Kotipuutarhurin perunaopas

Siemenperuna

  1. Terve siemen on paras takuu viljelyn onnistumiselle.
  2. Käytä vain uutta tarkastettua siementä.
  3. Hanki siemen heti, kun sitä ilmestyy kauppoihin, jotta voit hallita sen itämistä.

Uusi terve siemen on perunanviljelyn a ja o, sillä lähes kaikki perunan taudit ja tuholaiset leviävät juuri siemenperunan mukana. Omaa edellisen kesän perunaa ei yleensä ole edes jäljellä keväällä tai se on niin pahoin itänyttä, ettei sitä kannata käyttää siemeneksi.

Terve siemen edesauttaa nopeaa kasvua, jolloin peruna ehtii helpommin saavuttaa riittävän mukulakoon ja sadon määrän ennen kuin perunarutto tuhoaa varsiston. Myös perunan ulkonäkö ja ulkoinen ja sisäinen laatu ja jopa keittolaatu paranee ja tasoittuu terveellä siemenellä. Siis, joka kevät kannattaa hankkia uusi siemen.

Uusi sertifioitu siemen vuosittain

Puutarhaliikkeiden ja maatalouskauppojen siemenperuna on aina ns. sertifioitua siementä, jonka tuotanto on tapahtunut viranomaisten valvonnassa ja jonka terveys on todettu tarkastuksissa moitteettomaksi. Pakkauksesta löytyy aina ns. vakuustodistus, josta näkyy erän tunnistetiedot ja muun muassa siemenkoko. Se kannattaa säilyttää, jotta siementuottaja ja pakkaaja voidaan jäljittää ongelmatilanteessa.

Siemen kannattaa vaihtaa joka vuosi, koska käytännöllisesti katsoen kaikki merkittävät perunan taudit leviävät siemenperunan mukana. Lisäksi jotkut siemenperunan mukana leviävät taudit ja tuholaiset, kuten peruna-ankeroinen, perunasyöpä ja maltokaarivirus, voivat jäädä peltoon jopa vuosikymmeniksi sinne kerran päästyään. Perunarutto ja perunaseitti selviävät maassa 4-5 vuotta ilman perunaa ja harmaahilsekin muutaman vuoden.

Siementä pienpakkauksessa                                                                    

Siemenen saatavuus pienpakkauksissa v. 2022
Lajike Aikaisuus Keittotyyppi Edustaja
Carrera Aikainen vihreä HZPC Kantaperuna
Colomba Aikainen vihreä/kelt. HZPC Kantaperuna
H:jan Timo Aikainen vihreä HZPC Kantaperuna
Jussi Aikainen kelt./pun. SPK
Solist Aikainen vihreä Myllymäen Peruna
Annabelle Melko aik. vihreä HZPC Kantaperuna
Bellarosa Melko aik. vihreä/kelt. Finpom
Jazzy Melko aik. vihreä SPK
Lady Felicia Melko aik. vihreä/kelt. SPK
Muse Melko aik. vihreä HZPC Kantaperuna
Siikli Melko aik. vihreä SPK/HZPC
Violet Queen Melko aik. vihreä/kelt. HZPC Kantaperuna
Afra Melko myöh. punainen Finpom
Blue Congo Melko myöh. vihreä/kelt. SPK
Challenger Melko myöh. kelt./pun. HZPC Kantaperuna
Marabel Melko myöh. vihreä/kelt. Finpom
Mulberry Beauty Melko myöh. vihreä/kelt. HZPC Kantaperuna
Noblesse Melko myöh. vihreä/kelt. HZPC Kantaperuna
Rock Melko myöh kelt./pun. SPK
Rosamunda Melko myöh. kelt./pun. SPK
Melody Myöhäinen vihreä/kelt. SPK
Mozart Myöhäinen vihreä/kelt. HZPC Kantaperuna
Nicola Myöhäinen vihreä SPK/HZPC
Puikula Myöhäinen punainen SPK

Tervettä siementä löytyy hyvin varustetuista puutarhamyymälöistä ja maatalouskaupoista, joilla on myynnissä useista eri lajikkeista siementä palstaviljelijälle sopivan kokoisissa pakkauksissa. Lajiketarjonnassa ja myös pakkauskoossa voi olla liikekohtaisia eroja, joten sopivaa määrää suosikkilajikkeitaan voi joutua metsästämään useammasta eri myymälästä.

Kuten toisaalla lajikevalinnan yhteydessä esitetään, siementä kannattaa hankkia pieni määriä useammasta aikaisuudeltaan ja käyttöominaisuuksiltaan erilaisesta lajikkeesta, jolloin saa juuri sopivaa perunaa vuoden eri aikoina ja eri käyttötarkoituksiin. Suhteellisen aikaisia lajikkeita kannattaa suosia siksi, että ne ehtivät tuottaa paremmin riittävän sadon ennen kuin perunarutto keskeyttää perunan kasvun.

