Perunalajikkeen valintaperusteistaAhvenniemi, P. Pelto-Pirkan Pääiväntieto 1989:108-110. Perunan siemen suositellaan nykyisin uusittavan kahden vuoden välein.
Samassa yhteydessä on hyvä tilaisuus myös lajikkeen vaihtoon, jos
nykyinen ei täysin tyydytä. Mutta mitä asioita lajikkeen valinnassa
pitäisi sitten ottaa huomioon?
Kaikkein ensimmäinen seikka, mikä on otettava huomioon perunalajiketta valittaessa on se mihin käyttötarkoitukseen sato tulee. Erilaisia mahdollisuuksia on ruokaperunan viljely, ruokateollisuusperunan viljely ranskanperunan, perunahiutaleiden, perunalastun tai erilaisten annosperunoiden raaka-aineeksi, tärkkelysperunan viljely tai sadon käyttö kokonaan omassa kotitaloudessa, jolloin viljely on palstaviljelyn luonteista. Neljä lajikeryhmää kotitalouteen
Kotitalouskäytössä voidaan erottaa toisistaan neljä selkeästi
erityyppistä lajikeryhmää, nimittäin varhaisperunat
kiinteämaltoiset salaattiperunat, yleisperunat ja jauhoiset
muusiperunat. Lajikkeen jauhoisuus lisääntyy siirryttäessä ryhmästä
toiseen ja johtuu lähes yksiselitteisesti tärkkelyspitoisuuden
lisääntymisestä. Hyvän ruokaperunan ominaisuuksia on käyttötarkoituksen
mukaisen jauhoisuuden lisäksi hyvä ulkoinen laatu ja keittolaatu.
Ulkoisen laadun kriteerejä on mukulan muoto, silmien syvyys, kuoren väri
ja paksuus sekä se, että peruna on oikeaa kokoa juuri siihen käyttötarkoitukseen,
mihin se on ajateltu. Ulkoiseen laatuun liittyvät myös erilaiset
tautien ja sopimattomien viljelyolojen aikaansaamat laatuvirheet. Keittolaatua taas kuvaavat käsitteet jauhoisuus, rikkikiehuminen,
vetistyminen ja raaka- ja keittotummuminen. Myös perunan maku
on tärkeä keittolaadun ominaisuus. Varhaisperunat tärkkelysköyhiä
Tavallisimmat varhaisperunalajikkeemme ovat aikaisuusjärjestyksessä
Barima, Timo, Ostara ja Siikli. Vähäisessä määrin viljellään
lisäksi Ostaran aikaisuusluokkaa olevaa Amincaa. Lupaava lähivuosien
tulokas on Svalöfin Silla, joka on hieman Barimaakin aikaisempi hyvänlaatuinen
lajike. Ainoastaan varhaisperunalajikkeet ehtivät kunnolla tuleentua lyhyessä kesässämme.
Niinpä erityisesti ulkoiselta laadultaan hyvän Ostaran viljely myös
talvikäyttöön on voimakkaasti lisääntymässä. Kaikkien
varhaisperunalajikkeiden tärkkelypitoisuus jää kuitenkin liian
alhaiseksi ja lajikkeet sen seurauksena keittolaadultaan heikoksi,
jotta ne soveltuisivat laajaan talvikäyttöön. Bintje ainoa salaattilajike
Bintje on tällä hetkellä ainoa kiinteämaltoinen, salaattiperunatyyppinen
talviperunalajike. Bintje on arka erilaisille viotuksille, joten sitä
tulisi viljellä mieluiten joka vuosi uudella siemenellä, vain
parhailla hikevillä lohkoilla ja ehdottomasti vuoroviljelyssä. Yleisperunoissakin on eroja
Eniten viljelty yleisperunalajike ja ruokaperunalajike yleensäkin on
Rekord. Rekordin suosio johtuu ennen muuta sen vahvasta kuoresta, mikä
antaa sille hyvän kolhunkestävyyden. Käyttölaadultaan Rekord ei
ole mitenkään vakuuttava. Lajike on ulkonäöltään heikohko ja saa
poikkeuksellisten viljelyolojen seurauksena herkästi laatuvikoja. Uudentyyppisiä Rekordin korvaajia yleisperunana ovat Svalöfin Matilda ja
Sabina ja hollantilaisen Agricon Hertha. Niillä kaikilla on hyvä
keitto laatu ja ne ovat matalien silmien, soikean ulkomuodon ja
vaalean, ohuen kuoren ansiosta erityisen käyttäjäystävällisiä.
Sabinan keittoaika on hieman muita lajikkeita pitempi. Viljelyominaisuuksiltaan
nämä lajikkeet poikkeavat jossakin määrin toisistaan.
