Kotipuutarhurin perunaopas

Istutus

  1. Istutukseen voi ryhtyä heti kun maa on kuivunut muokkauskuntoon.
  2. Kun idätyslämpösumma on täynnä, peruna on parasta istuttaa, vaikka kylmäänkin maahan.
  3. Mahdollisimman aikaisin istutettu ehtii tuottaa satoa ennen kuin rutto vie varret.

Istutusaika

Perunan voi istuttaa heti, kun maa on kuivunut muokkauskuntoon. Nopeimmin kuivuville maille pääsee usein jo  ennen vappua, jolloin voi istuttaa vähän varhaisperunaa, josta haluaa satoa jo juhannukseksi. Kaikki muutkin istutukset kannattaa suorittaa melko aikaisin, jotta peruna ennättäisi tuottaa mahdollisimman paljon satoa ennen kuin rutto vie varret. On kuitenkin hyvä muistaa, että peruna on hyvin hallanarka kasvi, joka vioittuu herkästi pienestäkin yöhallasta. Kevään viimeisiä hallaöitä voi esiintyä vielä kesäkuun  alussa. Silloin olisi hyvä voida levittää suojaava harso perunanvarsien päälle yön ajaksi.

Muokkaus

Perunan istutus aloitetaan maan muokkauksella. Sen voi suorittaa lapiolla tai talikolla tai puutarhajyrsimellä. Riittävän syvä muokkaus (>15 cm) on tärkeää, koska irtonaista maata penkin lopulliseen muotoiluun tarvitaan runsaasti. Lapiopiston syvyys on sopiva. Jos käytetään kompostia tai maahan lisätään kalkkia tai turvetta tai jotakin muuta maanparannusainetta, ne levitetään maan pintaan ennen muokkausta, jolloin ne sekoittuvat muokattaessa sopivasti kasvukerrokseen.Penkin pinnan voi haravoida kevyesti tasaiseksi ennen istutuksen aloittamista.

Istuttaminen

Istutettavalle alueelle vedetään vaikkapa perunakuokalla tai rautaharavan varrella istutusvaot noin 75 sentin välein. Lannoitteet on yksinkertaisinta ripotella istutusvakoon ennen tai jälkeen mukuloiden istuttamista ennen kuin vako suljetaan.

Siemenperunat asetetaan yksitellen kevyesti painaen istutusvakoon idut ylöspäin noin 25-35 sentin välein. Peruna tulisi istuttaa palstaviljelyssä suhteellisen harvaan, koska se kasvaa silloin nopeammin kokoa ja ehtii kehittyä helpommin riittävän kookkaaksi ennen kuin rutto vie varret. Harvaan istutettu kasvusto on myös ilmavampi ja pysyy siten myös kuivempana, jolloin rutto leviää kasvustossa hieman hitaammin.

IIstutusetäisyys riippuu luonnollisesti lajikkeesta ja siemenkoosta ja sadon käyttötarkoituksesta. Runsaasti mukuloita tuottavat lajikkeet ja isot siemenmukulat istutetaan harvahkoon, pieni siemen ja vähämukulaiset lajikkeet tiheämpään. Oikea istutussyvyys on sellainen, että perunan yläpinta/itujen kärjet jäävät suunnilleen maanpinnan tasalle.

Perunoista voi myös kasvattaa ennakolta kasvatusruukuissa pienet taimet.Niin kannattaa tehdä lähinnä varhaisperunalle, jos haluaa päästä nauttimaan oman pellon antimista jo juhannuspöydässä. Taimet istutetaan maahan tavalliseen tapaan kaivamalla niille pienellä istutuslapiolla maahan kuoppa ja peittämällä taimi mullalla niin että vain vihreät lehdet jäävät pilkottamaan maasta esiin.

Penkin teko

Perunat peitetään lopuksi keräämällä esimerkiksi rautaharavalla tai leveäteräisellä perunakuokalla vaon kahden puolen olevaa maata niiden päälle keoksi. Penkkiä ei kannata tehdä istutuksen yhteydessä kovin isoksi, koska paksu maakerros siemenmukuloiden päällä hidastaa turhaan perunan pintaan tuloa. Noin reilu 5 senttiä maata siemenperunoiden päällä riittää. Maata tulisi kuitenkin olla riittävän paksulti, jotta se mahdollistaa hieman myöhemmin rikkaruohojen torjumiseksi suoritettavan penkin pinnan haravoinnin ilman, että siemenet tulevat näkyviin tai pintaan tulollaan olevat idut vioittuvat. Penkin multaus lopulliseen kokoon suoritetaan melko myöhään, varsien pituuskasvun jo selvästi alettua.

Katteet

Jos haluaa jouduttaa perunan kehitystä ja suojata pintaan tulleita taimia hallalta, penkkien päälle kannattaa levittää heti mukuloiden peittämisen jälkeen maata lämmittävä harso tai muovi, tai molemmat.. Katteen päälle on syytä laittaa riittävästi kiviä painoksi, jotta se ei löydy joku tuulinen päivä naapurin pihakoivusta. Yöhallalta suojaamiseksi harso on hyvä pitää penkkien päällä vielä perunan tultua pintaankin. Penkin päällä lepäävä muovi tulisi kuitenkin poistaa heti perunan tullessa pintaan, koska se voi vioittaa versoja.

Penkin voi suojata myös sekä harsolla että muovilla, kuten varhaisperunan ammattiviljelijät usein tekevät. Harso sijoitetaan silloin alimmaksi. Muovi poistetaan siinä vaiheessa, kun ensimmäiset kasvit alkavat tulla pintaan, jotta ne pääsevät kehittymaan esteettömästi. Harsoa, joka on kevyttä eikä siksi haittaa perunan kasvua, voi pitää kasvuston päällä pitempään, jolloin se suojaa yöpakkasilta ja muutoinkin lämmittää perunan kasvuympäristöä.

Hyvin aikaisin istutetun perunapenkin päälle voi myös rakentaa kätevästi harsotunnelin, jonka pitämistä voi jatkaa pitkään perunan pintaan tulon jälkeen. Tunnelissa voi käyttää paksusta rautalangasta väännettyjä kaaria, joiden alta ja päältä harso vuorotellen pujottelee. Päiväaikaan tunnelin päät voi avata ilmanvaihdon parantamiseksi.

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi

Istutus kuvin

Hallakuvia