Oheessa on luettelo tänä keväänä (2022) siemenliikkeistä löytytyvistä lajikkeista. Olen ryhmitellyt ne lajikkeen aikaisuuden mukaan neljään ryhmään ja sen lisäksi merkinnyt odotettavissa olevan keitetyn perunan mallon rakennetta kuvaavan värikoodin. Se riippuu tietenkin lajikkeen ohella myös viljelyolosuhteista. Taulukossa näkyy myös kunkin lajikkeen kotimaisen edustajan nimi. Lajikenimeä klikkaamalla pääsee kunkin lajikkeen tietosivulle ja sen kautta vaikkapa lajike-edustajan tai jalostajan lajiketietoihin ja viljelyohjeisiin.

Pienpakkauksetkin voivat olla pienkäyttäjälle, joka haluaisi kokeilla puutarhatilkullaan useampaa erityyppistä lajiketta, liian kookkaita. Hankinnassa kannattaisikin suosia naapuriyhteistyötä ja jakaa pakkauksen siementä useamman kesken. Tosin vahvat yksilölliset lajikemieltymykset voivat joskus olla tämän esteenä.

Milloin siemen pitäisi hankkia?

Siemen kannattaa ostaa heti, kun sitä saapuu myymälöihin, tänäkin keväänä ensimmäiset erät jo maaliskuun puolivälissä, koska lämpimässä myymälätilassa siemenperuna itää helposti liikaa, jolloin sen sadontuottokyky heikkenee. Hallitulla idätyksellä kotona pystyt antamaan siemenelle sopivan määrän lämpöä ja riittävästi valoa vihreiden ja kasvuvoimaisten itujen aikaansaamiseksi (Kuva alavasen).

Lämpimässä kauppatilassa itäneen siemenen (kuva alaoikea) voi toki istuttaa suoraan peltoon, kunhan varoo itujen katkeamista. Se ei kuitenkaan ole suositeltavaa, koska siemenet ovat voineet saada silloin liikaa lämpöä ja niiden sadontuottokykyky on heikentynyt. Siemenen käsittely liikkeissä myös vaihtelee suuresti. Osa siemenistä saattaa lojua lämpimässä kauppatilassa parikin kuukautta, jolloin ne ehtivät itää aivan liikaa, osa voi olla vielä toukokuussa juuri kylmävarastosta kauppatilaan siirrettyä lähes itämätöntä.

Siemenen käsittely kotona

Kaupasta hankitut uudet siemenet pitäisi laittaa heti mahdollisimman viileään paikkaan, esimerkiksi kylmiöön, jos sellainen on olemassa, ja ottaa lämpimään itämään vasta pari viikkoa ennen oletettua istutusaikaa. Lämmittämättömien ulkorakennusten lämpötila alkaa pysyä jo huhtikuussa plussan puolella, joten uudet siemenperunat voi säilyttää melko turvallisesti siellä. Lämpötilaa kannattaa tietysti seurata ja ehkä siirtää siemenet lämpimään pakkasöiksi.

Muu siemen

Jos jostakin kiinnostavasta lajikkeesta ei löydy siementä alan liikkeistä, sitä voi tietenkin myös tiedustella tutulta perunanviljelijältä. Viljelijältä kannattaa pyytää sellaista siementä, jonka hän on hankkinut samana keväänä, tai siitä korkeintaan kertaalleen lisättyä omaa siementä. Se on yleensä riittävä takuu siemenen terveydestä. Perunaa, jonka viljelijä myy ruokaperunana tulisi sen sijaan välttää, koska maa, jossa kyseinen peruna on viljelty, on todennäköisesti ollut huonossa viljelykierrossa ja perunassa voi siksi piillä erinäisiä taudinaiheuttajia. Sama koskee tietysti myös kaupan ruokaperunaa.

Siemeneksi voi tietysti käyttää myös omaa edellisen kesän satoa, edellyttäen että se on tuotettu terveellä siemenellä ja on viljelty viljelykierrossa, eikä se ole liian itänyttä. Koska perunaerän tautisuus kuitenkin pyrkii koko ajan lisääntymään, itse lisättyä siementä kannattaa käyttää korkeintaan kertaalleen ja hankkia taas viimeistään seuraavana vuonna kaupasta uutta tarkastettua siementä.

Suurten tautiriskien vuoksi on myös hyvin arveluttavaa käyttää toisen palstavijelijän siementä. Pahinta on, että tällaisen siemenen mukana peltoon voi saada jonkin vaarallinen kasvintuhoojan, kuten peruna-ankeroisen tai perunasyövän. Juuri vanhat puutarhapalstat, joilla on saatettu viljellä tosi pitkään samassa paikassa perunaa, ja joilla on vuosien saatossa ehditty käyttää mitä moninaisimpia siemeneriä, ovat meillä tunnetusti lähes ainoita näiden tautien ja tuholaisten piileskelypaikkoja. Eikä pitkään maassa säilyvä maltokaariviruskaan, jonka voi myös saada epämääräisen siemenerän myötäjäisenä, ole kovin hauska kaveri omassa perunamaassa.

Tämä varoittelu voi tuntua liioittelulta, mutta se perustuu näkemykseen, että suurin osa perunanviljelyn ongelmista todellakin liittyy huonoon siemenperunaan.

 

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi

 

Katso täältä ammattiviljelijän siemenhuollosta