Kotipuutarhurin perunaopas

Viljelytoimet

Perunan viljely omassa puutarhassa on parhaimmillaan sukupolvet yhdistävää hauskaa kesäistä puuhaa. Yhteisen harrastuksen pariin ehditään kokoontua kesän aikana monta kertaa ja työn tuloksista pääsee nauttimaan parhaimmillaan jo ennen juhannusta ensimmäisten omien varhaisperunoiden höyrytessä kattilassa ja vielä monesti kesän aikana ja pitkälle talveen maukkaiden perunaruokien ääressä.

Viljely alkaa varhain keväällä jo paljon ennen ensimmäisten siemenperunoiden istutusta. Talven kuluessa on päätettävä, mitä lajikkeita aiotaan kesällä viljellä, uudet siemenperunat pitäisi noutaa puutarhaliikkeestä jo maalis-huhtikuun vaihteessa ja kevään korvalla aloitetaan siemenen idättäminen.

Sitten maan kuivettua istutuskuntoon se muokataan kuohkeaksi ennen kuin suoritetaan perunan istutus.

Perunamaan voi lannoittaa istutuksen yhteydessä tai aikaisemminkin, riippuen lannoitustavasta. Tärkein rikkaruohojen torjuntavaihe on jo ennen kuin peruna on tullut pintaan ja työn tulos varmennetaan vielä hyvällä multauksella.

Kesän aikana, paitsi että aletaan vähitellen syödä itsekasvatettua perunaa, vahditaan perunaruton ilmaantumista. Perunaruton torjuntaa on suoritettu jo viljelyä suunnitellessa ja lajikevalinnan myötä, mutta vielä kesän kuluessakin on paljon tehtävissä, muun muassa varsiston poistolla.

Kuulaana syysviikonloppuna kokoonnutaan sitten vielä kerran yhteen perunannostotalkoisiin, ennen kuin perunat piilotetaan varaston uumeniin ja hajaannutaan itse kukin kestämään pitkän talven koettelemuksia.

Onneksi kylmiössä on itse viljeltyä perunaa, jonka on todettu monen muun terveyshyödyn ohella jopa pitävän mielen pirteänä.

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi