Kotipuutarhurin perunaopas

Viljelytoimet

Perunan viljely omassa puutarhassa on parhaimmillaan sukupolvet yhdistävää hauskaa kesäistä puuhaa. Yhteisen harrastuksen pariin ehditään kokoontua kesän aikana monta kertaa ja työn tuloksista pääsee nauttimaan parhaimmillaan jo ennen juhannusta ensimmäisten omien varhaisperunoiden höyrytessä kattilassa ja vielä monesti kesän aikana ja pitkälle talveen maukkaiden perunaruokien ääressä.

Viljely alkaa varhain keväällä jo paljon ennen ensimmäisten siemenperunoiden istutusta. Talven kuluessa on mietittävä, mitä mihinkin kohtaa puutarhaa kylvää, eli suunniteltava viljlykierto. Lisäksi täytyy päättää, mitä lajikkeita aikoo kesällä viljellä, siemenperunat pitää noutaa puutarhaliikkeestä mieluiten jo maalis-huhtikuun vaihteessa ja aloittaa kevään korvalla siemenen idättäminen.

Sitten roudan hävittyä ja maan kuivettua istutuskuntoon se muokataan kuohkeaksi ennen kuin suoritetaan perunan istutus.

Perunamaan voi lannoittaa istutuksen yhteydessä tai aikaisemminkin, riippuen lannoitustavasta. Tärkein rikkaruohojen torjuntavaihe on jo ennen kuin peruna on tullut pintaan ja työn tulos varmennetaan vielä hyvällä multauksella.

Sen jälkeen alkaakin melko työllistävä vaihe, perunamaan kastelu, joka kuitenkin on yksi hyödyllisimmistä viljelytoimista niin sadon määrän kuin laadunkin kannalta.

Kesän aikana, paitsi että aletaan vähitellen syödä itsekasvatettua perunaa, vahditaan perunaruton ilmaantumista. Perunaruton torjuntaa on suoritettu jo viljelyä suunnitellessa ja lajikevalinnan myötä, mutta vielä kesän kuluessakin on paljon tehtävissä, muun muassa varsiston poistolla.

Kuulaana syysviikonloppuna kokoonnutaan sitten vielä kerran yhteen perunannostotalkoisiin, ennen kuin perunat piilotetaan varaston uumeniin ja hajaannutaan itse kukin kestämään pitkän talven koettelemuksia.

Onneksi kylmiössä on itse viljeltyä perunaa, jonka on todettu monen muun terveyshyödyn ohella jopa pitävän mielen pirteänä.

Näiden normaalien viljelytoimien lisäksi peruna taipuu myös monella muulla tavoin viljeltäväksi. Varhaisperunan viljely on ihan oma taiteen lajinsa ja todella monien kotipuutarhurien intohimo. Vielä sitäkin ekstreemimpi laji on perunan viljely ämpärissä. Sangosta voi päästä kaivamaan omat uudet perunat vaikka jo vapuksi niin halutessaan. Lisäksi tämän kirjoittajaa on aivan viime vuosina alkanut lisääntyvässä määrin kiinnostaa ns. kevennetty viljely, eli miten perunansa saa viljeltyä mahdollisimman vähällä vaivalla, varsinkin selkää säästäen.

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi

Sankoperunan
viljely