Kotipuutarhurin perunaopas

Kastelu

  1. Vesi on kasvin selkäranka. Se virtaa jatkuvana virtana juurista kasvin läpi ja lehden alapinnan ilmarakojen kautta vesihöyrynä ulos kasvista.
  2. Veden puute pysäyttää mukulasadon kasvun, koska kasvi sulkee haihtumista säädelläkseen ilmaraot ja estää samalla yhteyttämisessä tarvittavan hiilidioksidin saannin.
  3. Penkin kastelu aikaisin mukulanmuodostuksen alkaessa torjuu perunarupea.

Perunan vedentarve

Peruna käyttää vettä "selkärangaksi", solujen nestejännityksen ylläpitämiseen, yhteensä noin 300 mm kasvukauden aikana. Meidän oloissamme vettä puuttuu "normaalivuonnakin" lähes 100 mm, kuivina kesinä vieläkin enemmän. Hyvissä kasvuoloissa vesi lisää perunasadon määrää keskimäärin 2 tn/ha jokaista 10 mm vettä kohti.

Perunasadon mukana lähtee vettä kuitenkin vain noin 5 mm:n sadetta vastaava määrä, loput 98 % kuluu edellä mainitun selkärangan ylläpitoon, ja häviää siis haihtumalla lehtien alapinnan ilmarakojen kautta.

Veden puute alkaa heikentää sadonmuodostusta jo paljon ennen kuin se alkaa näkyä lehtien lakastumisena. Perunakasvi nimittäin rajoittaa veden haihtumista päiväsaikaan lämpimällä aurinkoisella säällä sulkemalla lehtien alapinnalla sijaitsevat ilmaraot. Sen seurauksena myös viherhiukkasissa tapahtuva yhteyttäminen heikkenee, koska kasvi ottaa yhteyttämiseen tarvittavan hiilidioksidin ilmasta samaisten ilmarakojen kautta.

Vesi on siis keskeinen kasvutekijä, jonka puute rajoittaa hyvin usein perunan kasvua puutarhaviljelyssäkin. Sadon määrän kasvun lisäksi vesi, ja siis kasteleminen, vaikuttaa monella tavoin positiivisesti perunasadon laatuun. Hyödyistä voi lukea tarkemmin täältä.

Erityisen paljon kastelu parantaa laatua vähentämällä perunan rupisuutta. Perunaruvesta ja sen torjunnasta, myös kastelua hyödyntäen, voi lukea tarkemmin täältä.

Miten kastelu suoritetaan?

Aloitus ja kesto: Kastelu ruven torjumiseksi tulisi aloittaa noin kaksi viikkoa perunan pintaan tulon jälkeen. Kastelun lopetus elokuun alkupuolella, jolloin perunarutto yleensä lopettaa kasvun.

Mitoitus: 1 litra vettä kasvia kohti kerralla vastaa, istutustiheydestä riippuen, 4-5-millin sadetta. Kastelu tulisi toistaa alkuvaiheessa, jolloin varsisto ei vielä ole täysikokoinen, aurinkoisella säällä joka neljäs päivä, myöhemmin joka toinen päivä. Pilvisellä säällä haihdunta on selvästi pienempää ja kasteluja voi harventaa. Noin 4 mm:n luonnonsade siirtää seuraavaa kastelua päivällä eteenpäin.

Suoritustapa: Jos vesipiste on lähellä, kätevin kastelutapa on kastelukannu. Perunan varsia taivutetaan vähän sivulle ja vettä lorautetaan kannusta varsien tyvelle, litra per kasvi. Jos penkin pinta on sopivan kuohkea, vesi valuu varsia myöten penkin sisään todellisena täsmäkasteluna.

Penkin muotoilu: Viimeisessä penkin multauksessa penkin harjalle kannattaa muotoilla vako, jotta kasvien tyville kaadettava vesi valuu penkin sisään eikä vakoon.

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi