy muuten
kohtuuttoman aikaisin. Jo penkissä tapahtuvaa mukulasaastuntaa voi
välttää siirtymällä 80 sentin riviväliin, jolloin mukuloiden päälle pystyy
multaamaan isommman, tauti-itiöiden kulkua rajoittavan penkin.
Istutussyvyyttä kannattaa myöskin varsinkin keveillä mailla usein lisätä
jonkin verran. Oikealla lajikevalinnalla ja lajikkeen taudinarkuuden ja
kesän sääolojen mukaan mitoitetulla kemiallisella rutontorjunnalla
kasvusto voidaan pitää syksyyn asti niin rutottomana, että liian
aikaiseen, sadonmuodostusta heikentävään varsiston hävitykseen ei tarvitse
ryhtyä.
Nostotapahtuma
Kun oikealla viljelytekniikalla on luotu hyvät olosuhteet, itse noston
pystyy suorittamaan hieman liioitellen vaikka silmät sidottuina. Nostossa
suurin osa kolhuista syntyy nostomatolla. Suojaavan mullan täytyisi
seurata mukuloita aivan seulamaton yläreunaan asti. Maton kulkunopeus
ja täristykset tulisi säätää niin pieneksi kuin mahdollista.
Ideaalitilanteessa matto liikkuu taaksepäin samalla nopeudella kuin kone
eteenpäin, jolloin kone nostaa perunanpenkin ylöspäin, mutta ei siirrä
sitä lainkaan nostomaton suunnassa.
Jos perunanviljely suoritetaan edelläesitettyjen terveiden periaatteiden
mukaan oikealla viljelytekniikalla, suoraan lavalle nostava nostokone
käy mahdolliseksi ja suotavaksi. Kolhuja aiheuttavat erottelulaitteistot
on siinä vähennetty tarpeettomina minimiin. Periaatteessa perunapenkki
vain nostetaan pellosta kuormaan ja matkalla multa erotetaan seulamatolla
erilleen. Kone on kaksirivinen, joten nostotyö on myöskin puolta
nopeampaa.
Oleellinen seikka on, että käsinvalinnasta on kokonaan luovuttu.
Meikäläinen peruna onkin perinteisesti poimittu liiankin puhtaaksi ja tehty
pellolla tarpeetonta työtä. Tapa on peräisin auma- ja tupakellariajoilta.
Nykyaikaisissa pakkotuuletuksella toimivissa varastoissa perunan seassa
voi aivan hyvin olla kuivaneita varrenpätkiä, jokin multakokkare, vanha
siemenperuna, kivi tai jopa jokunen tyvimätäinen tai ruttoinen mukula.
Käsivalintatarvetta vähentää myöskin se, että terveiden siemenkantojen
ansiosta tautisia perunoita ei nostossa juuri näe.
Kokonaisuuden kannalta on edullisinta hoitaa kolhut, samoin kuin
kokkareetkin, oikealla viljelytekniikalla. Laatu paranee ja työntarve
vähenee ratkaisevasti. Perunan laatua voidaan täten edelleen parantaa
jo nykyisellään hyvältä eurotasolta ja lisätä siten kotimaisen perunan
laatukilpailukykyä. Parhaimmillaan voidaan päästä vähenevien
työkustannusten ja nostotyön tehostumisen ansiosta myöskin huomattaviin
kustannussäästöihin.
|