Kotipuutarhurin perunaopas

 

Lukijalle

Tämä Kotipuutarhurin perunaopas on syntynyt tarpeesta tarjota kotipuutarhoissa perunaa viljeleville räätälöityä perunanviljelytietoutta.

Opas jatkaa Kasvinsuojeluseura ry:n pitkää tiedontuottamisperinnettä kasvintuotantoa uhkaavista vaaroista ja niiden torjunnasta.

Opas on kirjoitettu aiemmista Kasvinsuojeluseuran materiaaleista poiketen suoraan nettiversioksi, koska tiedon hankinta tapahtuu nykyään yhä enenevässä määrin Internetistä.

Perunaoppaan materiaalien täysipainoinen hyödyntäminen edellyttää Kasvinsuojeluseuran jäsenyyttä. Jäseneksi liittyminen tai jo jäsenen nettitunnusten haun voi suorittaa tästä. Jo tunnuksensa hakeneet pääsevät käsiksi suojattuun materiaaliin kirjautumalla jäsenalueelle tästä

Muita Kasvinsuojeluseuran jäsenetuja on mm. neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Kasvinsuojelulehti, jossa esitellään laajasti kasvinsuojeluun liittyvää uusinta tutkimusta. Lisäksi jäsenillä on mahdollisuus käyttää vapaasti Kasvinsuojeluseuran nettisivuston kasvinsuojelutietokantoja, joissa on suomalaisten tutkijoiden ja kasvinsuojelun asiantuntijoiden laatima laajin suomenkielinen kasvinviljelyn tautien, tuholaisten ja rikkakasvien esittely.

Kiitämme lämpimästi Hämeenlinnalaista Järvisten perhettä kolmessa sukupolvessa kaikesta avusta tämän oppaan laadinnassa. Sepon ystävällinen opastus viljelymenetelmistä ja Järvisten kotipuutarhassa moneen kertaan kesän aikana suoritetut kuvaukset eri viljelytoimenpiteistä muodostavat koko työn rungon, jonka ympärille oli helppo rakentaa muuta materiaalia.

Kiitämme myös Lasse Matikaista Berner Oy:stä, joka oman toimen ohella innostuneesti suunnitteli ja toteutti eri viljelytoimien videoinnin, ja Pohjoisen Kantaperuna Oy:tä, Fiskars Oy:tä ja Berner Oy:tä materiaalisesta tuesta videon tuottamisessa. Tämän työn antina voimme nauttia myös Uutta perunaa -videosta, jonka Patrik Oras leikkasi ammattitaidolla Lassen otoksista. Suurkiitos myös Veikko Honkaselle, joka lainasi ääntään hyvään tarkoitukseen.

Vastuun tämän sivuston teksteistä ja niihin liittyvistä mahdollisista virheellisyyksistä kantaa allekirjoittanut. Jos jollakulla on eriävä käsitys jostakin oppaassa esitetystä asiasta, pyydän ystävällisesti ottamaan yhteyttä, niin korjataan virheet. Päivitys on aina vain parin klikkauksen päässä.

Hämeenlinnassa

Paavo Ahvenniemi
ahven@sci.fi
 

Tästä
oppaasta


Viljelyn
pikaohje


Uutta perunaa-
video