Uuniperunaksi soveltuvan lajikkeen
tulee olla riittävän isomukulainen,
jauhoinen ja ulkoiselta ja sisäiseltä
laadultaan moitteeton. Rosamunda
tunnetaan perinteisesti
uuniperunalajikkeena, mutta aivan yhtä
maittavaan lopputulokseen voi päästä
muillakin jauhoisilla lajikkeilla,
kuten Idolella, Matildalla ja
varsinkin tässä kuvsarjassa
käytetyllä uutuuslajikkeella Kullalla.
Aloita valmistus
pesemällä juuresharjalla huolellisesti
puhtaaksi sopiva määrä kookkaita
(200-300 g) Kulta-mukuloita.
Kuivaa pestyt mukulat ja
rasvaa niiden pinta suolatulla
kasviöljyllä. Öljyäminen lisää
kuoren rapeutta ja korostaa Kulta-lajikkeen
kullankeltaista pintaväriä. Laita
rasvatut ja suolatut perunat sellaisenaan
uunivuoalle tai uuniritilän päälle. Älä
missään tapauksessa kääri mukuloita
folioon. Perunassa oleva kosteus
ei pääse haihtumaan folion läpi ja
lopputuloksena on lähinnä uunissa
keitetty peruna.
Laita perunat valmiiksi
225 asteeseen kuumennettuun uuniin.
Suhteellisen korkea lämpötila lisää
kuoren rapeutta.
Pistele mukulat
haarukalla noin puolen tunnin uunissaolon
jälkeen. Se auttaa vesihöyryn
poistumista mukulasta. Pidä
liesituuletinta täysillä, jotta
vesihöyry ei jää keittiöön
leijumaan.
Isokokoiset uuniperunat
ovat kypsiä noin tunnin uunissaolon
jälkeen, pienemmät jo 45-50 minuutissa.
Kypsä
uuniperuna on hyvä lämmön varastoija.
Se pysyy pöytään nostettuna
lämpöisenä muita ruokia
kauemmin.
Aloita uuniperunan
nauttiminen siten, että teet
ristiviillon mukulan selkään ja
puserrat mukulan sisustaa ulos.
Käytä syöntivälineenä sopivan
kokoista lusikkaa.
Uuniperunan kanssa
sopiville täytteille asettaa ainoastaan
mielikuvitus rajat. Esimerkiksi tuore voi
ei ole niitä kaikkein hassuimpia
vaihtoehtoja. Lisää täytettä, sotke
se maukkaan perunan sisuksen joukkoon ja
nauti...
Syö lopuksi myöskin kuoret (ennen
kuin siirryt seuraavaan perunaan).