Kotipuutarhurin perunaopas

Kemiallinen rikkojen torjunta

Rikkakasvien torjunnan voi halutessaan suorittaa myös ruiskutuksella, vaikka oikea-aikainen penkin haravointi ja multaus yleensä riittävätkin torjuntatoimenpiteiksi. Tässä ohje ruiskutuksen suorittamiseen:

  1. Ainoa kotipuutarhurille sopivan kokoisessa pienpakkauksessa (100 g) myytävä valmiste on Senkor. Ruiskutus suoritetaan ennen perunan pintaantuloa tai viimeistään ennen kuin peruna on 5-10 cm korkeaa.
  2. Ruiskutus onnistuu parhaiten kannettavalla reppuruiskulla, mutta välttävästi myös puutarha- ja maatalouskaupoissa myytävillä paineistettavilla muovipulloilla. Kyseessähän on useimmiten vain korkeintaan muutaman aarin ruiskutus, johon menee nestettä vain muutamia litroja.
  3. Rikkakasviruiskutuksen sopiva vesimäärä on 2 litraa aarille (10x10 m). Rikkakasvihävitteen käyttömäärä kerrotaan aineen myyntipakkauksessa. Senkorin suositus on 3-4 senttilitraa (0.3-0.4 desilitraa)  aarille.
  4. Ruiskuun mitataan tarvittava vesi- ja ainemäärä, aarin alalle siis noin 2 litraa vettä ja 3-4 cl Senkoria, kansi kierretään tiukkaan kiinni, astiaa ravistetaan, jotta aine sekoittuu veteen tasaisesti, astia paineistetaan, yleensä jonkinlaisesta kahvasta pumppaamalla, ja aletaan ruiskuttamaan. Painetta joudutaan luultavasti lisäämään pari kertaa ruiskutuksen aikana.
  5. Käytön jälkeen ruisku pestään huolellisesti.
  6. Ruiskutusta suoritettaessa käytetään asianmukasta suojavarustusta, joka imoitetaan torjunta-aineen käyttöturvallisuustiedotteessa. Tärkeimpiä suojavarusteita on kumisaappaat, haalari, käsineet ja päähine, joskus myös hengityssuojain. Senkorin käyttöturvallisuustiedote löytyy täältä.
Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi

Kemiallinen
rikkakasvien
torjunta