Kotipuutarhurin perunaopas

Nosto

Perunan nostoon pääsee heti kun peruna on kasvanut niin paljon kokoa, että siitä on kattilaan pantavaksi. Nopeakasvuiset varhaisperunalajikkeet tuottavat riittävän kookasta satoa jo noin 65 päivässä istutuksesta, riippuen tietenkin vähän alkukesän lämpöoloista. Jos peruna on kasvatettu taimelle ruukuissa ja istutettu kasvihuoneeseen tai harsotunneliin, nostopuuhiin voi päästä jo 2-3 viikkoa aikaisemmin.

Kesäaikaan perunaa kannattaa nostaa kerralla vain sen verran kuin yhteen ateriaan kuluu, sillä perunahan säilyy parhaiten pellossa. Lisäksi se kasvaa siellä koko ajan ja muuttuu siten yhä riittoisammaksi. Varsinkaan loppukesällä perunaruton ilmaannuttua varsistoon perunoita ei kannata säilyttää pitkään noston jälkeen mukularuton riskin vuoksi.

Varastoitavan perunan nostoon ei tule ryhtyä ennen kuin perunan varret on katkaistu ja kerätty pois penkkien päältä. Tämä on tärkeä varotoimenpide seuraavien vuosien perunanviljelyn varalta, koska ruttoisien varsien jäädessä maahan sinne jää myös ruttosienen kestäviä munaitiöitä, joista tauti lähtee seuraavana vuonna nopeasti liikkeelle. Varsien poisto ennen nostoa myös vähentää mukularuton riskiä.

Lopullisen perunan noston kanssa kannattaa odottaa niin pitkään, että perunaan on ehtinyt muodostua hyvä kuori. Ohutkuorinen tai nostossa kuoriutunut peruna menettää varastossa nopeasti kosteutta ja nahistuu.

Jos aikoo käyttää samaa perunaa seuraavana kesänä siemeneksi, se kannattaa ehdottomasti nostaa niin nopeasti, korkeintaan 10 päivän kuluttua varsien poistosta, että perunaseitin rihmastopahkat (seittirupi) eivät ehdi muodostua. Seittirupi siemenperunassa pilaa takuuvarmasti perunasadon seuraavana kesänä.

Peruna tulisi nostaa maasta mahdollisimman hellävaraisesti. Muistettakoon, että tavallinen perunakuokkakin tottumattoman kädessä saattaa aiheuttaa niin pahoja nostokolhuja, että suuri osa perunoista joudutaan lopulta heittämään jäteastiaan ruoanvalmistuksen yhteydessä.

Varastoitava peruna tulisi aina kuivata ennen varastoon panoa. Kätevimmin se käy jättämällä perunat kuokkimisen jälkeen joksikin aikaa pellon pintaan ennen kuin ne kerätään säilytysastiaan. Perunan pinta kuivahtaa varastointikuntoon aurinkoisena syyspäivänä alta aikayksikön.

 

Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi

Perunannosto