Kotipuutarhurin perunaopas

Idätys


1. . Idätys nopeuttaa perunan kasvua jopa kaksi viikkoa

2. Tärkeintä on antaa perunalle sopiva määrä lämpöä.

Omaa perunaa pääsee syömään nopeammin, jos laittaa perunan kasvun käyntiin idättämällä siementä jo ennen perunan istutusta. Perunan kehitystä pystyy jouduttamaan sillä tavoin jopa parilla viikolla. Varhaisperunan lisäksi kaikki muu perunakin hyötyy kunnon idätyksestä, koska idätys nopeuttaa perunan kehitystä ja se ehtii kasvaa isommaksi ennen kuin perunarutto pysäyttää kasvun.

Valoidätys paras

Paras idätystapa on idättää peruna valossa ja suhteellisen kuivassa. Pimeässä iduista kehittyy valkoisia, hauraita pimeäituja, jotka rikkoutuvat tai irtoavat herkästi kokonaan istutettaessa. Valo rajoittaa itujen pituuskasvua ja tekee niistä sitkeämpiä. Parhaimmillaan idut kehittyvät pieniksi vihreiksi lehdiksi, jotka kestävät mainiosti rikkoutumatta jopa koneellisessa istutuksessa ja idätyksen tuottama hyöty ei katoa irtoavien itujen mukana. Valo tunkeutuu huonosti paksun perunakerroksen läpi, joten idätysastiassa ei saisi olla kovin montaa perunakerrosta päällekkäin. Kosteassa idättäminen puolestaan laittaa juurien muodostuksen ennenakaisesti käyntiin ja voi lisäksi herättää perunan pinnalla piileviä taudinaiheuttajia.

Idätysajan pituus

Tarvittava idätysaika riippuu idätyslämpötilasta. Helpoin laskutapa on summata päivittäiset idätyslämpötilat (vuorokauden keskilämpötila) neljä astetta ylittävältä osalta, kunnes lämpösumma on sopiva. Aikaiset lajikkeet tarvitsevat vähemmän lämpösummaa kuin myöhäiset:

  • aikaiset lajikkeet 200 astetta
  • keskimyöhäiset lajikkeet 250 astetta
  • myöhäiset lajikkeet 300 astetta

Idätystapa

Idättäminen on helppoa ja hauskaa. Siemenperuna vain laitetaan joksikin aikaa johonkin suhteellisen lämpimään, mahdollisimman valoisaan tilaan. Huoneenlämmössä noin 20 asteessa lämpösummaa kertyy siis 16 astetta vuorokaudessa ja kahden-kolmen viikon mittainen idätys lajikkeesta riippuen riittää 200-300 asteen idätyslämpösummaan. Lämmittämättömässä ulkovajassa taas lämpötila noudattelee ulkolämpötilaa ollen toukokuussa vain 8-10 astetta. Lämpösummaa kertyy sellaisissa oloissa siis vain 4-6 astetta päivässä ja idätystä pitäisi sen mukaan jatkaa ainakin puolitoista kuukautta. Idätysaikaa voi silloin lyhentää pitämällä siemeniä ensin viikon verran huoneenlämmössä. Kun idut alkavat selvästi näkyä, siemenet siirretään viileämpään tilaan, missä ne saavat olla istutukseen asti.

Idätys käytännössä

Uusi siemen tulisi hankkia mahdollisimman aikaisin, varhaisperunat heti kun ne tulevat myymälöihin, jo maaliskuun lopulla, jotta pystyy hallitsemaan sen itämistä mahdollisimman hyvin. Kaupan lämpimässä myyntitilassa siementen itäminen on hallitsematonta etkä koskaan tiedä, kuinka pitkään mikin siemenerä on siellä lojunut. Siementä kannattaa pitää aluksi kylmiössä tai muussa mahdollisimman viileässä paikassa ja ottaa se yllä esitetyn mukaiseen hallittuun idätykseen, kun istutusaika alkaa lähestyä. Usein jo ennen huhtikuun puoliväliä tapahtuvan varhaisperunan istutuksen siementä joutuu lämmittämään jopa huoneenlämpöä korkeammassa lämpötilassa, jotta se ehtii saamaan riittävästi lämpösummaa ennen istutusta.

Jos siemen hankitaan vasta toukokuulla juuri istutusten alla, se on useimmiten saanut ainakin riittävästi lämpöä maattuaan usein 20-asteisessa kauppatilassa jopa pari kuukautta. Tällainen siemen on vanhentunut liikaa ja sen sadontuottokyky on luultavasti laskenut. Perunasäkit ovat kauppatilassa useimmiten päällekkäin, jolloin suurin osa siemenistä ylimpiä kerroksia lukuun ottamatta itää pimeässä ja kehittää pitkiä hauraita pimeäituja. Tällainen vähän yli-ikäinen siemenkin on toki suhteellisen käyttökelpoista, kunhan pyrkii saamaan siemenen maahan ilman hauraiden itujen katkeamista ja hyväksyy siemenen sadontuottokyvyn heikkenemisen.

Myytti perunan idätyksestä matalassa lämpötilassa

Kotipuutarhureja ohjeistetaan usein idättämään peruna melko matalassa lämpötilalla sillä ajatuksella, että iduista muodostuisi sillä tavoin jotenkin kestävämpiä ja ne eivät rikkoutuisi niin helposti istutettaessa. Koska kotipuutarhurit kuitenkin istuttavat perunan yleensä käsin, mukula kerrallaan, itujen kestävyys ei ole mikään ongelma. Toisekseen matalassa lämpötilassa idättämisen vaikutus idun kestävyyteen on ylipäänsä marginaalinen. Tuhat kertaa enemmän idun kestävyyteen vaikuttaa se, että siemen idätetään valossa. Koska kotipuutarhureiden siemenpäärät oivat varsin pieniä, ne pystyy aivan hyvin idättämään edullisimmissa mahdollisissa valaistusolosuhteissa, vaikka kamarin ikkunalla. Koko matalassa lämpötilassa idättämisen idea on suorastaan vahingollinen, koska se vie fokuksen siltä, että siemenen tulisi saada nimen omaan riittävästi lämpöä, jotta perunan kasvu nopeutuisi mahdollisimman paljon.

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi