Kotipuutarhurin perunaopas

Varastointi

Lämpötila

Perunan oikea varastointilämpötila on +4 astetta. Silloin se säilyy itämättömänä pitkälle kevääseen eikä makeudu kovin pahoin, kuten sitä matalammissa lämpötiloissa tapahtuu. Lämpötilaa ei kuitenkaan tarvitse laskea neljään asteeseen heti perunan noston jälkeen, koska peruna on silloin itämislevossa eikä reagoi lämpöön itämällä. Itämislepo alkaa murtua vasta marraskuulla, joten jos on tarkoitus säilyttää perunaa kevääseen asti, neljän asteen lämpötila olisi hyvä saavuttaa viimeistään marraskuun lopulla.

Silloinkaan, kun perunan lepovaihe on päättynyt, lämpötilaa ei ole tarpeen saada heti alas neljään asteeseen, jos perunat on tarkoitus käyttää suhteellisen nopeasti. 7-8 asteen säilytyslämpötilakin auttaa hidastamaan itämistä niin paljon, että oman perunan käyttöä voi jatkaa vaikka helmi-maaliskuulle. Tämä lisää mahdollisuuksia säilyttää perunoita, koska lähes mikä tahansa lämmitettävä tila tällöin kelpaa, kotioloissa vaikkapa autotallin perällä (vrt. viereinen kuva). Hieman ituja alkaa vähitellen muodostua, mutta ne on vielä helppo poistaa perunan käsittelyssä. Tässä vaiheessa voi hyödyntää lajikeominaisuuksia, koska myöhäiset lajikkeet itävät yleensä erityisen hitaasti ja niitä kannattaa siksi säilyttää pisimpään.

Muut olosuhteet

Jopa enemmän kuin perunan itäminen, varastoidun perunan laatua heikentää kosteuden haihtuminen ja siitä seuraava perunan nahistuminen. Se on erityisesti pienten perunaerien ongelma, koska silloin suuri osa mukuloista on alttiina ympäröivän ilman kuivattavalle vaikutukselle. Isojen perunavarastojen isoissa säilytyslaatikoissa perunoita ympäröi ilma, jolla on 100 %:n suhteellisen kosteus, ja joka ei siksi ime perunasta kosteutta.

Pienten erien kosteuden menetystä voi vähentää säilyttämällä perunat muovissa, esimerkiksi paperisäkissä, joka suljetaan mustaan jätesäkkiin. Ilman kosteus perunan ympärillä pysyy silloin korkeampana ja perunat säilyvät siten pitempään kiinteinä. Muovipakkauksen suuta ei saa tietenkään sulkea ilmatiiviisti, vaan pitämällä sitä sopivasti raollaan kosteutta pystyy säätelemään melko tarkasti. Oheisessa kuvassa on tällä tavoin autotallissa säilytettyä hitaasti itävää Melodyä helmikuun lopulla. Peruna on säilynyt täysin kiinteänä ja lähes iduttomana.

Mustalla säilytyspakkauksella on lisäksi se etu, että siinä perunat säilyvät vihertymättä. Esimerkiksi jääkaapissa tai kylmiössä, jonka ovea avataan silloin tällöin, perunat vääjäämättä vihertyvät aikaa myöten. Samoin niille käy, jos niitä säilytetään pitkään jossakin varaston perällä paperisäkissä. Perunan joutuminen alttiiksi valolle on haitallista perunalle siksi, että sen solaniinipitoisuus nousee silloin voimakkaasti, ja solaniini on ihmisen terveydelle haitallista.

 

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi