Kotipuutarhurin perunaopas

Lajikkeet

Lajikevalinta on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä palstaviljelyä suunniteltaessa. Ehkä kaikkein tärkein valintakriteeri on lajikkeen rutonkestävyys, koska kemiallista ruton torjuntaa ei usein haluta suorittaa.

Koska rutto tulee ja vie varret nykyään hyvin aikaisin, lajikkeen rutonkestävyyden ohella myös se, että se on aikainen ja tekee nopeasti isoja mukuloita, on tärkeää.

Erityisen tärkeää lajikkeen aikaisuus on luonollisesti silloin, kun perunaa viljellään tarkoituksella päästä nauttimaan oman pellon antimista mahdollisimman nopeasti. Useamman aikaisuudeltaan erilaisen lajikkeen viljeleminen takaa puolestaan mahdollisimman sopivan kokoista uutta perunaa koko kesäajaksi.

Myös perunan käyttötarkoitus olisi hyvä ottaa huomioon lajiketta valittaessa. Ennen kaikkea perunan keittolaatuun liittyvät seikat ovat tällöin valintaperusteena. Ehkä tärkein lajikkeen laatukriteeri on tällöin mallon rakenne, eli jauhoisuus, jonka perusteella lajikkeet on tapana jakaa kolmeen eri tyyppiin, kiinteämaltoisiin (vihreä), sopivan jauhoisiin (keltainen) ja jauhoisiin (punainen). Myös lajikkeen makutekijöiden tulee luonnollisesti olla kunnossa.

Lajikkeen tulisi tehdä virheetöntä satoa, jotta sadon ulkoinen laatu ja sen myötä perunan käytettävyys olisi hyvä ja hävikki mahdollisimman pieni.

Koska peruna on mieluista ruokaa nyös monelle mikrobille ja ötökälle, on lajikkeen hyvä tautien ja tuholaisten kestävyys myös tärkeää viljelyn onnistumiselle.

Hyvät viljelyominaisuudet on myös tärkeä valintaperuste. Lajikkeen täytyy olla sopivan aikainen siihen käyttötarkoitukseen mihin se on tarkoitettu ja sen pitää olla riittävän satoisa ja mahdollisimman viljelyvarma.

Lajikkeiden, ja varsinkin terveen siemenperunan, saatavuus nousee usein ongelmaksi. Onneksi sentään melko useasta lajikkeesta löytyy puutarhakaupoista tervettä siementä pienpakkauksissa.

Lajiketaulukko

Afra
Appell
Arielle
Asterix
Bintje
Blue Kongo
Columbo
Ditta
Fambo
Fontane
Hankkijan Timo
Idole
Inova
Kulta
Lady Claire
Lady Felicia
Matilda
Melody
Nicola
Pito
Puikula
Rikea
Rosamunda
Sabina
Siikli
Suvi
Van Gogh
Velox
Venla
Victoria

Tarkennettu lajikevalinta