Kotipuutarhurin perunaopas

Sankoperunan kasvatus

Sankoperunan viljelyn voi aloittaa käytännöllisesti katsoen milloin tahansa kevättalvella. Oikein suoritettuna sankokasvatus tuottaa jo 60 vuorokauden kuluttua istutuksesta riittävän sadon makoisaan ateriaan omaa uutta perunaa.

Kriittisiä tekijöitä ovat riittävän aikaisen lajikkeen valitseminen, siemenperunan idättäminen, sangon siirtäminen perunan pintaan tulon jälkeen päivittäin ulos valoisaan, lämpimään paikkaan ja yöksi sisälle, ja sopiva lannoittaminen ja kastelu.

Lisätietoa sankoperunakokeiluistani voi lukea tästä Tuottava Peruna -lehteen kirjoittamastani jutusta.

Miten viljely suoritetaan käytännössä?

  1. Lajike ja siemen Nopeimpia sadontuottajia ovat aikaiset lajikkeet Carrera, Colomba, Jussi, Solist ja Timo. Muut, myöhäisemmät lajikkeet vaativat luonnollisesti vastaavasti pitemmän kasvatusajan. Koska uusi siemen saapuu puutarhaliikkeisiin vasta maaliskuun lopussa, sitä aikaisemmassa kasvatuksen aloituksessa joutuu käyttämään siemeneksi jotakin ruokakaupasta löytyvää perunaa.
  2. Idättäminen Laita noin kaksi viikkoa ennen kuin aloitat varsinaisen kasvatuksen vähintään kolme varhaisperunaa sankoa kohti itämään huoneenlämpöön valoisaan paikkaan. Pese siemenperunat ensiksi ja tarkista samalla, että niissä ei ole seittirupea.
  3. Ämpäri Käytä kasvatuksessa noin 10 litran vetoista ämpäriä, mieluiten metallista tai mustaa muovia. Pohjassa tulisi olla reikiä, joitta liika kasteluvesi pääsee ulos.
  4. Multa Aloittaessasi kasvatuksen täytä ämpäri noin 2/3-täyteen valmiiksi lannoitettua multaa, esim. Biolan Turvemultaa. Hanki multa ajoissa ja tuo se huonetilaan lämpiämään, jotta se on kasvatusta aloitettaessa sulanut kunnolla ja mielellään vähintään 15-asteista.
  5. Istutus Työnnä multaan kaksi isokokoista tai kolme keskikokoista siemenperunaa (samaa lajiketta) noin 10 sentin päähän toisistaan, itu ylöspäin ja lisää multaa lähes sangon reunan tasalle.
  6. Alkukastelu Kastele maa kosteaksi. Jos turvemulta on jo valmiiksi kosteaa, 0,5-1,0 litran alkukastelu riittää.
  7. Alkuhoito Pidä sankoa sisällä, kunnes peruna on tullut pintaan (1-2 viikkoa). Siirtele sitä sen jälkeen aina päiväajaksi ulos mahdollisimman valoisaan ja lämpimään paikkaan, mutta yöksi takaisin sisälle. Nosta sanko kasvatuksen myöhemmässäkin vaiheessa aina yöksi sisälle.
  8. Ulkokasvatus Muovinpala sangon päällä on varsinkin alkuvaiheessa aivan välttämätön vähäisen auringon säteilyn tuottaman lämmön vangitsemiseksi ja parantaa myöhemminkin pitkään perunan kasvuolosuhteita. Pidä sangossa lämpömittaria koko kasvatuksen ajan.
  9.  Kastelu Aloita perunan kastelu vasta pintaan tulon jälkeen, ensin pari kertaa viikon välein vain 5 dl/kerta, sen jälkeen pari viikkoa noin 1 litra/viikko, siitä eteenpäin pari viikkoa noin 1 litra/2-3 päivää ja kasvatuksen kahden viimeisen viikon ajan joka päivä 1,0-2,0 litraa. Nämä ovat varsinkin kasvatuksen loppupuolella vain ohjearvoja, koska haihdunta riippuu suuresti säistä. Varmimmin tarvittavan kastelumäärän tietää punnitsemalla sangon ennen ja jälkeen veden lisäystä. Reiät sangon pohjassa varmistavat, että liika vesi ei jää lillumaan sankoon ja vahingoita juurien toimintaa.
  10. Sadonkorjuuseen pääsee helposti jo 60 vrk istutuksesta, jolloin mukulasadon määrä voi olla jopa 800 g/sanko. Nostoa kannattaa ehkä kuitenkin siirtää vielä 5-10 päivällä, jolloin sadon määrä ehtii vielä kasvaa.
Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi

Sankoperunan
viljely