Kotipuutarhurin perunaopas

Taudit

Perunan monet taudit uhkaavat viljelyn onnistumista. Niistä ylivoimaisesti eniten ongelmia aiheuttaa perunarutto, varsinkin jos ei halua torjua sitä ruttoruiskutuksilla. Ruttoakin tutumpi tauti on perunarupi, jota varmaan jokainen perunoita kuorimaan joutunut on nähnyt. Aiheuttamiensa vaurioiden monipuolisuuden ja vakavuuden perusteella ehkä kaikkein merkittävin perunan tauti on kuitenkin perunaseitti.

Perunan tautien luettelemista voisi jatkaa tässä hyvinkin pitkään. Monet niistä esiintyvät säännöllisesti joka vuosi, osa vain ajoittain niille suotuisien kasvuokosuhteiden toteutuessa. Osa, kuten useat virustaudit, aiheuttaa pääasiassa sadonmenetyksiä vaikeuttamalla perunan normaalia kasvua, mutta suurin osa tuottaa erilaisia laatuongelmia.

Onneksi useimmat perunan taudit ovat helposti torjuttavissa yksinkertaisesti noudattamalla hyvää viljelykäytäntöä. Useat niistä kulkeutuvat pelkästään siemenperunan mukana, joten ne pystyy torjumaan käyttämällä tervettä siemenperunaa. Osa taudeista taas iskee perunaan maasta käsin, ja niitä pystyy pitämään kurissa hyvällä viljelykierrolla.

 

Taudit
 
Perunarutto
Perunarupi
Tyvimätä
Perunaseitti
Kuivamädät
Harmaahilse
Maltokaariviroosi
Virustaudit
Muut kasvitaudit

Tuholaiset
 
Rikkakasvit