Kotipuutarhurin perunaopas

Idätys

1. Idätys nopeuttaa perunan kasvua jopa kaksi viikkoa.


2. Tärkeintä on antaa perunalle sopiva määrä lämpöä.

 Omaa perunaa pääsee syömään nopeammin, jos laittaa perunan kasvun käyntiin idättämällä jo ennen perunan istutusta. Perunan kehitystä pystyy jouduttamaan sillä tavoin jopa parilla viikolla. Kaikki muukin peruna hyötyy ratkaisevasti kunnon idätyksestä, koska se ehtii silloin kasvaa isommaksi ennen kuin perunarutto pysäyttää kasvun.

 

On käytännöllisesti katsoen yhdentekevää, minkälaiset idut idätyksellä saadaan aikaan, kunhan siemenperuna saadaan istutettaessa maahan ilman, että idut rikkoutuvat. Oheisen kuvaparin molemmat itutyypit, valoitu ja pimeäitu,ovat siis perunan kasvun kannalta samanarvoisia, kunhan siemenelle annettu lämpömäärä on sama. Idätyksessä keskeistä onkin nimen omaan se, että perunalle annetaan sopiva määrä lämpöä, jolla sen kasvu laitetaan käyntiin. Silläkään ei ole suurta väliä, missä lämpötilassa idätys suoritetaan, kunhan kokonaislämpömäärä on sopiva.

 

Valoidätys paras

Idätys tulisi suorittaa valossa ja suhteellisen kuivassa. Pimeässä iduista kehittyy valkoisia, hauraita pimeäituja, jotka rikkoutuvat tai irtoavat herkästi kokonaan istutettaessa. Valo rajoittaa itujen pituuskasvua ja tekee niistä sitkeämpiä. Parhaimmillaan idut kehittyvät pieniksi lehdiksi, jotka kestävät mainiosti rikkoutumatta istutuksessa ja idätyksen tuottama hyöty ei katoa irtoavien  itujen mukana. Valo tunkeutuu huonosti paksun perunakerroksen läpi, joten idätysastiassa ei saisi olla päällekkäin enempää kuin 3-4 perunakerrosta. Kosteassa idättäminen puolestaan laittaa juurien muodostuksen ennenakaisesti käyntiin ja voi lisäksi herättää perunan pinnalla piileviä taudinaiheuttajia.

Idätysajan pituus

Tarvittava idätysaika riippuu idätyslämpötilasta. Helpoin laskutapa on summata päivittäiset idätyslämpötilat (vuorokauden keskilämpötila) neljä astetta ylittävältä osalta, kunnes lämpösumma on sopiva. Aikaiset lajikkeet tarvitsevat vähemmän lämpösummaa kuin myöhäiset:

  • aikaiset lajikkeet 200 astetta
  • keskimyöhäiset lajikkeet 250 astetta
  • myöhäiset lajikkeet 300 astetta

Idätystapa

Idättäminen on helppoa ja hauskaa. Siemenperuna vain laitetaan joksikin aikaa johonkin suhteellisen lämpimään tilaan. Huoneenlämmössä noin 20 asteessa lämpösummaa kertyy siis 16 astetta vuorokaudessa ja kahden-kolmen viikon mittainen idätys lajikkeesta riippuen riittää. Lämmittämättömässä ulkovajassa taas lämpötila noudattelee ulkolämpötilaa ollen toukokuussa vain 8-10 astetta. Lämpösummaa kertyy sellaisissa oloissa siis vain 4-6 astetta päivässä ja idätystä pitäisi sen mukaan jatkaa ainakin puolitoista kuukautta. Idätysaikaa voi silloin lyhentää pitämällä siemeniä ensin viikon verran huoneenlämmössä. Kun idut alkavat selvästi näkyä, siemenet siirretään viileämpään tilaan, missä ne saavat olla istutukseen asti.

Idätys käytännössä

Uusi siemen kannattaa hankkia mahdollisimman aikaisin, heti kun se tulee myymälöihin huhtikuun alussa, jotta pystyy hallitsemaan sen itämistä. Siementä kannattaa pitää aluksi kylmiössä tai muussa mahdollisimman viileässä paikassa ja ottaa se yllä esitetyn mukaiseen hallittuun idätykseen sitä mukaa kun istutusaika lähestyy. Aikaisten istutusten siementä joutuu taas usein lämmittämään, jotta se ehtii itämään riittävästi ennen istutusta.

Jos siemen hankitaan vasta toukokuulla istutusten alla, se on useimmiten saanut aivan liikaa lämpöä maattuaan 20-asteisessa kauppatilassa jopa puolitoista kuukautta. Tällainen siemen on vanhentunut liikaa ja sen sadontuottokyky on laskenut. Perunasäkit ovat kauppatilassa useimmiten päällekkäin, jolloin suurin osa siemenistä itää pimeässä ja saa pitkiä hauraita pimeäituja. Tällainen yli-ikäinen siemenkin on toki käyttökelpoista, kunhan pyrkii saamaan siemenen maahan ilman hauraiden itujen katkeamista ja hyväksyy siemenen sadontuottokyvyn heikkenemisen.

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi