Kuivamädät
Taudinaiheuttaja: Phoma- ja Fusarium-sienet.
Phoma-sienen aiheuttamaa vioitusta
kutsutaan nykyään kuoppalahoksi ja Fusarium-sienten
aiheuttamaa kurttulahoksi.
Merkitys
Kuivamätä on varastotauti. Mukuloihin alkaa
muodostua tyypillisiä melko kuivia mätälaikkuja yleensä vasta parin
kuukauden varastoinnin jälkeen. Kuivamätäsienet ovat haavaloisia,
eli tauti lähtee liikkeelle mukulassa kolhujen kautta.
Kuivamätätaudit olivat vielä 80-luvun alkupuolella yleisimpiä
perunan tauteja. Siemenkantojen terveydentilan parantuminen on
vähentänyt niiden merkitystä.
Oireet
Kuivamädän oireet alkavat siis näkyä
varastoidussa perunass a
parin kuukauden kuluttua nostosta.
Phoma-sienten (yläkuva) aiheuttama vioitus ilmenee
teräväreunaisina painumina mukulan pinnassa. Halkaistussa mukulassa
sairas solukko on aluksi vaaleanruskea, myöhemmin musta.
Vioittuneeseen solukkoon muodostuu yleensä aikaa myöten onkaloita,
joita reunustaa vaalea sienikasvusto. Phomamädän mustia, pistemäisiä
kuromapulloja muodostuu mukulan viottuneeseen kohtaan ja myös hyvin
tuleentuneiden perunanvarsien tyviosaan.
Fusarium-sienten aiheuttama viotus
mukulassa on "pehmeämpi" kuin Phoma-mädällä (alakuvat). Viottunut
pinta rypistyy aikaa myöten rengasmaisiksi rypyiksi. Pintaan saattaa
muodostua valkoista, myöhemmin punertuvaa sienirihmastoa. Viottunut
malto on aluksi kosteaa ja tuoksuu usein miellyttävän makealta.
Märkämätäbakteerit lähtevät usein kasvuun laikuissa, jolloin
vioituksen haju pahenee.
Taudin säilyminen ja leviäminen
Kuivamätäsienet siirtyvät kasvukaudesta toiseen
pääasiassa siemenperunassa. Sairaaseen siemeneen muodostuu
sieni-itiöitä, jotka uivat maaveden mukana uusien mukuloiden
pinnalle piileväksi tartunnaksi. Phomamätä muodostaa lisäksi
tuleentuvien varsien tyviosaan itiöpulloja, joissa muodostuvat itiöt
valuvat sateen mukana maahan ja mukuloiden pinnalle. Uudet perunat
voivat saada tartunnan myöskin nostossa, kun ne joutuvat suoraan
kontaktiin tautisten varsien tai siemenmukuloiden kanssa.
Kuivamädän muodostuminen edellyttää aina mukulan
kolhiintumista, sillä tauti-itiöt pääsevät perunan pinnan läpi
maltoon ainoastaan kolhun kautta. Phomamätä leviää lähes pelkästään
siemenperunan mukana, kun taas Fusarium-lajit elävät myöskin
maaperässä ja voivat tartuttaa perunaa suoraa sieltä käsin.
Phomamädän puhkeamiselle varastossa on
otollisimmat olosuhteet matalassa 2-4 asteen lämmössä, eli juuri
siinä lämpötilassa, missä peruna yleensä säilytetään. Fusarium-sienten
optimilämpötila on hieman korkeampi, mutta nekin pystyvät kasvamaan
normaalissa varastolämmössä. Märät, kylmät olosuhteet syksyllä
lisäävät sekä tartunnan määrää että kolhiintumisriskiä.
Torjunta
-
Terveen siemenen käyttö on tärkein
torjuntatoimenpide. Uudessa sertifioidussa siemenessä on
useimmiten hyvin niukasti tartuntaa.
-
Perunan hellävarainen käsittely estää
kolhujen muodostumisen. Kuivamätäsienet tartuttavat perunan vain
kolhun kautta.
-
Perunan nosto mahdollisimman aikaisin
syksyllä lämpimissä ja kuivissa olosuhteissa vähentää
ratkaisevasti kuivamädän määrää. Sekä piilevän tartunnan määrä
että kolhujen määrä jää hyvissä oloissa nostetussa perunassa
vähäiseksi.
-
Perunan lämpökäsittely heti noston jälkeen
(pari viikkoa vähintään 15 asteessa) nopeuttaa kolhujen
korkkiutumista. Korkkikerros eristää kolhuissa piilevän
tartunnan perunan mallosta ja estää siten taudin puhkeamisen.
-
Hyvä varastohygienia vähentää terveiden erien
saastumisriskiä.
|