Kotipuutarhurin perunaopas

Muokkaus

  1. Peruna pitää syvästä muokkauksesta.
  2. Juolavehnä ja muut kestorikat saa samalla pois.
  3. Syksyllä tai keväällä - molemmat käy.

Perunamaan voi muokata joko syksyllä tai keväällä. Jälkimmäistä puoltaa se, että maa on sen jälkeen suoraan istutuskunnossa, kun taas syksyllä käännetyn maan saattaa joutua vielä kertaalleen kuohkeuttamaan keväällä ennen istutusta.

Tosin myös syksyllä huolellisesti talikolla muokattuun puutarhamaahan perunan voi istuttaa keväällä suoraan ilman kevätmuokkausta. Näin kannattaa toimia varsinkin varhaisprunan kanssa, jonka haluaa saada maahan heti maan vapauduttua roudasta. Maa on silloin vielä liian märkää muokattavaksi, mutta syksyllä valmiiksi muokattuun maahan voi hyvin kaivaa istutuskuopat simenmukuloille (ks. blogikirjoitukseni varhaisperunan viljelystä laiskan mihen menetelmällä täältä).

Syysmuokkaus on paikallaan silloin, kun maan pinnalla on perunaa edeltävän kasvin jäljiltä runsaasti kasvijätettä, jonka haluaa sekoittaa maahan maatumaan. Jos taas aikoo istuttaa perunaa seuraavana vuonna samaan paikkaan ja peltoon on jäänyt runsaasti jääntöperunoita, maa kannattaa jättää syksyllä kääntämättä, jolloin pakkanen tappaa tehokkaammin mahan jääneet perunat.

Talikko paras muokkausväline

Paras väline perunamaan muokkaukseen on tavallinen puutarhatalikko. Lapiokin käy, mutta sen jälki on karkeampaaa. Perunamaa tulisi muokata melko syvään, noin 20 senttiin, jotta kuohkeaa maata olisi riittävästi ison penkin muotoiluun.  Suhteellisen isossa penkissä kosteus pysyy hyvin tallessa ja perunat pysyvät penkin uumenissa vihertymättä. Lapiopiston syvyys on varsin sopva muokkaussyvyys. Muokkauksen yhteydessä on hyvä tilaisuus myös poistaa maasta kestorikkakasveja.

Isommat peruna-alat joutuu muokkaamaan jollakin talikkoa tai lapiota nopeammalla muokkausvälineellä. Puutarhajyrsin on tähän tarkoitukseen sopiva väline, jos sen saa menemään riittävän syvään. Maaseudulla sijaitsevien palstojen kynnön ja äestyksen voi yrittää sälyttää tutulle maanviljelijälle.

Maanparannusaineet

Jos maahan lisätään kalkkia tai turvetta tai kompostia tai jotakin muuta maanparannusainetta, ne kannattaa levittää maan pintaan ennen muokkausta, jolloin ne sekoittuvat muokatessa sopivasti kasvukerrokseen. Tällöin voi olla tarkoituksenmukaisinta levittää maanparannusaine ja suorittaa maan kääntö syksyllä. Jos maa on arka kuivumiselle, syysmuokkaus on parempi vaihtoehto, jos taas haluaa saada maan nopeasti kuivaksi ja istutuskuntoon, muokkaus kannattaa tehdä keväällä. Myös lannoitteen voi toki levittää maan pinnalle ja muokata se sitten maahan. Sen voi kuitenkin lisätä vaihtoehtoisesti myös vasta istutuksen yhteydessä istutusvakoon tai istutuskuoppiin.
 

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi