Kotipuutarhurin perunaopas

Multaus

  1. Iso penkki estää perunoita vihertymästä ja vähentää perunaruven riskiä
  2. Multaus on samalla rikkakasvien torjuntaa
  3. Kuohkeuta vako ennen multausta, jotta maata irtoaa riittävästi

Perunan multaaminen tarkoittaa sitä, että penkki muotoillaan vaoista nostetulla mullalla mahdollisimman isoksi. Sehän on jätetty istutusvaiheessa tarkoituksella melko matalaksi, jotta peruna tulisi mahdollisimman nopeasti pintaan ja penkkiä on lisäksi haravoitu useaan kertaan rikkaruohojen torjumiseksi. Penkki on siksi aivan liian pieni, jotta mukulat pystyisivät kehittymään normaalisti sen sisään.

Iso penkki tarvitaan ennen muuta siksi, että perunoiden pitää pysyä penkin sisässä valolta suojassa vihertymättä. Vihertymistä tulee välttää, koska se on merkki siitä, että valo on myös nostanut perunan glykoalkaloidipitoisuutta. Glykoalkaloidit, joista tunnetuin on solaniini, ovat perunan luontaisia yhdisteitä, jotka ovat normaaleina pitoisuuksina harmittomia. Erinäisistä syistä, joista mukuloiden joutuminen valolle alttiiksi on tärkein, pitoisuus voi kohota ihmisen terveydelle haitalliselle tasolle.

Isosta penkistä on myös se hyöty, että perunat muodostuvat siinä syvemmälle, kosteisiin olosuhteisiin, jolloin riski saada niihin perunarupea pienenee. Kosteasta maasta on hyötyä siinä vaiheessa, kun rupibakteeri tartuttaa mukuloita. Tämä vaihe käsittää noin kuukauden ajan mukulanmuodostuksan alusta, alkaen noin kaksi viikkoa perunan pintaantulosta. Iso penkki on vain yksi useasta ruventorjuntatoimenpiteestä, eikä se tietenkään yksistään riitä.

Rikkakasvien torjuntaa

Multaus on penkin muotoilun ohella samalla tärkeä vaihe rikkakasvien torjunnassa. Edeltäneet oikein ajoitetut penkin pinnan haravoinnit ja lopuksi hyvä penkin multaus häiritsevät siemenrikkakasvien itämistä ja kasvuunlähtöä, kunnes kattava varsisto ehtii muodostua ja lopullisesti pysäyttää varjostuksella rikkojen kasvun.

Multaus kannattaa tehdä pari kertaa, ensimmäinen kun kaikki peruna on tullut pintaan ja toinen täydentävä kerta, kun varret ovat alkaneet kasvaa pituutta jo selvästi.

Multausvälineet

Helpoin multausväline on rautaharava, jolla vedetään multaa kahden puolen penkkiä vaosta penkin päälle (yläkuva). Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se, että rikkaharavointien yhteydessä vaot ovat tallautuneet kävelystä koviksi eikä niistä siksi irtoa riittävästi maata. Perunamaan muokkaus on voinut myös jäädä liian matalaksi, jolloin kova muokkaamaton maa on vastassa vaon pohjassa.

Vaot tulisi siksi ennen multausta kuohkeuttaa käsiharalla (viereiset kuvat) tai kuohkeutusraudalla. Sen jälkeen kuohkeaa maata riittää (alin kuva). Tämä on useimmiten aivan välttämätön toimenpide, koska muutoin penkillä on vaara jäädä liian pieneksi.

 

 

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi