Kotipuutarhurin perunaopas

Sankoperunan kasvatus

Sankoperunan viljelyn voi aloittaa käytännöllisesti katsoen milloin tahansa kevättalvella. Oikein suoritettuna sankokasvatus tuottaa jo 60 vuorokauden kuluttua istutuksesta riittävän sadon makoisaan ateriaan omaa uutta perunaa.

Kriittisiä tekijöitä ovat riittävän aikaisen lajikkeen valitseminen, siemenperunan idättäminen, sangon siirtäminen perunan pintaan tulon jälkeen päivittäin ulos valoisaan, lämpimään paikkaan ja yöksi sisälle, ja sopiva lannoittaminen ja kastelu.

Lisätietoa sankoperunakokeiluistani voi lukea tästä Tuottava Peruna -lehteen kirjoittamastani jutusta.

Miten viljely suoritetaan käytännössä?

 1. Lajike ja siemen Nopeimpia sadontuottajia ovat varhaisperunat Carrera, Colomba, Jussi, Solist ja Timo. Muut, myöhäisemmät lajikkeet vaativat luonnollisesti vastaavasti pitemmän kasvatusajan. Koska uusi siemen saapuu puutarhaliikkeisiin vasta maaliskuun lopussa, sitä aikaisemmassa kasvatuksen aloituksessa joutuu käyttämään siemeneksi jotakin ruokakaupasta löytyvää perunaa.
 2. Idättäminen Laita noin kaksi viikkoa ennen kuin aloitat varsinaisen kasvatuksen vähintään kolme varhaisperunaa sankoa kohti itämään huoneenlämpöön valoisaan paikkaan. Pese siemenperunat ensiksi ja tarkista samalla, että niissä ei ole seittirupea.
 3. Ämpäri Käytä kasvatuksessa mieluimmin metallista, noin 10 litran vetoista ämpäriä, tai laita musta muovi(pussi) ämpärin reunoja vasten. Se varmistaa, että ämpärin reunaa vasten kasvavat mukulat eivät viherry. Jos saat hakattua ämpärin pohjaan joitakin reikiä, joiden kautta liika vesi pääsee ulos, kastelu on turvallisempaa.
 4. Multa Aloittaessasi kasvatuksen, täytä ämpäri noin 2/3-täyteen valmiiksi lannoitettua multaa, esim. Biolan Turvemultaa. Turve parantaa mullan vedenpidätyskykyä ja käyttämällä lannoitettua turvemultaa peruna ei tarvitse kasvatusaikana lisälannoitusta.
 5. Istutus Työnnä multaan mieluiten kolme siemenperunaa (samaa lajiketta) noin 10 sentin päähän toisistaan, itu ylöspäin, ja lisää multaa lähes sangon reunan tasalle. Kahdenkin siemenperunan varsisto riittää täyttämään myöhemmin kasvutilan ja tuottamaan maksimisadon, mutta kolmella siemenperunalla mukuloita tulee enemmän ja varsien välinen kilpailu on kovempi, jolloin mukulat eivät kasva liian nopeasti ylisuuriksi.
 6. Alkukastelu Kastele maa kosteaksi ja punnitse sen jälkeen sangon alkupaino. Jos turvemulta on jo valmiiksi kosteaa, 0,5-1,0 litran alkukastelu riittää.
 7. Alkuhoito Pidä sankoa sisällä, kunnes peruna on tullut pintaan (1-3 viikkoa). Siirtele sitä sen jälkeen aina päiväajaksi ulos mahdollisimman valoisaan ja lämpimään paikkaan, mutta yöksi takaisin sisälle. Nosta sanko kasvatuksen myöhemmässäkin vaiheessa aina yöksi sisälle.
 8. Ulkokasvatus Muovinpala sangon päällä on varsinkin hyvin aikaisin aloitetussa kasvatuksessa aivan välttämätön vähäisen auringon säteilyn tuottaman lämmön vangitsemiseksi ja parantaa myöhemminkin pitkään perunan kasvuolosuhteita. Pidä sangossa lämpömittaria koko kasvatuksen ajan.
 9. Sijoitus ulkona Jos aloittaa kasvatuksen hyvin aikaisin, niin että sankoja täytyisi siirrellä ulos jo maaliskuulla, tärkeintä on löytää lämmin, suojainen paikka, esim. rakennuksen eteläseinusta, koska silloin riittävä lämpö muovin alla on kriittinen tekijä. Myöhemmin aurinkoisilla keleillä sangot voi mielellään asettaa lumihankeen, muovin suojaamina, koska siinä vaiheessa yhteyttämistä tehostava mahdollisimman runsas säteily on tärkeintä, ja valkoinen lumi heijastaa tehokkaasti auringon säteilyä lehdille.
 10.  Kastelu Aloita perunan kastelu vasta pintaan tulon jälkeen, ensin pari kertaa viikon välein vain 5 dl/kerta, sen jälkeen pari viikkoa noin 1 litra/viikko, siitä eteenpäin pari viikkoa noin 1 litra/2-3 päivää ja kasvatuksen kahden viimeisen viikon ajan joka päivä 1,0-2,0 litraa. Nämä ovat vain ohjearvoja, ja tarkan kastelumäärän saa vain punnitsemalla sangon ennen kastelua, jolloin näkee, paljonko vettä on haihtunut edellisen punnituksen jälkeen. Kun peruna kasvaa, myös sangon paino vähitellen kasvaa, lopulta pari kiloa alkupainoon nähden, minkä täytyy ottaa huomioon. Varo ylikastelua ensimmäisten viikkojen aikana ja toisaalta kastele riittävästi myöhemmin, kun perunalla on täysi varsisto.
 11. Sadonkorjuuseen pääsee helposti jo 60 vrk istutuksesta, jolloin mukulasadon määrä voi olla jopa 800 g/sanko. Nostoa kannattaa ehkä kuitenkin siirtää vielä 5-10 päivällä, jolloin sadon määrä ehtii vielä kasvaa. Tällöin tiheämmästä kolmen tai useamman siemenperunan kasvustosta on hyötyä siten, että mukuloiden määrä on suurempi eivätkä ne ole kasvaneet liian isoiksi.
Siemenperuna
Idätys
Muokkaus
Lannoitus
Istutus
Rikkakasvit
Multaus
Kastelu
Ruton torjunta
Nosto
Varastointi

Sankoperunan
viljely