Ominaisuuksiltaan yleisperunoiden joukkoon kuuluu myös Svalöfin
Rosamunda, jota kuitenkin suositellaan erityisesti uuniperunaksi sekä
kotimainen lajike Jaakko, joka aloittaa mukulanmuodostuksen muita
talviperunoita aikaisemmin ja soveltuu siksi erityisen hyvin syyskesän
ja syksyn käyttöön. Muusiperunalla pitkä kaasvuaika
Jauhoisia muusiperunalajikkeita ovat Svalöfin Stina, kotimainen Pito ja maatiaislajike Puikula. Ne vaativat muita lajikkeita pitemmän kasvuajan ja hyötyvät toisaalta erityisen paljon siemenen idätyksestä. Ne ovat kaikki erittäin maukkaita lajikkeita. Varsinkin jos ne onnistuu keittämään kuoripäällisinä ilman rikkoontumista on niistä saatava makunautinto ehdoton. Ruokateollisuuden laatuvaatimuksia
Ruokateollisuuden perunaraaka-aineen laatukriteerit ovat hyvin pitkälle
samanlaisia kuin mitä asetetaan hyvälaatuiselle ruokaperunalle. Sen
lisäksi ranskanperunaksi soveltuvan perunan tulisi olla erityisen isokokoista,
mahdollisimman vähän keittotummumiselle altista ja sillä tulisi
olla mahdollisimman alhainen pelkistävien sokerien pitoisuus. Parhaan
laatuista ranskanperunaa saadaan Bintjestä, mutta sen puutteessa
ranskanperuna valmistetaan suureksi osaksi Rekordista ja jossakin määrin
Sabinasta. Perunalastun raaka-aineelta vaaditaan erityisesti korkeaa
kuiva-ainepitoisuutta ja alhaista pelkistävien sokerien määrää. Tällä
hetkellä kaikki perunalastu valmistetaan Saturnasta. Se on kuitenkin
osoittautunut hyvin araksi moptop -virukselle, minkä johdosta
korvaavaa lajiketta etsitään. Perunahiutaleen raaka-aineen erityisvaatimuksia on korkea kuiva-ainepitoisuus
ja mahdollisimman vähäinen taipumus keittotummumiseen. Tärkkelystä Saturnasta ja Posmosta
Tärkkelysteollisuuden ylivoimainen valtalajike on Saturna. Tärkkelyslajikkeelta
vaaditaan erityisesti hyvää satoisuutta ja tärkkelyspitoisuutta.
Saturnan lisäksi tärkkelystä valmistetaan Posmosta sekä tärkkelyspitoisista
ruokaperunalajikkeista. Rutonkestävyyttä palstaviljelijälle
Huomattava osa kotitalouksien käyttämästä perunasta tuoteaan alle puolen
hehtaarin palsaviljelmillä. Niillä käytettävä vilelytekniikka
poikkeaa huomatavasti normaalista esimerkiksi kemikaalien käytön,
lannoituksen ja nostomenetelmien suheen. Lajikkeiksi soveltuvat
erityiesti rutonkestävät lajikkeet, kuten Matilda, Hertha ja Stina.
Palstaviljelmille sopiva ratkaisu olisi viljellä kolmea lajiketta;
varhaisperunaa kesäkäyttöön ja paria erityyppistä
talviperualajiketta. Siemen kannattaa idättää
Kaiken edellä esitetyn lisäksi varteenotettavia seikkoja perualajiketta
valittaessa on aikaiuus, satoisuus ja taudinkestäyys.
Varhaisperunoita lukuunttamatta kaikki perunalajikeemme ovat oloihimme
liian myöhäisiä, eli peruna ei ehdi uleentua ja muodostaa hyvää
uorta ennen nostoa. Lajikkeiden myöhäisyys vaikuttaa useina kesinä
myös saotasoa laskevasti. Niinpä hyvään laadulliseen ja määrälli
seen tulokseen pääsemiseksi kaikki peruna tulisi idättää, eli
pidentää perunan kasvukautta keinotekoisesti. Taudit leviävät siemenestä
Lajikkeiden taudinkestävyyseroja selvitellään ohessa olevassa
lajikekohtaisessa luettelossa. Merkittäviä perunan tauteja ja
tuholaisia ovat virustaudit, perunarutto, tyvimätä/märkämätä,
Phoma- ja Fusarium-sienten aiheuttamat varastotaudit, perunaseitti sekä
vaaralliset kasvintuhoojat perunasyöpä, peruna-ankeroinen ja rengasmätä.Eri
lajikkeissa on taudinkestävyyttä kaikkia näitä kasvintuhoojia
vastaan, mutta riittävän hyvä tulos saavutetaan yleensä vasta, kun
mahdollisimman hyvä taudinkestävyys yhdistetään oikeaan
viljelytekniikkaan. Tässä mielessä on erityisesti kaksi seikkaa otettava huomioon. Useimmat
perunan taudit iskeytyvät satoon sairaasta siemenperunasta käsin.
Siksi riittävän usein tapahtuva siemenen uusiminen on ehdottomasti tärkein
tekijä tautien torjunnassa. Samaa siemenerää tulisi viljellä
tilalla korkeintaan kaksi vuotta.Toinen tärkeä seikka on
vuoroviljely. Vaaralliset kasvintuhoojat, kuten ankeroinen ja moptop
virus ovat maalevintäisiä, ja ainoa tehokas torjuntakeino on kestävien
lajikkeiden viljely yhdistettynä kasvinvuorotukseen. |